Main Content

Lucia Kevická – freestylová kúzelníčka s loptou

štvrtok, 21. august 2014 12:05 | Autor: Silvia Petrašková

Lucia Kevická – freestylová kúzelníčka s loptou
Lucia Kevická – freestylová kúzelníčka s loptou | zdroj: © TASR

Kôli častým zraneniam sa vzdala futbalu, no na loptu nezanevrela, práve naopak. Svoj talent zúročila vo freestyle, ktorý ju vyniesol na tie najvyššie svetové priečky. Lucia Kevická, niekdajšia majsterka sveta v ženskej kategórii freestyle futbalu sa so svojim športovým príbehom podelila v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7 aj s našou redakciou.

Lucia prvá otázka na úvod. Ako dievča sa venujete dosť netypickému športu. Prezraďte nám, prečo práve freestyle futbal? Ako ste sa k tomuto športu vôbec dostali a ako dlho sa mu už venujete?

Ako väčšina freestylerov aj ja som najskôr hrávala futbal, ale keďže som mala časté zranenia členkov, musela som s futbalom skončiť. O niečo neskôr som na internete náhodou videla video jedného slovenského freestylera a keďže práca s loptou ma stále bavila, začala som vonku na ihrisku skúšať rôzne triky aj ja. A zhodou okolností mal práve tento spomínaný freestyler Fero Bača o pár týždňov vystúpenie v Bratislave, na ktoré som sa bola pozrieť a odvtedy som sa tomu začala naozaj venovať. Teraz je to päť rokov čo sa tomu venujem.

Čo Vás na freestyle baví najviac?

Bavia ma stretnutia a tréningy s ostatnými freestylermi zo Slovenska ale aj v zahraničí. Keď sa stretneme všetci na súťaži a poriadne si zatrénujeme, ukážeme čo nové sme sa stihli naučiť.

Ako na Vašu novú športovú záľubu reagovali Vaši rodičia, či okolie?

Rodičia sú radi, že sa niečomu venujem a nesedím len tak nečinne doma a veľmi ma podporujú.

Koľko hodín denne venujete tréningu a ako prebieha? Ako dlho trvá natrénovanie si jedného triku s loptou? Zrejme si to vyžaduje najmä dostatočné množstvo trpezlivosti...

Teraz v lete, keď mám viac času trénujem dvakrát denne a tréning je dlhý hodinu až dve. Naučenie sa nového triku trvá väčšinou aj niekoľko mesiacov, čiže mňa najviac teší, keď sa mi to po toľkej drine konečne podarí, je to skvelý pocit. Treba byť hlavne trpezlivý a vydržať.

Kde hľadáte nápady, či inšpiráciu pre nové triky?

Veľa vecí vidím na súťažiach u chalanov. Vtedy si len hovorím, čo všetko by som sa mala ešte naučiť. Niektoré veci potom samozrejme skúšam a učím sa. Alebo si na tréningoch navzájom radíme, keď vidíme, čo by ten druhý mohol vyskúšať a naučiť sa.

A čo zranenia?

Pri freestyle som ich mala zatiaľ menej ako pri futbale, za čo som rada. Najviac k zraneniam dochádza keď vo výskoku človek dupne na loptu. To je naozaj nepríjemné a hrozia rôzne úrazy.

Ako je to v prípade samotnej freestylovej lopty. Súťažíte stále s jednou a tou istou, alebo je na súťaže predpísaný konkrétny druh lopty?

Na väčšine súťaží môžeme používať naše vlastné lopty, na ktoré sme zvyknutí. Používame original futbalové lopty veľkosti 5, ale existujú aj freestylové, ktoré majú iný povrch a sú trošku menšie. No existuje súťaž, kde nám usporiadatelia dajú ich lopty a každý musí mať tú istú. Je ťažšie si zvyknúť zrazu na niečo iné.

Prejdeme tentoraz k samotnému súťaženiu. Čo hrá hlavný prím pri hodnotení rozhodcov?

Poradcovia hodnotia viacero faktorov, obtiažnosť trikov, kreativitu, prechody medzi trikmi, celkový dojem a všímajú si aj koľko kto robí chýb (padnutie lopty).

Počas súťaží súťažíte aj s doprovodom hudby...

Hudbu púšťa DJ, pri hlavnej disciplíne - Battle si nemôžeme vyberať hudbu. Ja osobne pri súboji hudbu nevnímam.

Podľa informácii však nesúťažíte len v singlovej, ale aj v tzv. double routine kategórii. Ako takáto kategória prebieha a s kým v nej súťažíte?

V disciplíne double routine vždy súťažia spolu dvaja, dopredu si nacvičia zostavu na hudbu, môže to mať aj dej, príbeh. Dva roky som súťažila spolu s českou reprezentantkou Kristínou Knapovou. Museli sme súťažiť medzi chalanmi a boli sme prvá ženská dvojica vôbec. Veľmi nás to bavilo. Minulý rok sme stvárnili Červenú čiapočku a vlka, tak to už bolo skoro ako divadlo s loptami. Tento rok sme žiaľ, nestihli nič nacvičiť, pretože Kristína bola dlhšie odcestovaná.

Čo považujete za Váš najväčší športový úspech?

Za veľký úspech považujem titul majsterky sveta z roku 2012. Tento rok som obsadila na tom istom podujatí druhé miesto, za čo som tiež veľmi šťastná. A pred pár dňami zverejnili zoznam TOP 8 dievčat, ktoré sa kvalifikovali na svetové finále do Brazílskeho mesta Salvador, tak som rada, že som sa kvalifikovala aj sem.

Aké sú Vaše ambície do budúcna? Je stále čo zlepšovať, kde vidíte svoje najväčšie rezervy?

Určite je stále čo zlepšovať. Stále som v plnom tréningovom tempe a už teraz sa pripravujem na svetové finále, ktoré bude v novembri.

Mohli by ste nám prezradiť, aký program Vás čaká najbližšie? Kde Vás môžu Vaši fanúšikovia stretnúť?

Najbližšie ma čaká súťaž v Českej republike v Třeboni, potom nejaké vystúpenia a tvrdé tréningy, nech v Brazílii nesklamem.

Posledná otázka na záver. Ako hodnotíte Vy osobne našu slovenskú ženskú freestylovú scénu, je porovnateľná s tou zahraničnou? Nájdu sa talentované „kúzelníčky s loptou“ aj u nás na Slovensku?

Na Slovensku sa freestylu nanešťastie venuje iba zopár ľudí, čo je dosť smutné. Dúfam, že sa to do budúcnosti zlepší. Ale nejaké mladé talenty sa určite nájdu.