Main Content

Sú českí organizátori MS 2015 príliš chamtiví?

streda, 20. august 2014 16:37 | Autor: Jakub Mihálik

Sú českí organizátori MS 2015 príliš chamtiví?
Sú českí organizátori MS 2015 príliš chamtiví? | zdroj: © TASR

Včera svetlo sveta uzrel oficiálny rozpis Majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa v budúcom roku uskutočnia v susednej Českej republike. Spolu s ním sme sa dozvedeli ceny vstupeniek na jednotlivé zápasy. Sú privysoké?

Komentár Jakuba Mihálika

Včera sme sa dozvedeli ceny vstupeniek na budúcoročný vrchol hokejovej sezóny. Ich zverejnenie na Slovensku vyvolalo rozruch. Aspoň mali opäť mnohí možnosť vytiahnuť zo slovníka pojmy ako „nenásytný Pepík“, či „hamižný zlodeji zlata“, veď od poslednej reklamy našej nemenovanej banky uplynula už poriadne dlhá doba a bolo už na čase. Slovákov pobúrila výška sumy, ktorú si budú musieť nachystať, ak budú chcieť vidieť zápasy základnych skupín, ktoré „tí zlí Pepani“ pre nás presunuli do Ostravy, aby sme to mali zo Slovenska bližšie. Šesťdesiat eur je príliš, veď v Bielorusku stáli 10!

Áno, 60 eur je veľa. Viac ako 10. Ak si dobre pamätám zo školských lavíc. Každý by privítal nižšie ceny. Ale nie je to len špecifikum českých „koumákov“. Pamätáte si, koľko stáli vstupenky, keď sa šampionát konal u nás? Najlacnejšie v Košiciach 30 eur (menej atraktívne zápasy) a to tam ani nehrali slovenskí, či českí hokejisti. V Bratislave sa potom ceny pohybovali od 44 a 55 eur vyššie. A veľmi dobre si pamätáme, ako sa po lístkoch zaprášilo, a aké šance mali obyčajní diváci, takí tí neklobáskoví a nekravatoví. A už vôbec netreba spomínať, kam až narástli ceny na čiernom trhu. Pripomínať ani netreba, ako slovenskí usporiadatelia riešili ostatné veľké športové udalosti u nás. A tak, ak chceme nadávať na susedov, treba sa pozrieť do vlastného hniezda.

Už je to raz tak. Stredoeurópske krajiny si radi zaryžujú tam, kde môžu. Folklórny črt. Česká strana veľmi dobre vie, že svoje tribúny v Ostrave, minimálne na slovenské zápasy, určite zaplní. Nech dá cenu akúkoľvek. Slovenský priaznivec si zase veľmi rád nájde cestu do Ostravy, keďže ďalej sa mu cestovať nechce. Obe strany spokojné. Biznis je biznis a zarobiť chce každý. Ani ten Bielorus nemal 10-eurovú cenu na každé miesto a na každý skupinový zápas. O 5 eur zvýšené ceny oproti tým na Slovensku možno odradia niekoho od účasti na šampionáte, no kto chce výhovorku, ten si ju nájde.

Budúcoročný šampionát máme ako na dlani. A takmer v domácich podmienkach. Som si istý, že zápasy našej reprezentácie budú vypredané, aj napriek „horibilným“ sumám. A tak si mnohí z nás, ktorí si radšej odoprú pár „vychlazených desítek“, a kúpia vstupenku na zápas, opäť budú môcť zakričať: „Slovenskoooo!“ priamo na mieste.