Main Content

Stav lyžiara Gruggera je po páde kritický

piatok, 21. január 2011 13:30 | Autor: TASR

Rakúskeho lyžiara Hansa Gruggera udržiavajú po operácii mozgu, ktorá bola nevyhnutná po nešťastnom páde lyžiara v štvrtkovom tréningu na zjazd Svetového pohára v Kitzbüheli, v umelom spánku.

Je síce mimo bezprostredného ohrozenia života, ale jeho stav zostáva napriek stabilizácii kritický. Ešte vo štvrtok absolvoval po prevoze vrtuľníkom päťhodinový akútny neurochirurgický zákrok na klinike v Innsbrucku. "Hans Grugger je stále v umelom spánku. Noc prekonal bez komplikácií, nachádza sa na jednotke intenzívnej starostlivosti neurochirurgického oddelenia," informoval v piatok rakúsky tím.

Grugger môže zostať v umelom spánku niekoľko týždňov
Bližšie informácie o vážnosti Gruggerovho stavu poskytol Alois Obwegeser, jeden z chirurgov, ktorí 29-ročného pacienta operovali. "Môžeme povedať, že utrpel vážne zranenie mozgu. Potrebujeme spraviť viac vyšetrení. Problém neurochirurgickej špecializácie spočíva v tom, že musíme počkať, kým sa pacient zobudí. Nedá sa povedať, že by bol mimo nebezpečenstva. Akútne riziko ohrozenia života nie je veľmi vysoké, ale my sami nedokážeme určiť rozsah poškodenia." Obwegeserova kolegyňa Alexandra Koflerová doplnila, že Grugger môže zostať v umelom spánku ďalšie tri až štyri dni. "Presnú diagnózu budeme schopní stanoviť o také tri až štyri týždne," dodala lekárka.

Grugger po páde stratil vedomie

Johann "Hans" Grugger vo štvrtok nezvládol obávaný skok Mausefalle na začiatku supernáročnej trate, keď v rýchlosti vyletel príliš vysoko. V prakticky vzpriamenej polohe sa vo vzduchu pokúsil chybu korigovať a manévrom nájsť správny smer nájazdu do nasledujúcej ostrej ľavotočivej zákruty, ale bez úspechu. Po páde z výšky stratil vedomie a jeho bezvládne telo sa zosunulo svahom asi 30 metrov, kým sa zastavilo. Lekári mu poskytli prvú pomoc, z miesta nehody ho vrtuľníkom prepravili na kliniku v Innsbrucku s vážnymi zraneniami hlavy a hrudného koša. "Utrpel traumu hlavy a zranenie rebier. Keď sme sa s ním pokúšali nadviazať rozhovor, neodpovedal," prezradil hovorca rakúskeho tímu Markus Ichner.

Hansa Gruggera previezli v bezvedomí do nemocnice vrtuľníkom.Foto: SITA, APStreif je nebezpečný a zároveň jedinečný svah. Tritisíctristodvanásťmetrová porcia (štart vo výške 1665 m, cieľ 805 m) obsahuje úseky, ktoré sú relatívne v pohode, ale aj krkolomné zlomy, po ktorých nasledujú obrovitánsky dlhé skoky s ostrými zákrutami po dopade. Mausefalle, kde musia pretekári prekonať sklon svahu vyše 40 stupňov, resp. 85% a tí najrýchlejší preletia vzduchom 60 - 70 m, čaká na pretekárov už 100 m po štarte. "Mausefalle je výnimočný skok. Vidíte síce, že budete letieť, ale nevidíte, kam pristanete," povedal dvojnásobný víťaz Hahnenkammu Didier Cuche zo Švajčiarska. V roku 2009 sa Streif takmer stal osudným jeho krajanovi Danielovi Albrechtovi, ktorého po páde z tréningu na záverečnom skoku niekoľko dní držali lekári v umelom spánku pre opuch a krvácanie do mozgu. Navyše mal pomliaždené pľúca. Na rovnakom mieste ako Albrecht spadol v roku 2008 Američan Scott Macartney a takisto utrpel zranenia hlavy.

Grugger sa postavil na štart tréningu ako piaty v poradí, pred ním nemal na Streife nik problémy. Podľa Cuchea sa Grugger netrafil do ideálnej stopy, čo bola zrejme príčina pádu. "Problém je v tom, že v prvých dvoch zákrutách je niekoľko hrbolov. Keď v nich netrafíte správny smer, môžete sa dostať do problémov," povedal Švajčiar, ktorý bol v štvrtkovom tréningu napokon najrýchlejší. Gruggerov krajan Michael Walchhofer priznal, že ho pád vystrašil. "Videl som to, nebol to pekný pohľad. Keď niečo také vidíte, poviete si: ´Mám do toho ísť?´ Ale také myšlienky treba dať bokom," uviedol líder priebežného poradia najrýchlejšej disciplíny.

Grugger, rodák zo salzburského Bad Hofgasteinu, je víťazom dvoch pretekov Svetového pohára, z toho dvoch zjazdov a dvoch super G. Postupne slávil úspech v Bormiu (zjazd), Chamonix (zjazd), Val Gardene (super G) a Kvitfjelli (super G). Na stupňoch pre troch najlepších v pretekoch SP stál celkovo deväťkrát.

© WEBNOVINY