Main Content

Hádzanárske salto mortale

utorok, 15. júl 2014 14:15 | Autor: Jakub Mihálik

Hádzanárske salto mortale
Hádzanárske salto mortale | zdroj: © TASR

Že sa čachre dejú len vo futbale? Na ten posledný z diela hádzanárskej federácie a Kataru, ako organizátora MS 2015, sa nechytá ani futbalový šampionát v tej istej krajine. Okrem organizátorstva totiž predstavitelia čachrujú aj s účastníkmi turnaja. Bez okolkov.

Kvalifikujte sa a federácia vám napľuje do tváre. Asi taký odkaz vydala Medzinárodná hadzanárska federácia všetkých reprezentáciám, snažiacim sa o účasť na vrcholných podujatiach. Minulý týždeň totiž vykonala niečo, čo nemá obdobu. Austráliu, ktorá sa plnohodnotne kvalifikovala na majstrovstvá sveta v hádzanej, ktoré sa v roku 2015 uskutočnia v Katare, jednoducho „vykopla“ a na ich miesto dosadila použitím nejakej "divokej karty" Nemecko. 

Už cez víkend sa uskutoční žrebovanie základných skupín katarského turnaja. A tak museli v hádzanárskej federácii konať rýchlo. Austráliu vyradili kvôli tomu, že údajne nie je členom plnohodnotnej hádzanárskej federácie. Zaujímavé, keďže Protinožci sa svetového šampionátu bezproblémovo zúčastňujú od roku 1999. Akoby náhodou IHF začalo prekážať to, že Oceánia nemá vysporiadané štruktúry, v tom momente, keď o šampionátovú účasť prišlo Nemecko. Hádzanárska veľmoc s najkvalitnejšou ligou na svete a s najväčším diváckym záujmom. 

Nemci v kvalifikácii nestačili na Poľsko a na katarský šampionát sa nekvalifikovali, podobne, ako na olympijsky turnaj v Londýne. A to katarským organizátorom evidentne prekážalo. Ich šampionát totiž bude podobne veľkolepý, ako sa údajne chystá na ten futbalový pre rok 2022. A tak potrebujú veľkú sledovanosť. Tú prináša nemecký trh, kde je hádzaná po futbale jednoznačne najobľúbenejším športom.

IHF preto absolútne nerobilo problém vykopnúť tím, ktorý sa kvalifikoval. Áno, Austrálčania pravidelne schytávajú debakel. Stávkové kancelárie vypisujú na ich zápasy hendikep 25-30. Pokiaľ však splnili kvalifikačné kritéria, nikto nemá právo ich z turnaja len tak vykopnúť! Predstavte si, že by sa anglická futbalová reprezentácia nekvalifikovala na ďalší turnaj a FIFA sa rozhodla vykopnúť napríklad Slovensko, len preto, že náš divácky trh nezabezpečuje toľko reklamných príjmov ako ten britský. Neslýchané. Toto sa nedialo ani pred ôsmimi desaťročiami, keď sa začali formovať prvé svetové šampionáty. A nesmie sa to už nikdy opakovať!

Zdá sa, že katarské peniaze hýbu celým športovým svetom. Katar a IHF na čele s Hasanom Moustafom pošpinili meno hádzanej a športu celkovo. Spravili salto, ktoré môže byť smrteľné. Už teraz totiž hádzaná bojuje s úpadkom sledovanosti. Nejeden divák si rozmyslí, či bude MS v hádzanej po týchto špinavých hrách ešte sledovať...