Main Content

TdF 2014: Sagan chce zelený dres, Velits osobné maximum

piatok, 4. júl 2014 12:44 | Autor: Silvia Petrašková

TdF 2014: Sagan chce zelený dres, Velits osobné maximum
TdF 2014: Sagan chce zelený dres, Velits osobné maximum | zdroj: © TASR

Tohtoročná cyklistická sezóna Tour de France bude opäť originálna, experimentálna, no najmä neopakovateľná. V poradí 101. ročník odštartuje svojim prvým kolom už túto sobotu 5. júla na Britských ostrovoch v Yorkshire.

Balík pretekárov celosvetovo obľúbenej Tour odštartuje svoju prvú etapu vôbec po prvýkrát práve na anglickej pôde. Nasledovať budú tzv. „francúzske cesty“. Prvou z nich bude už tradičná návšteva okolo Álp a o rozhodujúce momenty sa bude bojovať v Pyrenejách. Dôležitá pre vývoj pretekov bude opäť tradičná časovka na 54 km. Pelotón zavíta aj do miest, ktoré sú známe ako bojiská z I. svetovej vojny, do belgického Ypresu či Verdunu.

Miesto pre víťaza na slávnych Elyzejských poliach v Paríži bude 27. júla pripravené len pre jedného z nich, no šancu na celkové prvenstvo majú všetci. Aj tento rok bude totiž platiť tradičné, že cyklistická motyka jednoducho na dvakrát nestrieľa. Brit Christopher Froome, minuloročný víťaz pretekov, sa aj napriek tomu bude pasovať do role favorita.

Obhajoba no tentoraz v zelených farbách, sa bude už tradične očakávať od nášho Petra Sagana, ktorý získal v posledných dvoch rokoch zelený dres pre víťaza v bodovacej súťaži. V jeho prípade sa však tohtoročné náročné kilometre slávnej Tour budú zvádzať s menším motivačným dopingom navyše. Peter totiž do novej sezóny vstúpi v pozícii kapitána svojho tímu Cannondale.

Premiéra, tentoraz v novej tímovej stajni BMC Racing, čaká aj na nášho 29-ročného rodáka z Púchova Petra Velitsa, pre ktorého to bude už v poradí šiesta účasť na slávnych cyklistických pretekoch. Peter by si na nich okrem pomoci svojmu tímovému kapitánovi Garderenovi, chcel vylepšiť aj svoje osobné etapové maximum.

Legendárny závod, viac ako sto ročná história, nadľudské športové výkony, obhajoba pozícii, bojovnosť, odvaha, víťazstvá a pády, legendy a porazení. Aj takáto bude tohtoročná Tour de France 2014!