Main Content

Predstavujeme súpera Trnavy v 1.predkole EL – Hibernians FC

pondelok, 23. jún 2014 15:13 | Autor: Filip Chudý

Predstavujeme súpera Trnavy v 1.predkole EL – Hibernians FC
Predstavujeme súpera Trnavy v 1.predkole EL – Hibernians FC | zdroj: © TASR

V pondelok o 13:00 sa začal nový ročník Európskej ligy, a to žrebom prvého predkola. Náš zástupca, Spartak Trnava, začne svoju púť proti maltskému súperovi, Hibernians FC, ktorý vám predstavujeme.

Stále viac populárnejšia Európska liga začala svoj 6. ročník dnes v Nyone, kde sa vyžrebovali dvojice prvého predkola tejto súťaže. Svojich súperov spoznalo 78 klubov, medzi ktorými sa nachádzal aj držiteľ bronzu z minulej sezóny, Spartak Trnava. Ak sa bude chcieť prebojovať do skupinovej fázy tejto prestížnej súťaže, bude musieť vyradiť štyroch súperov. Iba v tomto prvom predkole bola Trnava nasadená, v ďalších sa jej ujdú už kluby s vyšším koeficientom. No prekážka na úvod je pomerne priaznivá.

Pár hodín pred žrebovaním UEFA rozdelila kluby na skupiny a Trnava si mohla „vyberať“ z týchto možností: UE Sant Julia (Andorra), FC Tiraspoľ (Moldavsko), Hibernians FC (Malta), FC Sioni Bolnisi (Gruzínsko), FK Čelik Nikšič (Čierna Hora). A z tejto pätice je maltský súper podľa odhadov druhý najslabší súper, keď viac by už potešila možno iba cesta do Andorry. Na Maltu sa síce teraz chodí na dovolenky, no teplo môže byť najväčším trnavským súperom, súper by až tak hroziť nemal.

Hibernians FC

Pávy, ako znie prezývka tohto klubu skončili v minulom ročníku maltskej ligy na treťom mieste, čiže ako Trnava, a so Spartakom ich spája aj to, že na prvé dva kluby konečnej tabuľky mali veľkú bodovú stratu. A to hlavne kvôli tomu, že mali priepustnú obranu, keďže oproti najlepším dostali o cca 30 gólov viac, hoci dali takmer rovnaký počet gólov.

Hviezdou mužstva je 169 cm vysoký brazílsky útočník Edison, ktorý sa delil o korunu kráľa strelcov, keď v uplynulej sezóne nastrieľal 21 gólov. Veľmi za ním nezaostal ani jeho partner z útoku, Nigérijčan Obinna Obiefule, ktorý skóroval 15-krát. Toto je najväčšia sila, ktorú musia Trnavčania eliminovať. Z legionárov sú ešte oporami aj Čiernohorec Igor Radusinovič a Srb Zoran Levnaič, ktorí môžu hrať buď v obrane, alebo v strede poľa. Brazílčan Jackson je zas ofenzívnym univerzálom. Káder dopĺňajú domáci futbalisti, pričom pätica z nich je v reprezentácii (obrancovia Failla a Camilleri, stredopoliar Kristensen a útočníci Farrugia s Cohenom).

Zápas by sa mal hrať na národnom štadióne v Ta´Qali pre 18 000 divákov, pretože 2-tisícový klubový štadión nevyhovuje (video).

V celej klubovej histórii postúpil v pohárovej Európe Hibernians iba raz, a to v roku 1971 cez Fram Reykjavík, odvtedy ani ťuk. V minulej sezóne ich vyradila Vojvodina Novi Sad (súper Trenčína v 2.predkole) v súčte 3:7. A na Trnavu sa usmialo šťastie aj pri žrebe 2.predkola, pretože hoci bola nenasadená, tak dostala opäť priechodného súpera, ktorým je gruzínsky FC Zestafoni, ale o ňom viac až po trnavskom postupe, o ktorom nepochybujeme.

Ako vidíte šance Trnavy?