Main Content

ROZHOVOR: Sabína Pleváková – nádej slovenského bikini fitness

pondelok, 2. jún 2014 15:06 | Autor: Silvia Petrašková

ROZHOVOR: Sabína Pleváková – nádej slovenského bikini fitness
ROZHOVOR: Sabína Pleváková – nádej slovenského bikini fitness | zdroj: © TASR

Je mladá, krásna a plná súťažného odhodlania. Sabína Pleváková, súťažiaca v Slovenskej asociácii kulturistiky, fitness a silového trojboja v kategórii bikini fitness má na svojom konte v pomerne mladom veku skutočne úctyhodné súťažné výsledky.

Len nedávno si z horúcej španielskej pôdy odniesla svoj druhý titul majsterky Európy v kategórii juniorov. Úspešným sa jej stalo aj podujatie na MS v Kyjeve a na prázdno neodišla ani z Budapešti, kde si na MS dokázala vybojovať tretie miesto. Sabína Pleváková – najväčšia nádej slovenského bikini fitness sa so svojou športovou kariérou podelila v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk aj s našou redakciou.

Sabína prezraďte nám na úvod, kedy ste sa po prvýkrát začali naplno venovať posilňovaniu a neskôr bikini fitness?

Naplno to začalo asi dva mesiace pred prvou súťažou. Bola to chyba, keďže aj keď si to možno niekto nemyslí, aj bikini fitnessky potrebujú objemovú prípravu. Na prvej súťaži som bola príliš vychudnutá a málo osvalená. Ale chytilo ma to a chcela som ísť ďalej. Na jeseň to už vyzeralo úplne inak.

Skúste objasniť našim fanúšikom a čitateľom o čom vlastne bikini fitness je.

Bikini fitness je novou kategóriou v ženskom fitness. Myslím, že za jej vznikom stojí aj mienka mnohých žien o fitness, ktorá nebola príliš dobrá, keďže ženská kulturistika sa uberala povedala by som, cez hranice ženskosti a každá žena sa tak bála zdvihnúť čo i len dvoj kilovú činku pri pomyslení na takúto ženu. Kategória bikini je naopak veľmi ženskou kategóriou, ktorá má predstavovať zdravý životný štýl v spojení so športom.

Niektorí „odborníci“ do tejto problematiky majú ešte stále o bikini fitness mylnú predstavu. Považujú ho skôr za akési promenádovanie sa sexi dievčat po predvádzacom móle, pričom zrejme nekladú žiadny väčší význam určite poriadne tvrdej práci, ktorá samotnému postaveniu sa na súťažné pódium predchádza. Ako Vy osobne reagujete na tieto „kuvičie hlasy“?

Sama viem koľko je za tým driny a viem čo ma to stojí. Najskôr mi to bolo ľúto, ale už si to nevšímam. A pritom aj u baletiek vyzerajú skoky tak krásne ľahko, akoby sa s tým narodili a o drine ktorú im to stálo vedia len oni sami, ich tréneri a najbližšie okolie. Ale v tom je to čaro, že tu námahu dokážu prekryť skvelým výsledkom.

Čo na tomto športe milujete najviac?

Ani neviem. Všetko. Ja som sa v ňom našla. Mám rada tento životný štýl, vzdelávať sa ohľadom stravy, cvičenia. Milujem pódium a fotenia. Rada pracujem s ľuďmi vo fitku a veľmi ma to napĺňa.

Čo bolo v začiatkoch Vašej športovej kariéry najťažšie?

Najťažšie bolo asi skĺbiť školu, brigády, cestovanie z domu na intrák s diétou a cvičením. Ale poviem vám, že to bola dobrá škola a veľa mi to dalo.

Kto Vás v nej podporuje najviac?

Najviac môj priateľ, ktorý ma trénuje a chodí so mnou na všetky súťaže a tiež mamina. Je veľmi dôležité mať podporu od tých najbližších.

Spomínali ste na úvod obdobie Vašich začiatkov. Skúste poradiť možno tým dievčatám, ktoré tento šport zaujal a majú záujem sa mu aktívne venovať, kedy je podľa Vás ten najvhodnejší čas začať s aktívnym posilňovaním a návštevou fitness centier.

S návštevou fitness centra môžete začať kedykoľvek. Je však dôležité aby ste mali na začiatok pri sebe dobrého trénera, ktorý vám nastaví váš plán podľa veku a podľa vašich cieľov. Tréner je dôležitý hlavne na začiatku kedy sa musíte správne naučiť techniku a vaše snaženie môže napredovať, tak nepohoríte hneď na začiatku. Veľa ľudí prestane cvičiť pretože nevedia, čo vlastne majú v tom fitku robiť. A práve od toho sú tam tréneri.

Ako vyzerá Váš bežný tréningový plán mimo súťažného diania a na druhej strane, plán tesne pred súťažou.

Mimo súťažné cvičenie je s nízkym množstvom kardio tréningu. Tréning je silový s nízkym počtom opakovaní s čo najvyšším závažím. Keď prechádzam do diéty upravujem tréning na vyššie počty opakovaní, snažím sa však neprekročiť 12-15 opakovaní s menším závažím.

Ktorú časť tela precvičujete najradšej?

Určite nohy a zadok.

Máte aj svojho osobného trénera?

Trénujem s priateľom Patrikom Chovancom. Keďže sme spolu každý deň, tak rozoberanie stravy a tréningov je u nás na dennom poriadku Ale našťastie žijeme týmto životným štýlom obaja, vie ma pochopiť, vie čo to obnáša. Viem, že často s tým majú mnohé páry problémy. Toto u nás našťastie nehrozí!

Kde momentálne resp. najčastejšie trénujete?

Momentálne trénujem v sport centre v Púchove. Tam som v podstate každý deň.

Fitness a posilňovanie však nie je len o litroch potu, ktoré zo seba v posilňovni vydáme. Patrí k nemu bezpochyby aj kvalitné a najmä zdravé stravovanie. Prezraďte nám ako vyzerá Váš osobný jedálniček?

Môj jedálniček sa mení podľa formy a podľa obdobia, ktoré mi ostáva do súťaže. Zhruba však môžem povedať, že obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré čerpám z rýb, hydinového mäsa či hovädzieho mäsa, ďalej mliečne bielkoviny vo forme tvarohu, cottage. Nesmú chýbať vajíčka. Zo sacharidov využívam hlavne ryžu, basmati, batati - sladké zemiaky, ovocie - zelené jablká, ananás, grepy. A veľa veľa zeleniny. V mojej celoročnej príprave však nesmú chýbať ani výživové doplnky ako základ protein ISO 90 od Extrifitu, L carnitin - spaľovač tukov od Extrifitu, či instantné BCAA od extrifitu, ktoré pomáhajú regenerácii po tréningu, či predchádzaniu katabolizmu.

Nastala niekedy u Vás fáza tzv. „choroby z povolania“? Čas, kedy ste na návštevu fitka skutočne nemali náladu?

Nie, také niečo sa ešte nestalo. Raz sa mi stalo, že som odišla počas tréningu z fitka , ale to bol nejaký divný tlak, veľmi ma bolela hlava a stále som sa presviedčala , že to prejde. No neprešlo a po prvej sérii drepov som jednoducho odišla.

Prejdime tentoraz k Vašej osobnej ešte stále mladej športovej kariére. Začínali ste v Europ sport team Púchov, kde ste hneď pri svojom debute získali miestenku na MS junioriek do Budapešti, čoho výsledkom bolo skvelé tretie miesto. Ako si na toto určite krásne obdobie kariéry spomínate?

Toto obdobie vo mne zostane navždy . Aj keď som bola tretia navždy to bude najkrajšia medaila s najkrajšími spomienkami. Vtedy sa ešte odo mňa nič neočakávalo a výsledok som nečakala ani ja. Bolo to prekvapujúce a bola som neuveriteľne šťastná, že sa to podarilo.

Vo svete fitness sa pohybujete ešte stále pomerne krátky čas, no aj napriek tomu ste si v ňom stihli vybojovať hneď niekoľko cenných víťazstiev. Ktoré z nich považujete za to najcennejšie?

Zatiaľ asi víťazstvo na MS v Kyjeve a tohtoročné Majstrovstvá Európy.

Veľmi dôležitým prvkom pri samotnom hodnotení rozhodcov v rámci súťaži je aj adekvátne zvolený druh bikín, šperkov, vlasového stylingu, úprava pokožky, či make-upu. Staráte sa o tieto súťažné záležitosti sama, alebo sa radšej zveríte do rúk odborníka?

Čo sa týka bikín , tak tie vkladám do rúk odborníka a o plavky sa mi stará Vivien Brook z The BIKINI BOX - španielska návrhárka plaviek. Vlasy a make-up sú v mojej réžii. Na konečnú úpravu farby tela mám toho najlepšie maliara - natierača , môjho trénera. Už sme zohratý tím. (úsmev)

Len nedávno ste sa vrátili zo Španielska. Evokovala u Vás táto krajina pri Vašom príchode opäť tie isto krásne a symbolické spomienky na úspech, ktorý ste tu dokázali vybojovať? Bola tohtoročná motivácia uspieť a obhájiť titul z ME nastavená na tie „najvyššie obrátky“?

Práve preto ako dopadol minulý rok som sa bála, že tento rok zlyhám. Našťastie sa tak nestalo a potvrdila som, že moje víťazstvo nebolo náhodou. Stáť opäť na pódiu a čakať koho vyhlásia na prvej priečke, je neopísateľné. Búši vám srdce a máte pocit, že sa to nikdy nedozviete.

Majsterkou Európy v kategórii juniorov ste sa stali už po druhý krát. Bola tohtoročná obhajoba náročná? Aké pocity u Vás prevládali tesne po vyhlásení výsledkov?

Bola a veľmi. Okrem svojej kategórie som vyhrala aj absolútnu, čiže prvé miesto z viac ako 40 dievčat. Minulý rok nás bolo 15 čo je veľký rozdiel. Najskôr som ani nevedela, že absolútne finále je aj v juniorke, no zrazu ma volali na pódium. Brala som to len ako povinné kolo. Myslela som si, že nemám šancu.

Prezraďte nám, aké súťaže Vás čakajú najbližšie?

Posledná súťaž ma čaká v Prahe na amatérskej Olympii. Na jeseň si chcem dať pauzu. Potom sa dohodnem so sponzormi, ktorí ma neuveriteľným spôsobom podporujú v mojej príprave za čo veľmi ďakujem, pretože bez nich by som nebola ani na jednej veľkej súťaži. Spolupracujeme už od prvých majstrovstiev Európy a som rada, že sa im môžem odvďačiť dosiahnutými výsledkami. Rada by som už na jar štartovala medzi profíkmi v Amerike na súťaži Arnold classic. Týmto by som sa zároveň chcela poďakovať spoločnosti TT Pharma, taktiež novému sponzorovi EXTRIFIT za skvelú príležitosť byť súčasťou ich tímu.

V závere rozhovoru sa znovu vrátim k spomínanej otázke veku. Hovorili sme o správnom období fitness začiatkov. Kedy je však podľa Vás tá správna hranica veku, resp. správny čas na ukončenie aktívnej, vrcholovej činnosti každej fitness športovkyne. Je tá pomyselná hranica u každej z nich individuálna?

Určite je to na každej žene. Momentálne otvorili kategóriu masters žien vo veku od 35 rokov. Je už len na každej, dokedy sa chce tomuto športu venovať ako aktívna súťažiaca.

Sabína ešte stále sa nachádzate len na začiatku svojej skutočne sľubnej kariéry, čo všetko by ste v nej ešte chceli dosiahnuť, aké sú Vaše vízie do budúcna?

Rada by som sa stala profi pretekárkou, ale svet PRO má už trošku iné kategórie. Viem, že moje výsledky už sa ani zďaleka nebudú podobať na výsledky z amatérskeho sveta, no je to pre mňa výzva a nová motivácia. Neskôr príde rodina a kým mám čas chcem vyskúšať možnosti , ktoré sa mi ponúkajú. Mojim snom je dostať sa aspoň raz do top 6 na nejakej prestížnej súťaži v Amerike. Ale to sú ozaj veľké sny.