Main Content

Konečné poradie je spravodlivé, každý dostal, čo si zaslúžil

nedeľa, 1. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Konečné poradie je spravodlivé, každý dostal, čo si zaslúžil
Konečné poradie je spravodlivé, každý dostal, čo si zaslúžil | zdroj: © TASR

Skončil sa 21.ročník samostatnej slovenskej futbalovej súťaže, v ktorom Slovan obhájil svoj titul a zostúpila Nitra. Nezaznamenali sme v ňom nejaké výrazné zlepšenie, no ani zhoršenie, tak aký presne bol?

Komentár Filipa Chudého

Keď v polovici júla minulého roka štartoval tento ročník Corgoň ligy, boli sme tradične plní očakávaní, čo nám prinesie. Skoré vypadnutia všetkých štyroch našich pohárových zástupcov, čo sa zopakovalo z predchádzajúcej sezóny, nás neoprávňovali čakať zázraky. Na konci leta nasledovala korupčná kauza Dunajskej Stredy, ktorá vysvetlila niektoré „zaujímavé“ výsledky zo začiatku sezóny, keďže aspoň góly vtedy padali a nuda v tých zápasoch nebola. Ale nielen v ovplyvnených zápasoch sa diali veci. Videli sme prakticky v každom kole zápasy, ktoré by sa kvalitou nestratili ani v prestížnejších súťažiach, ale vždy sa našiel aj taký, ktorý nestál za nič.

Ak pred sezónou bol jasným favoritom číslo jeden Slovan, tak samotný ročník všetko potvrdil. Po slabšom začiatku, a hlavne príchode Galisa s Valovičom, sa belasí rozbehli. O titule rozhodli v herne najlepšom zápase sezóny, keď v Ružomberku v rámci 17.kola vyhrali 3:2, získali päťbodový náskok, ktorý od tohto momentu začal narastať a nebolo o čom. Pre celú ligu je veľmi zlé, že presne v polovici súťaže už bolo jasné, kto bude majster. Nebavilo to ani fanúšikov Slovana. Konkurencia im jednoducho chýba.

Trenčín je síce sympatický klub, ale dokým si nedokážu udržať aspoň dve sezóny káder pokope, nemajú šancu ísť ešte vyššie. Konečný náskok 12 bodov je rozdiel 4 kôl, čiže triedy. Ale nie je to AS, kto by mal primárne naháňať Slovan. Za Trenčínom je o ďalšiu triedu nižšie Trnava. Naša liga potrebuje silnú Trnavu, ale hoci Spartak skončil tretí, tak silný ani zďaleka nie je. Hádam sa Jurajovi Jarábkovi podarí niečo vybudovať, ale musí dostať čas, lebo toto je beh na dlhú vzdialenosť.

Ďalej tu máme Ružomberok, Košice, Senicu. Všetci chceli Európsku ligu, ale tešili sa iba v Košiciach. Ružomberok zaplatil za to, že neposilnil káder a vyhodil Vukušiča, ktorý robil veľmi dobrú prácu. Tú ukázal aj Látal na východe, preto bude európska odmena zaslúžene v Košiciach. Senica po troch dobrých sezónach zaznamenala pád, ktorý musia na Záhorí správne vyhodnotiť, inak sa nepohnú ďalej. Myjava uhrala svoje maximum, viac sa naozaj nedalo. To isté možno povedať aj o Banskej Bystrici, pred ktorej sezónou skláňam klobúk, lebo za daných podmienok uhrali nadštandard. A tiež o Zlatých Moravciach, hoci pri tých to bolo o pár percent horšie.

Lenže čo potom povedať o Žiline? Pred sezónou mali žlto-zelení druhý najlepší káder v súťaži, lenže na konci sú o sedem miest nižšie. Aj keď podľa umiestnenia boli v rámci samostatného Slovenska na tom v dvoch ročníkoch horšie, raz dokonca v druhej lige, tak si dovolím povedať, že toto bola jednoznačne najhoršia sezóna Žiliny. Lebo kým vtedy sa jednalo o (pod)priemerný klub, tak teraz už má u nás nejakú vážnosť a je hanbou, že skončil takto nízko. Môžu za to všetci, trénera Guľu nevynímajúc, lebo ten je asi najviac mediálne (aj mnou) a majiteľom chránený tréner u nás, hoci na tomto prepadáku má výrazný rukopis. Nech teda dôveru nesklame a začne so Žilinou naháňať Slovan, budem mu držať palce, liga to potrebuje.

A tá potrebuje aj „jarnú“ Dunajskú Stredu. DAC získal silného sponzora, čo z neho v krátkom čase môže urobiť klub pre pohárovú Európu. Ale na to, aby aj on naháňal Slovan, ešte mať nebude. Veď „včera“ tam ešte nič nefungovalo, no ak bude budovať mužstvo 2-3 sezóny, všetko je možné. Ligu opúšťa Nitra, ktorá tak dlho chodila s džbánom na vodu... Liaheň talentov do ligy patrí, no nie v takomto stave. Nech je druhá liga pre ňu očistcom, lebo späť sa môže vrátiť iba konsolidovaná, inak nemá šancu.

A na záver možno skonštatovať iba to, že každý dostal iba to, čo si zaslúžil. Dlhodobá súťaž je totiž spravodlivá, v nej náhody neexistujú. A do novej Fortuna ligy, ktorá začne ani sa nenazdáme, prajem všetkým, aby prišli ešte lepší ako boli, nech je všetko zaujímavejšie!

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na skončený ročník Corgoň ligy?