Main Content

Basketbal: Kováčik napriek vysokému víťazstvu videl rezervy v defenzíve

sobota, 31. máj 2014 08:05 | Autor: TASR

Košice 31. mája (TASR) - Hlavný kormidelník Maroš Kováčik mohol pri svojej premiére na lavičke slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie oslavovať vysoké tridsaťbodové víťazstvo. Napriek vysokému triumfu v prvom stretnutí na Veľkej cene Slovenska našiel v hre svojich zvereniek viacero nedostatkov. Po dôkladnej analýze zápasu s Estónskom (86:56) chce pred ďalšími duelmi eliminovať chyby na minimum.

"Je super, že sme vyhrali, pretože človeku sa lepšie koučuje zápas, v ktorom sme hneď vo vedení. Ide však iba o skúšku a vážne veci ešte len prídu," stroho komentoval premiéru pri národnom tíme Kováčik. Nepotešila ho predvedená hra v defenzíve, v ktorej videl ešte veľké výkyvy. "Mali sme veľkú sínusoidu, krivky boli veľmi stúpajúce a klesajúce. Nemáme štandard, napríklad držať sedem, osem minút balans, počas ktorého by sme neurobili individuálne chyby. Je to však dôsledok iného systému v kluboch ako aj to, že sme spolu krátko. Môžem konštatovať, že nás nikto neprekvapil tak, aby priniesol niečo také, čo by sme neočakávali," zamyslel sa Kováčik, ktorý dal priestor na palubovke všetkým hráčkam.

V stredu sa národnému tímu pripojila Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová, ktorá si na svoje konto pripísala premiérové štyri body, pridala päť doskokov a rovnaký počet asistencií. "Bolo cítiť, že je s nami najkratšie, momentálne prežíva časový posun a nemá to ľahké. Ukázala však niekoľko skvelých momentov, keď sa vyrovná s posunom a bude s tímom dlhšie, tak bude veľkou posilou," povedal hlavný kouč a pokračoval: "Bola tu dva dni a pristúpila k tomu zodpovedne. Na prvý tréning, ktorý neodtrénovala si priniesla fixku a na papiere so signálmi si kreslila i pripisovala poznámky, aby ich rýchlejšie pochopila. Vidno na nej, že je naozaj rozumné dievča a veľmi rýchlo chápe. Je veľmi priateľská, skôr tichšia, nemôžeme hovoriť o žiadnych hviezdnych manieroch a zapadla veľmi dobre do kolektívu."

Podľa plánov trénerskej dvojice by mala fungovať spolupráca medzi Toliverovou a Zuzanou Žirkovou. Ich spoločná minutáž by mala prísť predovšetkým v nedeľňajšom zápase proti Maďarsku. "Dnes sme ich veľmi nedávali spolu, chceme si to nechať na nedeľu, aby sme to nejako modelovali. V najbližších dueloch budeme teda analyzovať, ktoré hráčky spolupracujú medzi sebou najlepšie," konštatoval Kováčik.

Okrem tradičnej opory reprezentácie Zuzany Žirkovej (11 bodov) sa v dobrom svetle ukazovali i Lucia Krč-Turbová (12 bodov) a Mária Felixová (8 bodov), ktorá doskočila dovedna sedem lôpt. "Je to moja úloha i keď mi ju tréner osobitne nezadal. Doskakovanie je s mojou výškou povinnosťou. Hralo sa mi dobre, snažila som sa hrať pre tím a myslím si, že to bolo dobré," hodnotila svoj premiérový zápas v najcennejšom drese Felixová.