Main Content

ANALÝZA: Slovensko – Dánsko (20.5.)

utorok, 20. máj 2014 11:08 | Autor: Jakub Mihálik

ANALÝZA: Slovensko – Dánsko (20.5.)
ANALÝZA: Slovensko – Dánsko (20.5.) | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia dnes v Minsku nastúpi na svoje záverečné vystúpenie na šampionáte v roku 2014. Zverenci Vladimíra Vujtka budú chcieť pošramotenú povesť napraviť v súboji s Dánskom. Čítajte analýzu.

Hrá sa o 15:45

Napriek tomu, že sa Slovensko neprebojovalo medzi osmičku najlepších, čaká ho v záverečnom vystúpení kvalitný súper, ktorému navyše máme čo oplácať z minulosti. Dánska hokejová reprezentácia, takisto ako my, nemá šancu na postup do štvrťfinále, výhra v zápase s Českom im však zabezpečila zotrvanie medzi elitou, a tak môžu hrať uvoľnene. V doterajšom priebehu turnaja sa Dáni radovali dvakrát z víťazstva, keď porazili Talianov a v sobotu aj výber Českej republiky. S piatimi bodmi a skóre 14:23 sú tretím najhorším tímom na turnaji, po vypadávajúcom Kazachstane a Taliansku.

Zverenci Jana Karlssona v Minsku ukázali svetlé momenty, ktoré však často striedajú nedôraznosť vo vlastnom obrannom pásme a individuálne chyby. Aj kvôli týmto nedostatkom patrí Dánsko na predposlednú priečku v úspešnosti zákrokov ich brankárov, keď s 87,29 percentami je horší už len výber USA s 86,99% úspešnosťou.

Slabiny v obrane sú viditeľné aj na štatistike hry pri početnej výhode súpera. Dánom patrí tretie miesto od konca, pretože sa ubránili len 76% presiloviek súpera. V oslabení inkasovali až šesť gólov, viac dostali len Lotyši, sedem. Tímu z Jutského polostrova sa nedarí ani na opačnej strane, keď v presilovkách vsietili zatiaľ len tri góly z 22 ponúknutých príležitostí. 

Najproduktívnejším hráčom Dánska je paradoxne najstarší útočník vo výbere trénera Karlssona. Tridsaťšesťročný Kim Staal sa môže pochváliť bilanciou 2+3. Okrem neho sú najväčšou hrozbou Jannik Hansen, kmeňový hráč Vancouveru, Nicklas Jensen, 21-ročný hráč, patriaci do tej istej organizácie a Mikkel Boedker z Pheonixu Coyotes, draftová osmička z roku 2008. Zaujímavým zjavom v útoku Dánska je aj Patrick Bjorkstrand z Medveščak Záhreb, 21-ročný hráč, ktorý zatiaľ zaznamenal 4 kanadské body.
Ešte zaujímavejšie pôsobí obrana Dánska. Až trojica hráčov z nej je kmeňovými hráčmi klubov NHL, hoci v prvom tíme hral v uplynulej sezóne len jeden z nich. Je ním Philip Larsen, spoluhráč Martina Marinčina z Edmontonu Oilers. Zvyšní dvaja, Oliver Lauridsen a Markus Lauridsen, hrali v tomto ročníku nižšie zámorské súťaže.

V bráne Dáni disponujú úplne vyrovnanou dvojicou – Patrick Galbraith, Simon Nielsen. Dokazujú to aj čísla, keď prvý menovaný má úspešnosť 88,75%, no odohral len dva zápasy a druhý menovaný uspel pri 86,14% striel súpera. 
Dáni nemajú v kádri výraznejšie individuality, preto sa spoliehajú na tímové poňatie hry. V zápase, v ktorom im o nič nejde, môžu prekvapiť,  no na druhej strane ho môžu aj podvedome vypustiť, čo by naši reprezentanti mohli využiť na dôstojnú rozlúčku s turnajom. 
Kľúčom k úspechu v dnešnom zápase je podať podobný výkon ako proti inému severskému tímu, Nórsku. Dáni sa prezentujú podobným štýlom, tvrdou hrou, pozornou defenzívou a priamočiarym útokom s rýchlou strelou a snahou o dorážku. Naopak, v obrane by im mohla robiť problémy naša tvorivosť a technická vyspelosť našich hráčov. Potrestať musíme dánske vylúčenia. Hoci Dáni zatiaľ obdržali druhý najmenší počet trestných minút na turnaji, len 54, ich úspešnosť v oslabení je žalostná a naši hráči by konečne mohli zvýšiť úspešnosť našich výhod o jedného, či dvoch hráčov. 

V rozlúčkovom zápase našej reprezentácie držíme palce Miroslavovi Šatanovi, aby sa s najcennejším dresom rozlúčil, tak ako sa na nášho kapitána patrí, gólom. Gólovo by sa mohli presadiť aj hráči, ktorí boli pred šampionátom pasovaní do role opôr, Richard Pánik, či Tomáš Tatar. Bodové konto by si mohol rozšíriť aj Michel Miklík, deväťbodový útočník, naháňajúci v tabuľke produktivity rusko-francúzsky blok. Premiérový gól by sme za jeho aktivitu dopriali aj benjamínkovi reprezentácie, Martinovi Rewayovi. Zápas s Dánskom je ďalším do partie, v ktorom práve mladí hráči naberajú skúsenosti. Dúfame, že dnešné víťazstvo bude dobrým odrazovým mostíkom k ich budúcim vystúpeniam.