Main Content

Pomáhať nám donekonečna nebudú. Postupujú najlepší!

utorok, 20. máj 2014 09:43 | Autor: Jakub Mihálik

Pomáhať nám donekonečna nebudú. Postupujú najlepší!
Pomáhať nám donekonečna nebudú. Postupujú najlepší! | zdroj: © TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa nepredstavia vo vyraďovacej fáze MS v hokeji 2014. Dáni nám totiž v súboji s Francúzmi nevybojovali vytúžené body.

Komentár Jakuba Mihálika

Dobojované. Reprezentanti Slovenska na MS v Bielorusku vypadnú. Našťastie len z bojov o medaily, ale aj tak. Cieľ, ktorí si zverenci Vladimíra Vujtka stanovujú každoročne, postup medzi osem najlepších, tak naplnený nebol.

Príčin je mnoho. Rozoberali sme ich doteraz, rozoberieme ich po skončení turnaja, čo v našom prípade bude už po zápase s Dánskom. Tou hlavnou je ale, že sme neboli dostatočne dobrí.

Zistili sme to už po zápase s Francúzskom. Už totiž po našom treťom vystúpení zo siedmich sme museli štátnicovať z kombinatoriky, keď sme prepočítavali šialené verzie scenárov toho, kto s kým, kedy o koľko a prečo, musí prehrať. Takto sa turnaje nehrajú. Tím, ktorý vyhrá dva zápasy zo šiestich si postup jednoducho nezaslúži. Francúzi, naopak, si ho zaslúžili. Už pred dvoma rokmi sme pokúšali osud. Vtedy sme si však postup ešte dokázali vybojovať sami, v priamom súboji.To sa ráta. V roku 2013 sme už museli vzývať všetkých hokejových bohov v súboji Francúzsko – Lotyšsko. Lotyši zachránili nás i samých seba v elitnej kategórii. Tento rok sa opäť prejavila naša nepoučiteľnosť, keď sme polovicu turnaja strávili spoliehaním sa na iné tímy, aby uhrali pre nás priaznivé výsledky.

Aj sa stalo. Nebyť totiž Talianov, zbalené sme mohli mať už po Švédsku. Francúzi však donekonečna nebudú zahadzovať svoju štvrťfinálovú šancu, tak, ako tomu bolo v ostatných dvoch vystúpeniach. Na tomto šampionáte reprezentanti krajiny Galského kohúta ukázal ten hlad, ktorý je potrebný na postup do vyraďovačky. Francúzi lietali, Francúzi bojovali, Francúzi preukázali dostatočnú individuálnu kvalitu. Francúzi postúpili, lebo zobrali body favoritovi a zároveň porážať priamych konkurentov v boji o postup. Francúzi postúpili, lebo boli lepší.

Môžeme sa vyhovárať, že mali šťastie (áno, už aj také výhovorky som počul), no šťastie by sme mali my, ak by sme postúpili. Opakovane. Donekonečna sa spoliehať na priaznivé výsledky súperov sa nevypláca. Pani Šťastena nezabúda. Pomáha len raz.