Main Content

Záchranu sme si zaslúžili, lebo Taliani sú slabí

nedeľa, 18. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Záchranu sme si zaslúžili, lebo Taliani sú slabí
Záchranu sme si zaslúžili, lebo Taliani sú slabí | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia je zachránená, toto je hlavná správa z Minska. Zápas s Talianskom ukázal, že ešte nie sme takí slabí, aby sme mohli vypadnúť kvôli takémuto súperovi.

Komentár Filipa Chudého

Nebudem sa vysmievať slovenskému hokeju, preto záchranu v najvyššej kategórii nebudem oslavovať. Ak sme sa dostali po minulých zápasoch do takejto pozície, v ktorej sme neboli ďaleko od vypadnutia, tak zápas s Talianskom ukázal, že nebolo sa čoho báť. Zámorskí chlapci s pasom z Apeninského polostrova neboli kvalitatívne na úrovni MS, čo už je čo povedať, keď si uvedomíme, že to bolo na týchto MS, na ktorých zatiaľ najvyššiu kvalitu ukazuje asi iba jeden tím.

Aj keď v Minsku sa odohráva vyrovnaný turnaj, tak Taliani medzi vyrovnaných súperov nepatria. Doteraz strelili iba 5 gólov, čo asi najlepšie hovorí o ich kvalitách. Preto boli aj najmenšie obavy zbytočné, takéhoto súpera musíme stále prejsť, aj keby všetci naši hráči boli chorí a pridali by sa k tomu aj „české“ problémy. Preto v žiadnom prípade nemôžeme víťazstvo 4:1 preceňovať, toto bola povinná jazda.

Po nej si naši reprezentanti vydýchli, už ich naozaj nemusí trápiť katastrofický scenár. Možno keby sme začínali proti Talianom, tak by sa tohto balvana zbavili hneď. No tu treba povedať, že náš žreb je aj tak fantastický, lebo vždy nastupujeme proti unavenému súperovi, ktorý hrá deň predtým zápas a takýto luxus nemá už nikto iný v našej skupine. Len škoda, že sme to nedokázali využiť na viac bodov, lebo akosi už začíname zisťovať, že nám chýbajú.

Postup do štvrťfinále je veľmi komplikovaný a budeme potrebovať veľký kus šťastia, aby sme sa dostali medzi osem najlepších. Dva stratené zápasy proti Čechom a Francúzom sa ukazujú ako kľúčové, keďže pri rovnosti bodov rozhodujú vzájomné zápasy. Teraz prichádzajú dva dni pauzy, po ktorých buď budeme stále v hre, alebo už budeme vedieť, že môžeme baliť. V každom prípade sme si takýto vývoj zaslúžili.

Stále totiž robíme také isté chyby a zápas s Talianskom bol ďalšou ukážkou. Opäť sme mali množstvo vylúčení, a to hlavne v nezmyselných priestoroch. Jedinou dobrou správou bolo, že to bol zápas s Talianmi, ktorí to neboli schopní potrestať. Preto si títo hokejisti zaslúžia vypadnutie, určite sú najhorší na turnaji. Prvý istý vypadávajúci, Kazachstan, ukázal oveľa viac a môžeme byť iba radi, že z nováčikov sme dostali práve Taliansko, inak by to dnes nemuselo byť až také zachránené.

Štvrťfinálovú účasť nemáme vôbec istú, ale možno motyka nakoniec vystrelí, len to by sa museli naši priami súperi zahrať na tri najlepšie kluby španielskej ligy a ich boj o titul v posledných kolách...

V diskusii sa vyjadrite, akú percentuálnu šancu dávate na náš postup do štvrťfinále?