Main Content

Inter je majster spoza zeleného stola: Facka pre náš basketbal

pondelok, 12. máj 2014 14:35 | Autor: Viktor Štefaňák

Inter je majster spoza zeleného stola: Facka pre náš basketbal
Inter je majster spoza zeleného stola: Facka pre náš basketbal | zdroj: © TASR

Kým minulý víkend zažila Bratislava krásny basketbalový sviatok a dva kvalitné finálové zápasy, v Prievidzi sa viac ako 3 000 fanúšikov niečoho podobného nedočkalo.

V piatkovom treťom zápase totiž jeden z divákov Prievidze hodil papierovú rolku do hlavy rozhodcu Petra Karniša, duel bol po verdikte rozhodcov skontumovaný. Inter ostal v Prievidzi a čakalo sa, čo bude v sobotu. Prievidza bola medzi tým potrestaná finančnou pokutou a zákazom hrať dva domáce zápasy pred divákmi. Potom ako sa funkcionári oboch klubov dohadovali, ako sa bude ďalej pokračovať, sa Interisti rozhodli, že nepristúpia na požiadavku Prievidze hrať tretí zápas opäť v sobotu a aj s divákmi.

Tým pádom Prievidza na protest nenastúpila na štvrtý zápas a ten skončil opäť 0:20 v prospech Interu, no v neprospech slovenského basketbalu. Suma sumárom, Inter vyhral 4-0 na zápasy a je nový majster. Po štvrtom zápase usporiadali Prievidžania tlačovku, ktorú si môžete pozrieť tu:

"Mali sme informácie, že ak sa my a predstavitelia Interu dohodneme, tretí duel sa odohrá dnes v sobotu s divákmi. Takmer ihneď po piatkovom incidente Interisti chceli, aby sa zápas dohral. Po rozhodnutí arbitrova komisára duelu sme nasadli do áut a vybrali sa za Bratislavčanmi rokovať s úmyslom dohodnúť sa na ďalšom priebehu série. Tí však zrazu nechceli hrať, dve hodiny po incidente si to všetko rozmysleli a tvrdili, že išlo o jednoznačnú inzultáciu a že treba rešpektovať pravidlá. Ak chce Inter vyhrať titul spoza zeleného stola, nech sa páči, ale my toho nebudeme súčasťou," zhodnotil celý incident pre médiá marketingový riaditeľ BC Prievidza Jozef Peniaško.

Zaujímavé na celom prípade je to, že chybu Prievidze si najviac odniesol bratislavský klub. Preto v pondelok zorganizoval tlačovku aj Inter, kde sa snažil poskytnúť pohľad druhej strany. Na celú situáciu reagoval manažér Interu Michal Ondruš. „V prvom rade chcem povedať, že s Prievidzou máme nadštandardné vzťahy a dúfame, že takými aj ostanú. No výrok o tom, že sme chceli a potom nechceli hrať upresním. Na požiadavku Prievidze opakovať tretí zápas aj s divákmi sme nepristúpili. No povedali sme, že počkáme na výrok Hráčskej komisie SBA a nebudeme sa proti nemu odvolávať. Viac sme urobiť nemohli. Takisto nám volal tréner reprezentácie a zároveň šéf Združenia mužských basketbalových klubov (ZMBK) Miroslav Grznár s tým, že vykašlite sa na predpisy a odohrajte to. Zrejme takto sa to dozvedeli aj domáci. My sme to samozrejme odmietli s tým, že počkáme na výrok Hráčskej komisie a nebudeme porušovať predpisy. On ako šéf ZMBK by mal vedieť, že predpisy by sa mali dodržiavať. Na Slovensku je v celej spoločnosti zaužívaný systém, že pravidlá treba obchádzať. No dokedy? Celý incident má na svedomí prievidzský divák, usporiadatelia a tím Prievidze, je pre nás nepochopiteľné, prečo sa to obracia proti Interu, ktorý nič neporušil, žiadne pravidlá.“

Tak či onak, najviac utrpel divák. Či už v hale alebo pri televízii. Basketbal dlhodobo naráža na podrazy od vedenia cez funkcionárov až po reprezentáciu. Natália Hejková mala problémy, preto odišla zo Slovenska a je úspešná v zahraničí, SBA má dlh voči FIBA a tým pádom nemôže usporiadať MS dievčat do 17 rokov, mužská reprezentácia je pravidelne poskladaná skôr z hráčov, ktorí dúfajú v zmenu a možno sa chcú predať do zahraničia, ako z toho najlepšieho, čo máme. Je to slovenská klasika? Dospejú niekedy vzťahy aj u nás a funkcionári si nebudú závidieť úspech, peniaze či vidinu rýchleho zárobku? Pozitívne príklady tu sú, Anton Gavel, Richard Grznár, Good Angels Košice, Natália Hejková či Rado Rančík. Basketbal a po novom aj streetball je u nás nesmierne populárny, je ho teda pre koho robiť.