Main Content

Jana Dukátová pôjde pod nože. Má problémy s ramenom

piatok, 7. január 2011 13:30 | Autor: TASR

Najlepšia slovenská vodná slalomárka uplynulého roka Jana Dukátová mení svoj tréningový plán prípravy na novú sezónu.

Už v druhej polovici tej predchádzajúcej pociťovala bolesti v pravom ramene. Systematickou prácou s fyzioterapeutom ich dokázala eliminovať do takej miery, aby mohla dokončiť sezónu. Pretože bolesti ani po oddychu po majstrovstvách sveta a ani po absolvovaní liečby neustúpili, rozhodla sa podstúpiť artroskopický zákrok v pravom ramene, ktorého sa ujme v stredu 12. januára skúsený špecialista MUDr. Pavol Hajmássy.

"Dlho sme zvažovali, či ísť na operáciu alebo nie, pretože existoval aj variant, že nebudem musieť ísť na zákrok. Keď som však nabehla na vyššie dávky v tréningu, bolesť sa okamžite vrátila. Museli sme kompletne zmeniť program prípravy pre začiatok sezóny. Operácia ma odstaví od plnohodnotného tréningu minimálne na päť týždňov," uviedla Jana Dukátová.

"Aj keď to výrazným spôsobom ovplyvní základnú prípravu do novej sezóny, myslím si, že sa Jana rozhodla správne. Lepšie je vynechať tréning teraz na začiatku, ako keby možno musela predčasne skončiť sezónu uprostred leta. Rok 2011 je veľmi dôležitý, pretože sa v ňom začínajú boje o olympijské miestenky. Už teraz vieme, že príprava nebude ideálna, ale verím, že sa Jana dostane neskôr do takej formy, akú mala vlani," dodal jej tréner a manažér Róbert Orokocký.

Problémy Jany Dukátovej vychádzajú z priestoru nad ramenným kĺbom, tzv. subakromiálneho priestoru, kde atypické zmnoženie obsahu spôsobuje relatívne zmenšenie tohto priestoru a dochádza k zvýšenému tlaku a bolesti pri pohybe v ramennom kĺbe. Princípom zákroku je uvoľnenie priestoru, jeho očistenie a zbrúsenie.


© WEBNOVINY