Main Content

Hokejbal: Nitra, Skalica, Vrútky a...?

utorok, 29. apríl 2014 18:43 | Autor: Martin Kollár

Hokejbal
Hokejbal | zdroj: Ivana Bilačičová

Cez víkend pokračovalo play-off odvetnými zápasmi na ihriskách nižšie postavených mužstiev. Dve dokonca využili domáce prostredie a prekvapili. Skalici aj Vrútkam sa to podarilo v nedeľu a hoci vstupovali do sérií ako tím, ktorý môže prekvapiť, nakoniec sa tešili z postupu. Nitra potvrdila svoj postup už v sobotu. Naopak najvyrovnanejšia séria sa bude hrať aj cez týždeň. V Považskej Bystrice sa zrodili dve remízy a remíza je aj na víťazné stretnutia. Počas najbližšieho víkendu sa tak bude hrať iba v Pruskom.

SOBOTA 26.4.
3.zápas
(8) ŠHBK Ružinov – (1) HBK Nitrianski Rytieri Nitra 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly: Mikes resp. Chovan, Hrivnák. Konečný stav série 0:3
Domáci si chceli predĺžiť sezónu minimálne do nedele, no najmä vďaka Polcovi sa tak nestalo. Úvod bol opatrný, oba tímy nechceli spraviť chybu. Domáci ohrozovali hosťujúceho brankára iba sporadicky, naopak hostia boli častejšie pred brankárom Ružinova. Stretnutie bolo pred druhou časťou otvorené, no chvíľkovú nekoncentrovanosť domácich majster ihneď trestal. Najskôr Chovan otvoril skóre a po ňom Hrivnák presnou strelou zvýšil už na 0:2. Domáci stihli odpovedať Mikesom, ktorý do tretej časti vykresal iskru nádeje. Úrovni  stretnutia nepomohli muži v pruhovanom, po  verdiktoch ktorých vzplanuli niekoľkokrát emócie. Domáci sa v tretej tretine snažili minimálne vyrovnať no zo sľubných šancí sa nepresadil ani Danko, ani Behúl najmä vďaka pozornému Polcovi. V záverečnom tlaku sa dopustili domáci faulu a uľahčili tak Nitre cestu do semifinále.  


Sobota 26.4. 3.zápas
(7) Protef DT Pov. Bystrica 2:1 pp (2)ŠK 98 Pruské
(0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)

Góly: Čičala, Hrenák resp. Fumač
 
Už tradične vyrovnaný, bojovný zápas, ku ktorému prispel aj šmykľavý terén priniesol množstvo súbojov a nakoniec aj zápas brankárov – Moško vs. Bratina. Šance a aj hra sa striedala zo strany na stranu, no hráči nedokázali zakončiť presne. Domáci sa tlačili dopredu a najmä v presilovke mal Moško robotu. Hostia sa sústredili na brejky a po jednom z nich Fumač nepotrestal zaváhanie domácej obrany. V presilovej hre hostí zvonila tyč po Chotárovej strele. Druhá tretina priniesla aj góly. Čičala po chybnom vyhodení ďalekonosnou strelou od červenej poslal domácich do vedenia. Domáci boli aktívni, no ďalší gól nepridali. Naopak hostia po peknej akcii vyrovnali. Škultéty našiel Fumača a Bratina nemal nárok. Domáci sa tlačili pred Moška, no ten držal pre svoj tím nerozhodný stav. Fumač mohol poslať Pruské do vedenia, no Bratina ukázal svoje umenie a efektne lapačkou zasiahol. Nervózny zápas priniesol aj tresty do konca stretnutia Lajčiak aj Škultéty oslabili svoj tím na 5 minút + DKZ. Tretia časť sa odohrávala častejšie v pruskom obrannom pásme, no Moško si postrážil svoje bránkovisko. Rozhodnutie prišlo až v predĺžení, tam Hrenák schoval svoju strelu na lapačku za obrancu a Moško nemal nárok.

Nedeľa 27.4. – 4. zápas

(7) Protef DT Pov. Bystrica 3:4 pp (2)ŠK 98 Pruské
(0:1, 2:1, 1:1 – 0:1)

Góly: Koleno, Demáček, Hrenák resp. Gavač, Valášek, Doskočil, Palák
 
Nedeľné stretnutie bolo z oboch strán opatrnejšie a aj pokojnejšie. Napriek tomu priniesli presilovú hru v prvej časti, na každej strane jednu. Tie však ostali nevyužité aj vďaka skvelým brankárom. Až 14.min priniesla prvý gólový moment. Po rýchlej akcii Vozára a jeho nahrávke otvoril skóre Gavač. Hostia mohli zvýšiť v prostrednej časti z presilovej hry, no Gavačove strely nemierili presne. Ani Kučera osamotený pred Bratinom nepotrestal zaváhanie. Dokonca Škultéty mal možnosť samostatného nájazdu po faule pri jeho úniku. Bratina ho však s prehľadom vychytal. Prišiel tak zákonite trest. Z nenápadnej akcie  bekendom vyrovnal Koleno. Hostia ešte v tej istej minúte odpovedali. Z buly strelou priklonil misky váh na stranu Pruského Valášek. Domáci však do druhého klaksónu stihli znova vyrovnať. Demáček z tesnej blízkosti prekonal Moška. V tretej časti najskôr mohli ísť do vedenia domáci, no nedali. Hostia na druhej strane však svoju príležitosť využili a ďalším gólom z buly išli tretíkrát do vedenia. Domáci sa však nevzdávali a pri hre bez brankára si znova vynútili predĺženie. Hrenák vyrovnal pár sekúnd do konca. V predĺžení mal gól na hokejke Gavač, no nedal ani na dvakrát. Rozhodol až Palák, keď znova po buly prestrelil Bratinu a vrátil sériu do Pruského.   

Sobota 26.4. – 3.zápas
(6) Kométa Vrútky 1:0 (0:0, 1:0, 0:0) (3) Imperial Vitamins Martin
Gól: Čavajda

„Turčianska“ séria sa presunula o pár kilometrov ďalej, a s ňou aj početná divácka kulisa. Tá videla hokej bal vysokej úrovne z oboch strán. Na ťažkom teréne sa bojovalo o každú loptu. Domáci aj hostia sa prvej časti iba zastreľovali a vážnejšiu šancu nemusel riešiť ani Jurošek, ani Náter. Druhá časť bola zaujímavejšia. Začalo sa aj viac vylučovať, čo znamenalo viac gólových šancí. Najväčšiu mali hostia pri hre 4 proti 3, no Zuzinove strely neprekonali Jurošeka. Domáci bojovali a výsledok priniesla nenápadná akcia, po ktorej Čavajda doslova pretlačil loptu za Nátera. Domáci boli aktívnejší v týchto momentoch, no po rýchlom brejku a zakončení Wagnera mohlo byť vyrovnané. Na druhej strane sa s klaksónom rútil na Nátera Frkáň, no rovnako nepochodil. Tretia časť pokračovala v rovnakom obraze. Hostia tlačili, no domáci bojovali a po chybách sa poľahky dostávali pre Nátera. Dva nájazdy však brankár Martina vychytal. Jurošek bol mužom zápasu. Aj so šťastím nedostal gól od Wagnera a Bieleného. Záverečný tlak Martina znásobilo vylúčenie, no ani pri ňom sa strely Žulka, či Zuzina nevošli za Jurošekov chrbát.

Nedeľa 20.4. – 4.zápas
(6)Kométa Vrútky 4:1 (0:0, 3:0, 1:1) (3) Imperial Vitamins Martin
Góly: Javorka, Čavajda, Fillo, Holbus resp. Ďurkovič. Konečný stav série: 3:1

Nedeľa sa niesla v podobnom duchu ako sobotný duel. Domáci bojovali, naopak Martin sa vyslovene trápil v koncovke. Už Zuzinova strela do tyčky symbolizovala martinské trápenie. Domáci hrozili z rýchlych protiútokov, no Náter s istotou kryl všetky pokusy domácich. Druhá časť priniesla nielen množstvo vylúčení, ale aj gólové rozhodnutie pre domácich. Najskôr sa v presilovke presadil Javorka, po ňom v ďalšej početnej výhode Čavajda. V ďalšom nekompletnom stave – 4 proti 4 zabojovali hostia a tretím gólom poslali hostí do kolien. Tí ešte mali možnosť vrátiť sa do zápasu v presilovke o 2 hráčov, no Žulkova tutovka neskončila v bráne. Tretia časť bola v znamení dobíjaní Jurošekovej svätyne, no tlak hostí nepriniesol potrebné góly. Až 3 minúty pred koncom vykresal nádej Ďurkovič, no spoluhráči ho ani v tutovkách nenapodobnili a tak Holbus spečatil do prázdnej brány na konečných 4:1.
 
 
Sobota 26.4. – 3.zápas
(5) HBK Hokejmarket Skalica  2:3(0:0,1:2,1:1) (4) LG AZhokej Bratislava
Góly: Patinka, Vadík - Vavro, Ondrušek, Velčický
Začiatok zápasu bol opatrný z oboch strán, ani jeden tím nechcel prvý inkasovať a tak sa hralo najmä v strednom pásme a po rohoch.Prvá tretina tak nepriniesla toľko vzruchov pred oboma brankármi. Avšak Patinka aj s veľkou dávkou šťastia predsa len otvoril skóre, keď ho Černekova strela trafila a brankár LG nemohol zareagovať. Hostia v druhej časti zapli na vyššie obrátky a chybu brankára Brdečku potrestal Vavro. Obrat sa podaril Bratislavčanom pár sekúnd pred klaksónom druhej tretiny, keď rozhodca po faule nariadil trestné strieľanie, ktoré premenil Ondrušek. Domáci sa hnevali na rozhodcov, a tak športovo odpovedali v tretej časti, v ktorej si vytvorili tlak a v 38.min sa presadil Vadík a začínalo sa odznova. Hostia však odpovedali najlepšie ako mohli a zásluhou Velčičkého išli znova do vedenia. Domáci protestovali proti údajnému ofsajdu, no nič im to nebolo platné. Preto sa v Skalici muselo hrať aj v nedeľu.

 

Nedeľa 27.4. – 4.zápas
(5) HBK Hokejmarket Skalica  3:0 (1:0,1:0,1:0) (4) LG AZhokej Bratislava
Góly: Kolínek 2, Šedivý. Konečný stav série 3:1
Druhý zápas sa niesol vo vyrovnanom, rýchlom tempe. Hostia znova museli, naopak domáci čakali na chyby súpera. Drobná prišla pri zlom dostupení hráča a presnej streľbe Kolíneka, ktorý prekonal Kovasicha. Domáci behali, vyhrávali osobné súboje a najmä viedli celý čas. Hostia sa snažili, no nedarilo sa im, lopty im odskakovali. Hostia v druhej tretine zatlačili domácich, no ich snaha končila v rohoch, resp. nepresnou streľbou. Doprastav zamestnával Brdečku najmä po buly, ten si však aj naďalej držal čisté konto. Domáci hrali jednoducho a najmä pohyb robil problémy bratislavským obrancom. Po rýchlom brejku mohol vyrovnať Kanich, no netrafil. Ani presilové hry sa v nedeľu vicemajstrovi nedarili. Prišlo potrestanie na strane domácich sa presne trafil Šedivý. Tento gól dodal domácim pokoj, naopak hostia znervózneli. Márnu snahu streliť gól dokazuje aj strela Vavra, ktorá skončila na tyčke domácej brány. Ani dorážka sa neujala a tak domáci poistili víťazstvo ďalším gólom.