Main Content

Hokejbal: PLAY-OFF: Jediná Nitra nepripustila prekvapenie

streda, 23. apríl 2014 17:05 | Autor: Martin Kollár

Hokejbal: PLAY-OFF:  Jediná Nitra nepripustila prekvapenie
Hokejbal: PLAY-OFF: Jediná Nitra nepripustila prekvapenie | zdroj: Ivana Bilačičová

Konečne PLAY-OFF. Tento víkend mal na programe prvé dva zápasy každej série. Nitra doma potvrdila pozíciu favorita a do Bratislavy si nesie náskok 2:0. Pruské v považskom derby nesplnilo úlohu favorita a cestuje do Bystrice za nerozhodného stavu. Aj ďalšie derby, tentoraz turčianske je po víkende vyrovnané. Najväčšie prekvapenie ide na úkor LG Bratislava, ktoré doma nedokázalo zvíťaziť nad Záhorákmi ani raz.

SOBOTA 19.4.- 1.zápas

(1) HBK Nitrianski Rytieri Nitra – (8) ŠHBK Ružinov 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)
góly: 7.Slovák, 42. Maxin , 44. Beniač , 45.Cajchan
Hostia sa predstavili v Nitre, kde začali nebojácne a „svojho“ brankára Polca nešetrili. Ten však nebral ohľad na svojich bývalých spoluhráčov a držal nerozhodný stav 0:0. Domáci sa otriasli z úvodného tlaku a po útočnej aktivite získali výhodu presilovej hry. Tam potvrdili svoju silnú zbraň. Slovák sa nemaznal a prudkou strelou prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Otvoril tak skóre a upokojil domáci tím. Šance sa striedali na oboch stranách, no skóre ostávalo až do konca stretnutia nemenné. Tímy pozorne bránili a väčšie vyložené šance neprichádzali. Cajchanova skončila len na tyčke hosťujúcej brány. Až 42.min priniesla vytúžený poisťovací gól. Maxin pri hre 4 proti 4 zakončil rýchlu akciu domácich. Gól zlomil odpor hostí, ktorí už museli riskovať. Domáci to využili a nakoniec pridali ešte 2 góly a do nedele išli s náskokom 1:0.

NEDEĽA 20.4. – 2.zápas
(1) HBK Nitrianski Rytieri Nitra – (8) ŠHBK Ružinov 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Góly: 5.Káčer, 25.Hrivnák  - 6.Mikes (Danko)
Druhý zápas sa niesol v podobnom duchu a prvé striedania boli z oboch strán opatrné. Úvodný gól prišiel znova z nitrianskej hokejky a dokonca skôr ako v sobotu. Aj tentoraz to bola strela z diaľky. Káčer nešpekuloval a znova poslal Nitru do vedenia. Ružinov na rozdiel od soboty hneď odpovedal a prvý krát prekonal Polca. Mikes pohotovo vyrovnal. Nedeľňajší zápas bol tvrdší a tým pádom aj nervóznejší. Hostia mohli ísť do vedenia na začiatku druhej tretiny v presilovke, no defenzíva majstra stála na pevných nohách. 24.minúta patrila domácim, Hrivnák v nej z úniku neskóroval, no už o minútu bolo 2:1. Ten istý hráč nečakane zakončil a poslal domácich za víťazstvom. Domáci ho mohli poistiť v početnej výhode, no strely Slováka sa neujali. Ani Beniačom únik nepriniesol ďalší gól. V úvode tretej tretiny mal na hokejke gól Mikes, no druhý krát sa mu nepodarilo prekonať Polca. Tretia tretina pokračovala šancami na oboch stranách. Hostia sa snažili vyrovnať, no faulom v závere sa pripravili o možnosť vyrovnať. Domáci mohli zvýšiť, no ani oni nepridali ďalší gól a tak si Nitra pripísala najtesnejšie víťazstvo, no najmä vedenie 2:0 po víkende.

 

Sobota 19.4. 1.zápas

(2)ŠK 98 Pruské – (7) Protef DT Pov. Bystrica 3:2
(1:1, 1:0, 1:1)
Góly: Fumač, Doskočil, Lajčiak resp. Koleno M., Hrenák
 
Vyrovnaný zápas, kde mali obaja brankári dostatok roboty začal lepšie pre hostí. Do vedenia však dobrým zákrokom Mišovca nešli. Na druhej strane mal šance otvori´t skóre Maděra s Palákom, ale neuspeli. V 8.min prišla prvá presilová hra domácich, no skóre sa nemenilo vďaka pozornej obrane hostí. Góly začali padať až v 13.min, keď sa domáca „13“ – Lajčiak predral do pásma a jeho prienik zužitkoval Fumač. Radosť domácich trvala iba pár sekúnd, nepozornosť v obrane potrestal Koleno a hralo sa odznova. Druhá časť začala presilovkou hostí. Tí ju však nevyužili a prišlo zákonité potrestanie. Pri signalizovanom vylúčení Doskočil prestrelil bezmocného Bratinu. Druhá tretina bola poznačená mnohými vylúčeniami, viac sa bojovalo ako hralo. Hostia mali početné výhody, no nevypracovali si vyloženú šancu. Naopak domáci už aj prekonali Bratinu, no proti bola konštrukcia. Ani tretia časť nebola výnimkou a k tyčke Fumača sa pridala iba plná trestná lavica. Rozhodujúci gól prišiel v 39.min, keď sa najlepší hráč zápasu pohral s obranou hostí a prekonal aj Bratinu. Hostia sa nevzdávali, v 43.min zabojoval Hrenák za bránou a pretlačil sa až pred Mišovca, ktorého prekonal. Vyrovnanie neprišlo a tak Pruské vstúpilo do play-off pravou nohou.

Nedeľa 20.4. – 2.zápas

(2) ŠK 98 Pruské – (7)Protef DT Pov. Bystrica 2:3pp
(0:2, 1:0, 1:0 - 0:1)
Góly: Bundil, Lajčiak resp. Lukáč, Čičala, Hrenák
 
Nedeľné stretnutie bolo z oboch strán opatrnejšie. Hoci sa hralo viac v strede góly začali padať skôr. Vylúčenie Vozára potrestali hostia peknou akciou na jeden dotyk, na ktorej konci bol Lukáč. V 8.min bolo 0:2. Čičalova ľahká strela skončila za Mišovcom. Výrazne tomu pomohol domáci obranca. Hostia hrali uvoľnene, naopak domáci ostali v zjavnom kŕči. Druhá tretina začala aktivitou domácich. Tá bola odmenená Bundilovou delovkou, ktorú zastavila až sieť – 1:2. Druhá časť bola bojovná, príležitosti na skórovanie prichádzali najmä v presilovkách. Na každej strane po jednej, no Mišovec ani Bratina neinkasovali. Úvod tretej časti priniesol vzruch na oboch stranách, najskôr Mišovec výborne zasiahol. Na druhom konci ihriska Kyselica netrafil poloprázdnu bránu hostí. V 33.min bolo vyrovnané. Lajčiak pohotovo dorazil strelu Fumača za chrbát hosťujúceho brankára. Do konca tretiny bolo množstvo šancí na zvrat výsledku, no presilové hry oboch tímov ostali nevyužité. Hostia využili presilovú hru až v predĺžení. 4 sekundy pred návratom Gavača  rozhodol Hrenák.  

 

 

Sobota 19.4. – 1.zápas
(3) Imperial Vitamins Martin 1:2pp (0:1,0:0,1:0, - 0:1) (6) Kométa Vrútky
Góly: Zuzin - Vrlák, Lihaň

Prvý zápas pred niekoľkými stovkami divákov patril hosťom, ktorí hrali uvoľnenejšie. Zaslúžene tak išli do vedenia. Hoci so šťastím sa po buly presadil Vrlák, ktorý rozjasal vrútockých fanúšikov. Po tomto momente sa zobudili aj domáci útočníci, no ich snaha končila po väčšine v rohoch. Hostia hrali účelne a nepúšťali domácich do gólových príležitostí. Keď sa už domáci dostali do šance, netrafili bránu Hlatkého. Druhá tretina sa podobala tej prvej, Martin sa snažil tvoriť, Kométa naopak vyčkávala na brejky, po jednom z nich mohli ísť hostia do dvojgólového vedenia, no Bohdaň vystihol nahrávku. Martin sa dostával pred Hlatkého v presilovkách, no strely nemierili presne. Hostia mali rovnako možnosť výhody o jedného hráča, no skóre sa nemenilo. Tretia tretina sa niesla v dobíjaní brány Hlatkého. Martinčania si však nepotykali s koncovkou a v zakončení sa vyslovene trápili. Šance Lipovského, Zetíka či Borsíka volali po góle. Najväčšia šanca prišla 2 minúty pred koncom. Najskôr Vidlar a po ňom Ruttkay išli na trestnú lavicu. Martinčania mali vyše minúty presilovú hru o dvoch hráčov, ktorú znásobili tým, že odvolali brankára. Necelú minútu pred koncom na radosť domácej striedačky prestrelil Zuzin spred modrej Hlatkého a bolo vyrovnané. Domáci boli na koni, no zvyšné sekundy presilovky nevyužili. Nasledovalo predĺženie, ktoré sa rozhodlo expresne rýchlo. Lihaň nenápadné prečíslenie zakončil prekvapivou strelou, ktorá skončila za Bohdaňom. Vrútky sa tak prekvapivo ujali vedenia v „bratovražednej“ sérii.

Nedeľa 20.4. – 2.zápas
(3) Imperial Vitamins Martin 6:0 (3:0,2:0,1:0) (6)Kométa Vrútky
Góly: Lipovský 2, Kollár 2, Fedor, Zluky
V nedeľu to bol úplne rozdielny zápas, hoci začiatok patril hosťom. Aj prvá presilovka bola udelená hosťom, no tí ju nevyužili a kruto pykali. V 12.min sa roztrhlo vrece s gólmi. Najskôr ušiel Lipovský a odklial bránu Hlatkého. Hneď ďalšie striedanie si nedala obrana hostí pozor na Kollára a ten pohotovo zvýšil vedenia na 2:0. Keď o necelých 20 sekúnd pridal Lipovský svoj druhý gól, s Kométou to nevyrezalo najlepšie. Hostia sa mohli do zápasu vrátiť v poslednej minúte, no strela Lihaňa a Javorku neznamenali zníženie. V 24.min domáci opäť trestali. Svoju presilovú hru zahrali ukážkovo a Fedor zvýšil už na 4:0. O necelú minútu bolo po zápase. Zluky nešpekuloval a spoza modrej prekonal Bolebrucha. Neskôr začali pracovať emócie na oboch stranách a trestné lavice sa začali zaplňovať. Oba tímy tak mali možnosti presiloviek, no skóre sa nemenilo. V 32.min na konečných 6:0 upravil v presilovej hre o dvoch hráčov Kollár, ktorý dostal ideálnu nahrávku od Bieleného. Hostia sa snažili aspoň znížiť, no Náter vo svojom prvom play-off zápase nepustil za seba ani jednu loptičku. Séria sa presúva o kúsok severnejšie do Vrútok za nerozhodného stavu.
 
 

Sobota 19.4. – 1.zápas
(4) LG AZhokej Bratislava 1:2 (1:0,0:2,0:0) (5) HBK Hokejmarket Skalica
Góly: Slovák - Rampáček, R. Smetana
Úvodné prestavenie sa nieslo v taktickom boji oboch mužstiev. Nad útokmi hlboko prevažovali defenzívne systémy. Nik nechcel spraviť chybu a preto sa hralo pozorne a najmä po rohoch. Až záver prvej pätnásťminútovky priniesol vzruch. Najskôr pred Kovasichom, ktorý vychytal Martinusíka. Potom sa už skóre menilo - pred skalickou bránou a hneď znamenal prvý gól. Slovák pekne prenikol do pásma, no svoj nájazd nezakončil gólom, lopta sa mu však vrátila a dorážkou tak otvoril skóre stretnutia. Druhá časť patrila hosťom. Najmä gólovo. V 17.min sa hralo v pásme Skalice, no Záhoráci ukázali svoju rýchlosť a šikovnosť. Rampáček technicky zvládol nielen obrancu, ale aj brankára domácich a pekne vyrovnal. V 21.min vyšiel Skaličanom obrat, Smetana trafil ideálne a Hokejmarket vyhrával.  Disciplinovaný zápas mohli definitívne rozhodnúť Martinusík so Škadrom, no Kovasich držal domáci tím v hre. Následne sa domáci vypli k náporu, zvýšili rýchlosť, no Skaličania hrali pozorne a najmä disciplinovane. LG si nevedelo vypracovať vyloženú šancu. Prispel k tomu aj ťažký terén, ktorý nedovoľoval veľa kombinácie. Skalica sa tak postarala o prvé prekvapenie a v nedeľu domáci museli zabrať.

Nedeľa 20.4. – 2.zápas
(4) LG AZhokej Bratislava 1:4(1:3,0:0,0:1) (5) HBK Hokejmarket Skalica
Góly: 11. Zemeš - 1. R. Smetana, 2. Šedivý, 6. Škadra, 45. Martinusík
Hostia sa druhý zápas vôbec nezľakli sobotnej výhry a pokračovali v bezchybnom výkone. Hneď od začiatku boli aktívnejší a Kalisa odprevadili po 2 minútach na striedačku. V 58. Sekunde trafil Smetana, Šedivý o pár sekúnd ušiel obrane domácich a zvýšil na 0:2. Keď v 6.min dorazil Škadra pohodlne strelu za Kovasicha bolo prakticky rozhodnuté. Hostia hrali pohode, naopak domáci pochopiteľne v kŕči. V 11.minúte predsa len zdvihol domácu zástavu Zemeš, ktorý spoza modrej prestrelil skalického brankára. To však bolo zo strany domácich všetko. Publikum hnalo domácich dopredu, no červenočiernym to nešlo. Druhá časť priniesla obrovskú príležitosti Kanicha a Šulca, no domáci strelci nevedeli nájsť recept na Brdečku. Ten si svoje tyčky postavil dobre aj pri strele Sedláčka, keď zvonilo iba brvno. Hostia pozorne bránili a nepúšťali sa zbytočne dopredu. Záver zápasu nezvládli domáci strelci. Najskôr pri presilovke nedokázali vážnejšie ohroziť Brdečku a ani následná power-play nepriniesla ani zníženie. Naopak Martinusik ušiel a upravil na konečných 1:4.