Main Content

Športové udalosti, ktoré sa stali v máji 2010

streda, 29. december 2010 18:01 | Autor: TASR

SLOVENSKO:
2. - Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch získal v drese FC Twente majstrovský titul v najvyššej holandskej súťaži Eredivisie 2009/2010.

2. - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v prípravnom stretnutí v Skalici nad výberom Lotyšska 4:3.

2. - Slovenská vodnopólová reprezentácia mužov obsadila v tureckom Istanbule na turnaji A-skupiny kvalifikácie ME 2010 tretie miesto a nepostúpila na šampionát v chorvátskom Záhrebe.

2. - Hokejistov Dukly Trenčín povedie v sezóne 2010/2011 Dušan Gregor.

3. - Slovenskí hokejisti podľahli v generálke pred majstrovstvami sveta výberu Lotyšska 0:2.

8. - Futbalisti MŠK Žilina si v predstihu zabezpečili majstrovský titul. Pre tím spod Dubňa to je piaty ligový primát v histórii samostatnej slovenskej súťaže, predtým sa z titulu tešili v rokoch 2002, 2003, 2004 a 2007.

8. - Hádzanárky ŠKP Bratislava suverénnym spôsobom obhájili majstrovský titul. Zverenky trénera Štefana Katušáka využili vo finále národného play-off proti Iuvente Michalovce hneď prvý mečbal, keď celú sériu ovládli jednoznačne 3:0 na zápasy. Bratislavčanky si vybojovali tretie zlato za sebou.

9. - Slovenská hokejová reprezentácia podľahla vo svojom úvodnom zápase v A-skupine na MS v Nemecku výberu Ruska 1:3.

11. - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa stali víťazmi 41. ročníka Slovenského pohára, vo finále zdolali FC Spartak Trnava jednoznačne 6:0.

11. - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila vo svojom druhom zápase v A-skupine na MS v Nemecku nad Bieloruskom 4:2.

13. - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila vo svojom záverečnom zápase v základnej A-skupine na MS v Nemecku nad Kazachstanom 5:1.

14. - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo svojom úvodnom vystúpení v osemfinálovej E-skupine na majstrovstvách sveta v Nemecku s Dánskom hladko 0:6.

15. - Slovenský futbalový brankár Dušan Perniš sa stal v drese Dundee United víťazom Škótskeho pohára 2009/2010.

15. - Na 24. ročníku Svetového pohára v chôdzi v mexickej Chihuahue slovenský reprezentant Matej Tóth vyhral preteky na 50 km, po Jozefovi Pribilincovi (20 km v roku 1983) je druhým slovenským víťazom podujatia v histórii.

16. - Slovenská výprava získala na ME mužov v kulturistike v holandskom Maastrichte 5 zlatých medailí, celkovo 9 cenných kovov (bilancia 5 - 3 - 1) a triumfovala v súťaži o Pohár národov.

17. - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala aj v druhom vystúpení v osemfinálovej E-skupine na majstrovstvách sveta v Nemecku - tentoraz s Fínskom 2:5.

17. - Majstrom Slovenska vo futsale sa stal tím Slov-matic FOFO Bratislava, ktorý zvíťazil vo finále play-off Kyma extraligy nad Dubnicou nad Váhom 3:0 na zápasy.

18. - Hokejisti Slovenska po prehre 1:2 s domácim Nemeckom obsadili v osemfinálovej E-skupine na MS posledné
6. miesto a nepostúpili do štvrťfinále. V konečnom poradí šampionátu skončili zverenci trénera Glena Hanlona na 12. priečke.

19. - Novým majstrom Slovenska v basketbale mužov sa stal tím AB Cosmetics Pezinok, ktorý v rozhodujúcom piatom finálovom zápase play-off zdolal na domácej palubovke obhajcu titulu BK SPU Nitra 71:62. Tretie miesto obsadil MBK Handlová.

19. - Novým trénerom futbalistov Spartaka Trnava sa stal Dušan Radolský.

27. - Hádzanári Tatrana Prešov sa po štvrtýkrát v rade stali majstrami SR, keď vo finálovej sérii zdolali Hlohovec 3:0 na zápasy.

29. - Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Karhan definitívne prišiel o možnosť štartu na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike, keď lekárske vyšetrenia potvrdili u neho chronické problémy s achilovkou.

29. - Slovenskí futbaloví reprezentanti remizovali v medzištátnom prípravnom stretnutí v rakúskom Klagenfurte s Kamerunom 1:1.

29. - Skončil sa ďalší ročník I. futbalovej ligy. Do najvyššej slovenskej súťaže Corgoň ligy postúpil FC ViOn Zlaté Moravce.

30. - Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa stali víťazmi C-skupiny II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy, ktoré v septembri 2011 spoločne zorganizujú Česko a Rakúsko. Prvenstvo im zabezpečilo priamy postup na šampionát.

30. - Slovenská výprava získala na majstrovstvách Európy žien vo fitnes, body fitnes a kulturistike a majstrovstvách Európy mužov vo fitnes v srbskom Novom Sade celkovo štyri medaily - striebro v body fitnes do 158 cm Jana Kolbaská, bronz klasická fitneska Dominika Multáňová, bodyfitneska Monika Korbová a kulturistka Eva Horváthová.

30. - Slovenské volejbalové reprezentantky obsadili v C-skupine II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2011 v Taliansku a Srbsku až tretiu priečku a definitívne tak stratili šancu zahrať si na šampionáte.

31. - Ako posledná sa spomedzi slovenských tenistov v hlavných kategóriách dvojhry rozlúčila s tenisovým turnajom na Roland Garros v Paríži Daniela Hantuchová, ktorá v osemfinále podľahla Srbke Jelene Jankovičovej 4.6, 2:6.


"Ušatú trofej zdvihli nad hlavy futbalisti Interu Milano.Foto: SITA/AP
ZAHRANIČIE:
1. - Usain Bolt vyhral na mítingu Jamaica International Invitational v Kingstone beh na 200 metrov časom 19,56 sekundy, čo bol štvrtý najlepší výkon na svete v histórii a svetový výkon roka.

2. - Víťazom záverečného turnaja Final Four basketbalového EuroChallenge 2010 mužov sa stal domáci nemecký tím BC Göttingen, ktorý vo finále zdolal ruské mužstvo Červené krídla Samara 83:75.

2. - Víťazom volejbalovej Ligy majstrov mužov sa stal druhýkrát po sebe taliansky tím Trentino BetClic, ktorý zvíťazil vo finále záverečného turnaja Final Four v Lodži nad ruským Dinamom Moskva hladko 3:0.

9. - Víťazom Veľkej ceny Španielska F1 sa stal Austrálčan Mark Webber na monoposte Red Bull.

12. - Víťazom premiérového ročníka Európskej ligy UEFA vo futbale sa v Hamburgu stalo Atlético Madrid, keď zdolalo anglický FC Fulham 2:1 po predĺžení.

16. - Víťazom Veľkej ceny Monaka F1 sa stal Austrálčan Mark Webber na monoposte Red Bull.

16. - Futbalisti talianskeho Interu Miláno predĺžili svoju unikátnu sériu majstrovských titulov v najvyššej domácej súťaži už na päť v rade, keď dominovali aj v sezóne 2009/2010.

16. - Futbalisti FC Barcelona obhájili majstrovský titul v najvyššej španielskej súťaži Primera División.

17. - Argentínsky krídelník španielskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona Lionel Messi získal Zlatú kopačku pre najlepšieho kanoniera pôsobiaceho v Európe, keď strelil 34 gólov.

21. - Majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2015 usporiada Česká republika.

22. - Trinásťročný Američan Jordan Romero dosiahol vrchol najvyššej hory sveta Mt. Everestu a stal sa najmladším horolezcom histórie, ktorému sa to podarilo.

22. - Víťazom futbalovej Ligy majstrov 2009/2010 sa stal taliansky Inter Miláno, ktorý vo finále zdolal v Madride na Štadióne Santiaga Bérnabeua Bayern Mníchov 2:0.

23. - Zlato na 74. majstrovstvách sveta v hokeji získali českí reprezentanti, ktorí vo finále zdolali favorizovaných Rusov 2:1. Bronzové medaily si zo šampionátu v Nemecku odviezli Švédi. Príslušnosť medzi elitou si neudržali Taliansko a Kazachstan.

28. - Majstrovstvá Európy vo futbale v roku 2016 sa uskutočnia po tretíkrát v histórii vo Francúzsku.

30. - Víťazom cyklistických pretekov Giro d´Italia sa stal druhýkrát v kariére Talian Ivan Basso.

30. - Víťazmi hádzanárskej Ligy majstrov mužov 2009/2010 sa stali hráči nemeckého THW Kiel.

30. - Víťazom Veľkej ceny Turecka F1 sa stal Brit Lewis Hamilton na monoposte McLaren.
© WEBNOVINY