Main Content

Ideálna nominácia Slovenska na MS 2014 v hokeji podľa sport7.sk

piatok, 4. apríl 2014 15:54 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna nominácia Slovenska na MS 2014 v hokeji podľa sport7.sk
Ideálna nominácia Slovenska na MS 2014 v hokeji podľa sport7.sk | zdroj: © TASR

Presne o päť týždňov vykorčuľujú slovenskí hokejoví reprezentanti na úvodný duel základnej skupiny v rámci MS 2014 proti susednej Českej republike. Hokejová nominácia je ešte len v plienkach, no aj tak sme sa pokúsili odhadnút, ako by mohla vyzerať naša reprezentácia v Minsku. Mala by takáto zostava šancu na medailu?

Brankári: 

Jaroslav Halák – Jaro Halák po prestupe zo St. Louis stratil pár priečok v boji o play-off. Jeho súčasný zamestnávateľ, Washington Capitals, v súčasnosti stráca na play-off 4 body na 10. mieste, pričom do konca základnej časti ostáva už len 6 zápasov a Washington má horšiu bilanciu víťazstiev (34) ako Columbus (39) i Toronto (38). Vyraďovacie boje o Stanleyho pohár sú tak momentálne pre bratislavského rodáka pomerne vzdialené. Otvára sa príležitosť na to, aby si Jaro napravil reprezentačnú chuť po nevydarenej olympiáde v Soči, kde mu slovenská obrana veľmi nepomohla. Brankár jeho kvalít by nás mohol doviesť ďaleko.

Ján Laco – nie je žiadnym tajomstvom, že jedným z obľúbencov trénera Vujtka je brankár Donecku, Ján Laco. Jano odchytal v sezóne síce len 14 zápasov, v play-off to však už bolo 8 stretnutí a priemer 1,71. Laco vždy ukázal, že sa naňho v reprezentácii môžeme spoľahnúť, preto by ho miestenka nemala minúť.

Jaroslav Janus – V podstate každý rok riešime pred MS tú istú dilemu. Staňa – Hudáček – Janus. Kto z koho? Ak berieme do úvahy fakt, že Rasťo Staňa je predsa len príliš skúsený na pozíciu trojky, ostáva nám takmer rovesnícka dvojica Hudáček – Janus. Jaro nemal túto sezónu v drese Slovanu tak vydarenú,  ako tú predošlú, napriek tomu si svoje miesto v deravej obrane Belasých zastal. Hudáček naopak dlho nemal angažmán, no v závere sezóny sa v Pardubiciach rozchytal k dobrým výkonom. Čisto štatisticky je na tom lepšie Hudáček, no brankárska jednotka tímu KHL by predsa len mohla dostať prednosť.

Obrancovia: 

Andrej Sekera – Už niekoľko týždňov sa Carolina na playoff pozerá len so zbožným želaním. Do konca základnej časti NHL ostáva 5 zápasov a Hurikáni strácajú na ôsme miesto 6 bodov, pričom majú o zápas viac ako momentálne šiesty Columbus. Všetko tak naznačuje tomu, že do Minsku pocestuje obranca, ktorý už je a dúfame, že aj bude najbližšie desaťročie, základným stavebným prvkom našej obrany. Andrej by sa mal starať nielen o defenzívu, ale aj ofenzívny prídel z obrany, bude jednoznačne našim najvyťaženejším hráčom, či už v presilovkách, alebo v oslabení.

Tomáš Starosta – Hoci je Tomáš ešte klubovo zaneprázdnený, nedá sa očakávať, že by v Minsku chýbal. Jeden z najskúsenejších, defenzívne najstabilnejších a najoverenejších hráčov by mal byť oporou Vujtkovho tímu. Druhá obranná dvojica ako uliata.

Ivan Baranka – Hoci Ivana v tejto sezóne trápili zranenia a v úvodnej nominácii kvôli klubovým povinnostiam ešte nefiguruje, v záverečnej nominácii ho očakávame. Ivan je obojsmerným hokejistom, ktorému repre dres svedčí a aj na olympiáde v Soči ukazoval, že na medzinárodnú konkurenciu platí. Výhodou je, že oproti mnohým iným hráčom, ostal Ivan dlhšie v zápasovom rytme, takže nebude pociťovať žiadny herný výpadok.

Ivan Švarný – Medveščak Záhreb neodohral vôbec zlú sezónu pri svojom debute v rámci KHL. Prispel k tomu aj Nitran Ivan Švarný. Za chorvátsky klub odohral 53 zápasov a patril medzi jeho opory. Pre  Švarného by išlo o tretí šampionát v kariére a po slušnej sezóne by si ho zaslúžil.

Martin Štajnoch – Vzhľadom k tomu, že nevidíme veľmi optimisticky situáciu okolo Dominika Graňáka, ktorý má podstúpiť operáciu a navyše po sezóne ostáva bez zmluvy, myslíme si, že priestor dostane obranná omladina. Jedným z jej predstaviteľov by mohol byť Martin Štajnoch. Ešte len 23-ročný zadák bratislavského Slovana má za sebou druhú sezónu v rámci KHL, v ktorej si pripísal 49 štartov. Minulý rok mu to so šampionátom nevyšlo, tento rok by však už mal byť pripravený. 

Marek Ďaloga – Len o rok starší ako „Štajny“ je mohutný, 194 centimetrov vysoký, Marek Ďaloga. Zvolenský odchovanec aj v tejto sezóne pôsobil v Pardubiciach, kde sa mu veľmi výrazne darilo. V 43 odohratých zápasoch zaznamenal 20 bodov, čo je na obrancu slušné číslo. Klub z mesta perníkov sa dostal aj do playoff, takže by sa na 25-ročnom hráčovi nemala prejaviť zápasová absencia.

Martin Marinčin – Mix skúseností a mladíckej chuti po hokeji, to je to, o čo sa tréner Vujtek snaží od svojho nástupu do funkcie pred necelými troma rokmi. Ak budeme predpokladať, že od nej neupustí, môžeme očakávať, že sa v nominácii objaví aj obranca Martin Marinčin. Ten dostal dôveru od Vujtka aj v Soči, kde štartoval vôbec poprývkrát v slovenskej seniorskej reprezentácii. Napriek dobrým náznakom bolo vidieť, že mladý obranca potrebuje čo najviac zápasov na medzinárodnej úrovni. A práve tohtoročný šampionát je jednou z možností, ako ich nazbierať. Marinčinov Edmonton je z hry o playoff už dávno von, navyše farma Oilers, Oklahoma City Barons, je momentálne takisto tesne pod čiarou postupu do playoff v rámci AHL. Keby sa im predsa len podarilo postúpiť, v prvom kole by narazili na najlepší celok doterajšieho priebehu AHL, Texas Stars, a vypadnutie v prvom kole by takisto znamenalo, že Marinčin šampionát stihne. Omladina si šancu zaslúži.

Juraj Valach – Dobré tri sezóny pôsobí v českej extralige statný, 202 centimetrov vysoký, obranca Juraj Valach, no až táto sezóna bola pre tohto 25-ročného hráča prelomová. V drese pražskej Slavie zaznamenal úctyhodných 11 gólov a 11 asistencií v 47 dueloch, za čo mu právom patrí nominácia do reprezentačného kempu. Ak sa Juraj osvedčí v prípravných zápasoch rovnako, ako počas sezóny, nevidíme jeden dôvod, prečo by si nemal odkrútiť šampionátovú premiéru.

Tip na prekvapenie:

Martin Gernát – O týždeň oslávi 21. narodeniny prešovský odchovanec a Marinčinov spoluhráč, Martin Gernát.Vysoký, 195-centimetrový hráč v tejto sezóne takisto pôsobí v AHL v tíme Oklahomy, kam bez problémov zvládol prestup z WHL. V 53 zápasoch nazbieral Martin 19 bodov a patril do základného kádra Barónov. Účastník MS do 18 i 20 rokov potrebuje plynulo prejsť do seniorskej reprezentácie a v Minsku sa mu otvára príležitosť. Vďaka viacerým absenciám v obrane, vrátane Graňáka, Kudroča, Sersena, či í Podhradského, ktorého čaká takisto lekárske vyšetrenie, by sme mali staviť na rozvoj reprezentačnej budúcnosti. Keď už nie Gernát, do popredia sa tlačí Čerešňák z trenčianskej Dukly.

 

Útočníci:

Miroslav Šatan – začíname našim legendárnym hokejistom, ktorý sa po olympijskej nenominácii opäť vracia do zostavy slovenskej reprezentácie. Každá legenda si zaslúži rozlúčku a pre Šatana ňou s obrovskou pravdepodobnosťou bude tento šampionát. Šatan nás doviedol k štyrom medailám z MS a práve MS by mohli byť poslednou reprezentačnou kapitolou topolčianskeho rodáka. Šatan dostal od lekárov zelenú, hrať by už mal v prípravnom zápase proti Rusom. Počas záveru základnej časti KHL Miro ukázal, že ešte má čo tímu ponúknuť a jeho pozícia v tíme je neoddiskutovateľná.

Ladislav Nagy – Ďalší z reprezentačných návratov, hoci ten Nagyov prichádza po dlhšej dobe, ako tomu je v prípade Šatana. Všetci si veľmi dobre pamätáme Nagyov posledný šampionát, keď v nabitej súpiske Slovákov na domácej pôde, bol košický odchovanec jednoznačne najlepším hráčom našich. Nagyovi sa v tejto sezóne veľmi darilo, keď v Košiciach a následne i fínskej SM-liige, udržal priemer bod na zápas. V Minsku by mal skúsenosťami a formou patriť jednoznačne k lídrom. Mala by to byť prvá formácia.

Tomáš Tatar – Možno je to odvážne, určite je to predčasné, no ako jedného z lídrov tímu pre slovenskú reprezentáciu v Minsku vidíme Tomáša Tatara. Detroit sa síce šnúrou víťazstiev z posledných zápasov priblížil postupu do play-off, no ani preniknutie do jeho prvého kola nemusí znamenať stratu možnosti štartovať na šampionáte v Minsku. Dokonca aj vypadnutie v 2. kole by znamenalo, že hráči zmeškajú len úvodné dva zápasy v skupinách, preto nie je úplne vylúčené, že sa do Bieloruska dostane aj ťahúň Red Wings, Tomáš Tatar. Detroit predsa len po viacerých zraneniach (hoci sa Dacjuk už o pár dní zapája do zápasového cyklu ), musia ťahať mladíci a tí skúsenosťami z preťažkých bojov v play-off, zrovna nehýria. Tatar, narozdiel od svojho tímového kolegu, Tomáša Jurča, by sa po skončení púte Detroitu nemusel sťahovať na farmu (Grand Rapids majú z druhej priečky západnej konferencie isté miesto v play-off), a tak by teoreticky voľný byť mohol.  Aj pri jeho neúčasti sa však ponúka viacero dobrých alternatív.

Štefan Ružička – Znovuzrodený kanonier! Ružička v reprezentácii nefiguroval dva roky a na MS si zahral naposledy v Bratislave, no táto sezóna mu napriek prestupu do Omsku, vyšla pomerne slušne. Hráča jeho streleckých kvalít súrne potrebujeme a zdá sa, že aj vo vzťahu k trénerovi sa všetko vyriešilo, takže pravdepodobne by sme Štefana v Minsku vidieť mohli.

Michel Miklík – Len málo pozitív sa dalo nájsť túto sezónu na účinkovaní bratislavského Slovanu v KHL. Jednou z nich bol Michel Miklík, ktorý opäť ťahal Slovanistov bodovo. Miklík sa predstavil aj na olympiáde v Soči, kde síce neohúril, ale ako európsky zástupca ani nesklamal. Jeho spolupráca na minulom šampionáte s Tomášom Záborským patrila k ozdobám slovenského výberu, preto by sme sa nečudovali, keby sa v jednej formácii títo dvaja hráči stretli opäť.

Tomáš Záborský – Nie, Tomáš nezažil práve vydarenú sezónu. Dokonca môžeme povedať, že táto sezóna bola v podaní Záborského úplne najslabšou medzi seniormi. Len 20 bodov  v 44 zápasoch je na strelca takéhoto kalibru málo. No Tomáš aj v Soči ukázal, že keď sa dostal na ľad, patril k hrozbám pre súpera. Jeho priamočiary hokej, čuch na góly a dobré korčuľovanie by sme mohli v Minsku využiť. Spomínaná spolupráca s Miklíkom by tretej formácii svedčala.

Radoslav Tybor – Tréner Vujtek sa spolu s Otom Sýkorom vyjadrili o formácii Tybor – Marcinko  - Sýkora, ako jednoznačnom účastníkovi MS, nebyť zranení. Sýkora je kvôli chorobe dýchacieho ústrojenstva asi z turnaja von, no zažívacie ťažkosti Radoslava Tybora by mu v účasti zabrániť nemali. Tybora označil Vujtek za jedného z najlepších slovenských korčuliarov v Európe a bilancia tohto 24-ročného Trenčana z tejto sezóny, keď v českej extralige zaznamenal 16 gólov v 44 zápasoch naznačuje, že by do Minsku cestovať mohol. 

Adam Lapšanský – Na jediného zástupcu slovenskej extraligy tipujeme mladého útočníka Popradu, Adama Lapšanského. Príklon Vujtka k mladším hokejistom je pred týmto šampionátom viac ako zrejmý, čo dáva nádej aj hráčovi, ktorý v extralige zaznamenal 47 bodov za 28 gólov a 19 asistencií v 52 dueloch. Hoci je to štatistika „len“ zo slovenskej súťaže, vzbudzuje rešpekt. Adam navyše Vujtkovi ponúka väčšie herné možnosti, keďže okrem pravého krídla, vie zahrať aj na centrovi. Univerzalita, bodová produktivita a mladícka dravosť, to všetko hovorí v prospech Lapšanského. Vo veku 23 rokov nastal čas na medzinárodné skúsenosti.

Marcel Haščák – O niečo starší je 27-ročný Marcel Haščák. Marcel sa po minuloročnej bodovej explózii v drese Košíc tento rok posunul o úroveň vyššie, keď prestúpil do Rigy. V nej patril k stabilným členom druhej formácie a na svoje konto si pripísal 26 bodov. Marcel v minulosti niekoľkokrát figuroval vo Vujtkovej nominácii, čo svedčí o tom, že sa trénerovi tento typ hokejistu páči. Krídelník ako šitý pre tretiu, štvrtú formáciu. 

Peter Olvecký – Asi ste si všimli, že zámerne sme doteraz vynechali post centra. Tú Achillovu pätu slovenskej reprezentácie. Aj tento rok pred šampionátom budeme opäť riešiť ten istým problém. Centrov medzinárodnej úrovne máme čoraz menej a menej. Okrem spomínaného Lapšanského, je jedným z riešení center Slovanu, Peter Olvecký. V Soči príjemne prekvapil, ako jeden z mála. Nebol len defenzívny pozorný, ale nebál sa ani zaútočiť, čo mu dáva práva pomýšľať na post centra v jednej z prvých dvoch formácií. Práve odhad centrov je však pri tvorení nominácie najťažší, keďže viacero hráčov, ktorí sa ponúkajú, sú typologicky podobnými hokejistami.

Andrej Šťastný – Ak niečím môže Slovan pre tohtoročnú nomináciu prispieť, je to pozícia centra. Dvadsaťtriročný hráč je fyzicky veľmi dobre stavaný (193 cm, 97 kg), v Slovane odohral slušnú sezónu. Pri nedostatku centrov je jeho nominácia viac ako sľubná.

Juraj Mikúš – Do tretice Slovan, do tretice ich center. O svoj štvrtý štart na MS sa usiľuje skalický odchovanec, Juraj Mikúš, ktorý, tak, ako celý Slovan, neprežil podarenú sezónu. Ako jeden z mála má však vo veku 27 rokov pomerne dosť skúseností, z čoho by mohla reprezentácia profitovať. Mnoho možností už na tejto pozícii neostáva. 

Tomáš Marcinko – Veľký otáznik na koniec. Tomáš Marcinko má zdravotné problémy, nebyť však ich, košický útočník má jednoznačne isté miesto v nominácii do Minsku. Ak sa stihne dať doporiadku a odohrá aspoň dva-tri prípravné zápasy, počítať budeme môcť s jeho fyzickými parametrami a výbornou defenzívou. Objavia sa v Bielorusku aspoň 2/3 spomínanej formácie Tybor-Marcinko-Sýkora?

Tip na prekvapenie: 

Martin Reway – Viacero hlasov sa pre zaradenie tohto šikovného mladíka do reprezentačnej nominácie objavovalo už pred Soči. Vtedy sme však povedali, že hokejista bez skúseností so seniorským hokejom nemôže stačiť na olympijsku úroveň. Majstrovstvá sú však o niečom inom a v čase, keď sa šampionát koná v olympijskom roku, čo znamená, že sa zámorským hviezdam nebude príliš chcieť opäť poberať do Východného bloku, by si Martin svoju premiéru zaslúžil. Minulý rok si ju odkrútil jeho spoluhráč z 20ky, Marko Daňo (už istá účasť v play-off AHL z 2. miesta), tento rok je čas poskytnúť ju aj Martinovi. Najmä, ak Slovensko neuveriteľne trpí na pozícii centra, na ktorom Martin vie hrať rovnako kvalitne, ako na pozícii krídelníka. Famózny technik a produktívny hráč par excellence musí čo najskôr okúsiť medzinárodnú úroveň, aby sme mali, na čom v budúcnosti stavať.Jeho nominácia je otázna len z hľadiska toho, že Martin je center do prvých dvoch formácií, keďže zaradenie do „checking line“ je plýtvanie talentom, ale už aj v tejto sezóne ukazuje, že sa výrazne zlepšil aj v bránení. Rewaya do Minsku volíme všetkými desiatimi.


Nesmelý odhad zloženia útočných formácií: 

Poznámka: Zloženie formácií je predčasné odhadovať, preto je toto zloženie len subjektívnym prianím autora. 

Obrana: 
Sekera – Baranka
Starosta – Marinčin
Švarný – Štajnoch
Ďaloga - Valach
Gernát

Útok:
Tatar – Olvecký – Nagy
Šatan – Reway – Ružička
Miklík – Marcinko – Záborský
Tybor – Štastný– Lapšanský
Mikúš, Haščák