Main Content

Slovenský hokej potrebuje impulz, tak prečo si ho nechce dať?

pondelok, 31. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovenský hokej potrebuje impulz, tak prečo si ho nechce dať?
Slovenský hokej potrebuje impulz, tak prečo si ho nechce dať? | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Sme približne v polovici play-off hokejovej Extraligy, ale aj tak to skôr na štadiónoch vyzerá akoby bola polovica základnej časti. Kým v minulosti vyraďovacia fáza pútala fanúšikov a prakticky všetky štadióny praskali vo švíkoch, pričom si nebolo kde poriadne sadnúť, teraz si môžete vyberať z množstva voľných sedačiek tú pravú, ktorú si utriete vreckovkou prinajlepšom od prachu, keďže na nej nikto pred vami v sezóne nesedel. Práve toto nám priniesla táto sezóna, nuž a lepšie tak rýchlo nebude, pretože ľudí naša najvyššia hokejová súťaž prestala baviť.

Extralige chýba impulz, ktorý by chytil ľudí za srdce a pritiahol ich na štadióny. No netreba sa čudovať, lebo k tomuto stavu súťaž smerovala dlhodobo. Veď čo sa v nej za poslednú dekádu zmenilo? Ak nebudeme rátať, že mala asi 4-5 názvov, tak veľa toho nie je. Najväčšou zmenou bolo to, že odišiel Slovan, ktorý ju už za každú cenu nechcel hrať. Potom sme tu ešte mali asi tri formáty súťaže a do súťaže prišla reprezentácia do 20 rokov, ktorá oživila maximálne skóre svojich súperov.

Športový svet sa vyvíja, hokej nevynímajúc, lenže naša Extraliga stojí na mieste, čo je akoby cúvala, keďže ostatní idú stále dopredu. Vznikla KHL, ktorá expanduje nielen na Slovensko. Medzinárodnú súťaž založili aj Rakúšania a túto súťaž hrajú kluby z piatich krajín, pričom sa bude iba rozrastať. Podobný osud čaká aj maďarsko-rumunský projekt, ktorý najnovšie vyhrali Nové Zámky. A súťaže našich susedov kvalitatívne rastú. Radšej ich nechcem porovnávať s Extraligou, len poviem, že žiaden klub z nich by sa u nás nestratil.

Príklad Piešťan ukazuje, že súťaži niečo nové vždy prospeje. Klub z kúpeľného mesta sa dlho snažil dostať do Extraligy, ale v baráži vždy neuspel. Ale akonáhle sa do nej dostal, namiesto Slovana, tak bol pre súťaž oživením. Už druhú sezónu patrí medzi najlepšie mužstvá a aspoň trochu rozhýbal stojaté vody súťaže. To by tiež platilo o Bardejove, lenže aj ten bude musieť asi čakať, dokým niekto nebude chcieť ísť hrať inde alebo úplne neskončí. Čerstvý vietor súťaži veľmi chýba, lebo ľudí už nezaujíma to, že každý tretí týždeň vidia zápas tých istých.

Ak sa naše extraligové kluby budú hrať aj naďalej iba na vlastnom piesočku, nemajú do budúcna šancu a súťaž bude naďalej upadať. Už päť sezón po sebe do Extraligy nikto nepostúpil, čo najlepšie hovorí o tom, že kluby sa boja. Majú strach zo svojej neschopnosti, preto prakticky uzavreli súťaž, len aby náhodou nevypadli. Posledný by mal vypadávať priamo, čo je v športe normálne, ale v slovenskom hokeji asi nie.

Extralige chýba červené súkno, ktorým bol pre ostatných Slovan a chýba jej aj pravidelný čerstvý vietor, ktorý prinášajú nováčikovia. No kým Slovan sa nevráti, tak aspoň tí nováčikovia by mohli prísť. Bol by to aspoň nejaký impulz do stojatých vôd slovenského klubového hokeja.

V diskusii sa vyjadrite, aký reálny impulz by ste navrhli Extralige?