Main Content

Barca oslavuje 60 rokov od výstavby štadióna

štvrtok, 27. marec 2014 12:14 | Autor: Silvia Petrašková

Barca oslavuje 60 rokov od výstavby štadióna
Barca oslavuje 60 rokov od výstavby štadióna

Nou Camp – jeden z najväčších, najslávnejších a najnavštevovanejších futbalových štadiónov Európy. Mekka barcelonského futbalu a katalánskej histórie. Hrať na tomto štadióne je snom každého futbalistu a vstúpiť na jeho pôdu snom každého fanúšika. Domáci štadión FC Barcelony oslavuje práve dnes svoje okrúhle šesťdesiate výročie vzniku.

História

Základný kameň štadióna Nou Camp, ktorý sa v svojich prvopočiatkoch nazýval El Nou Estadi del Futbol Club, bol položený v nedeľu ráno 28. marca 1954 prezidentom klubu za prítomnosti niekoľko tisíc klubových priaznivcov. Od tohto momentu sa začala jeho trojročná výstavba. Počas trojročnej dekády budovania nového domovského stánku, hrávala Barca svoje zápasy na maličkom štadióne Camp de la Indústria s kapacitou šesťtisíc divákov. Tak ako každá začínajú výstavba, ani táto sa na úvod nezaobišla bez typických problémov. Tým najväčším bolo zvoliť pre Nou Camp správny pozemok. Postaviť nový štadión blízko Les Corts alebo na vrchu Diagonal? To bola pre vedenie Barcelony večná dilema na ktorej sa nie a nie dohodnúť. Konečné rozhodnutie padlo na hlavu klubu. Vtedajší klubový prezident Francisco Miró-Sanso, položil v spomínaný deň na pozemku pri Maternitat základný kameň nového štadióna, ktorý požehnal aj miestny arcibiskup Gregorio Modrego. Vedenie klubu navrhovalo, aby bol nový štadión pomenovaný po niektorom z významných hráčov, napokon sa rozhodlo pre jednoduchý názov „Nou Camp“ v preklade „nový štadión“. Štadión v Barcelone bol slávnostne otvorený 24. septembra 1957. Otvárací ceremoniál sprevádzali mohutné oslavy, počas ktorých zaznela na štadióne vôbec po prvýkrát aj známa klubová hymna. V jeho úvode sa dokonca celebrovala slávnostná omša pri ktorej bol štadión posvätený po druhý krát. Po nej sa už oči všetkých prítomných divákov upriamili na hlavných aktérov úvodného futbalového výkopu. Na otvárací zápas si Barcelončania pozvali poľský tím z Varšavy. Medzi oboma polčasmi sa na hracej ploche za prítomnosti miestnej tanečnej skupiny, vypustilo na oblohu viac ako desaťtisíc holubov. Zápas sa nakoniec skončil výsledkom 4:2 pre domácich a práve táto výhra bola začiatkom množstva ďalších futbalových víťazstiev, ktoré si tento slávny štadión pamätá do dnes.

Súčasnosť

Od slávnostného otvorenia Nou Campu ubehlo už niekoľko desiatok rokov a za tú dobu prešiel štadión mnohými rekonštrukciami a vylepšeniami až dosiahol dnešnú podobu. Nou Camp disponuje najmodernejším vybavením tak po vonkajšej ako aj vnútornej stránke. Samozrejmosťou štadióna s kapacitou viac ako 98-tisíc miest je umelé osvetlenie, elektrické výsledkové tabule, súkromné boxy na severnej a južnej tribúne, VIP lóže, či miesta pre novinárov a média. Útroby luxusného a moderného štadióna ponúkajú pre svojich návštevníkov možnosť nahliadnuť do jeho dvoch azda najvyhľadávanejších miestností. Klubového múzea, ktoré oplýva množstvom trofejí a samozrejme šatní hráčov. Okrem toho si pri prehliadke štadióna môžete všimnúť televízne štúdio, technické kancelárie, klubovú knižnicu, konferenčné miestnosti, medicínske centrum, miestnosť pre bývalých hráčov klubu, špeciálne a veľmi obľúbené dokumentárne centrum, či dokonca klubovú kaplnku, ktorá sa nachádza tesne pri vchode vedúcom na samotné futbalové ihrisko.

Budúcnosť

Majitelia klubu stagnáciu štadióna nepripúšťajú a už teraz plánujú do ďalších rokov s jeho vylepšením. A keďže odvážne plány s výstavbou novučičkého barcelonského stánku padli, rozhodli sa preto, že štadión prejde aspoň novou a to poriadnou rekonštrukciou, ktorá zhltne dohromady viac ako 600 miliónov eur. Odhadovaný začiatok renovačných prác je naplánovaný na rok 2017 a začiatkom roku 2021 by mal už Messi a spol. baviť divákov na novej, modernejšej futbalovej aréne. Hráči a fanúšikovia sa už teraz majú rozhodne na čo tešiť.