Main Content

Madridské vakácie alebo Ako sa dá stratiť titul za 4 dni

štvrtok, 27. marec 2014 11:55 | Autor: Jakub Mihálik

Madridské vakácie alebo Ako sa dá stratiť titul za 4 dni
Madridské vakácie alebo Ako sa dá stratiť titul za 4 dni | zdroj: © TASR

Zverenci Carla Ancelottiho včera opäť prehrali a to len 4 dni po domácej prehre s Barcelonou. Jasný líder La Ligy tak spadol v krátkom časovom úseku na 3. miesto tabuľky.

Ešte pred týždňom sa madridský veľkoklub vyhrieval na výslní španielskej ligy s 31-zápasovou šnúrou bez prehry vo všetkých súťažiach a so štvorbodovým náskokom pred svojim nepriateľom na život a na smrť, FC Barcelonou.

Zdalo sa, že Ancelottiho vyhlásia v meste zelene a bielych budov za poloboha, ktorý už v prvej sezóne na lavičke Realu prinesie vytúžený ligový titul už s predstihom, aby sa potom mohol sústrediť na La décimu a zavŕšenie treblu v domácom pohári. Zdalo sa, že Real má najlepšiu formu v celej Európe a táto sezóna patrí len im. Do El Clásica dokonca išli po dlhých mesiacoch a rokoch ako favorit, čo potvrdzovali aj kurzy stávkových spoločností.

O štyri dni neskôr sa biela časť futbalového sveta drží za hlavu a zaklína prvé dva tímy, aby do konca sezóny postrácali nejaké tie body. Real totiž najprv prehral doma proti Barcelone, ktorá je v tejto sezóne kritizovaná (mnou nevynímajúc), no v dôležitých zápasoch ako práve súboj s Realom, či dvojzápas so City, ukázala, že veľké zápasy sú priestorom na to, ukázať svoju skutočnú silu. Nebudem sa púšťať do hodnotení toho, či je víťazstvo Barcelony oprávnené, toho sme sa za uplynulé tri dni napočúvali dosť a ani jednu stranu internetových súbojov nepresvedčíte o opaku. Dôležité je, že Real stratil 3 body, čo ich však stále držalo na prvom mieste tabuľky a stavalo do pozície, v ktorej si môžu titul prehrať už iba sami. 

Čuduj sa svete, oni si ho aj prehrali. A to expresne rýchlo, už za štyri dni. V stredu večer totiž nestačili na, vo vynikajúcej forme hrajúcu, Sevillu, napriek tomu, že už v prvom vzájomnom zápase vyslali Andalúzania varovný signál v podobe troch gólov v sieti Realu. 

Štvordňovú dovolenku si v madridských službách vybral najmä Xabi Alonso, ktorý nezmyselne skopol Messiho pri rozhodujúcom góle v nedeľu a čisté svedomie nemá zo zápasu v Seville. Nebol však jediný dovolenkáris Los Blancos, keď si slabšie momenty vybral aj Pepe, chybujúci pri rozhodujúcom góle Sevilly, Illaramendi, Ramos, ktorý si pomýlil červené karty s hokejovými kartičkami, Dani Carvajal a o ďalších sa dá polemizovať. V španielskej lige sa body tak často nestrácajú, a tak Real musel tvrdo pracovať, aby si za 4 mesiace vybojoval na Barcelonu 10 bodov (strata+následný náskok). Štvordňový výpadok ich však zrazil späť. Keď hovorím o prehre titulu, hovorím o tom mať titul vo vlastných rukách. Madridčania ho momentálne nemajú. Osem kôl pred koncom sa môžu len modliť, aby Atlético i Barcelona strácali body. Atlético má na Real náskok troch bodov a lepších vzájomných zápasov, Barcelona dvoch bodov a dvoch vzájomných víťazstiev. Doslova sa neviem dočkať posledného kola La Ligy. V ňom sa stretne Atlético s Barcelonou. Ich vzájomná remíza môže darovať titul za istých okolností do rúk Realu. Ich spoločná nenávisť voči rivalovi však môže zabezpečiť, že o titule bude rozhodnuté už pred posledným kolom. Špekulácie bokom, Real svoje nádejné postavenie pokašľal v priebehu štyroch dní. Ako som už v prípade Arsenalu tvrdil, tím, ktorý nedokáže hrať veľké zápasy, titul nevyhráva. Real získal v súboji s tímami prvej päťky chabých 8 bodov z možných 24 (Atlético 1 bod, Barcelona 0 bodov, Sevilla 3, Bilbao 4). A budú sa musieť poriadne obracať, aby toto pravidlo prelomili.