Main Content

Víťazstvo nie je všetko, odkazuje legendárny Jackie Stewart

streda, 26. marec 2014 08:05 | Autor: Silvia Petrašková

Víťazstvo nie je všetko, odkazuje legendárny Jackie Stewart
Víťazstvo nie je všetko, odkazuje legendárny Jackie Stewart | zdroj: © TASR

V histórii rýchlych kolies F1 sa po rozpálených asfaltových dráhach premávalo už niekoľko slávnych jazdcov, no len máloktorí z nich v nej zožal takú slávu ako niekdajší pretekár Sir John Young „Jackie“ Stewart.

Jackie Stewart je bývalý škótsky pretekár F1. Svoj prvý závod profesionálnej kariéry odštartoval na podujatí South African Grand Prix v roku 1965. Prvá premiérova trofej sa však rodila až v Taliansku v tom istom roku na pretekoch Italian Grand Prix. Stewart sa môže okrem iného popýšiť titulom trojnásobného majstra sveta z rokov 1969, 1971, 1973. Jeho posledné závodné preteky kariéry USA Grand Prix v roku 1973 boli žiaľ poznačené smutnou udalosťou, smrťou kamaráta Francoise Coverta. Z toho dôvodu ich následne ani nedokončil.

Po skončení aktívnej činnosti sa Jackie až doteraz venuje presadzovaniu väčšej bezpečnosti jazdcov na závodných okruhoch. Aj vďaka jeho iniciatíve sa tak už nestretnete s jazdcami, ktorí by dnes pretekali bez používania bezpečnostných pásov, či  tzv. full-face prilieb. Táto povinná výbava každého pretekára, ktorá je dnes na okruhoch už úplnou samozrejmosťou, bola však v minulosti len vo vývojových fázach. Okrem tejto činnosti sa na športovom dôchodku venuje aj šéfovaniu svojho tímu Stewart Grand Prix, ktorého je sám zakladateľom.

Jackie Stewart je skutočnou legendou motoristického športu. V roku 2009 sa dokonca umiestnil na päťdesiatej priečke najlepších jazdcov histórie F1 a od novinára Kevina Easona si vyslúžil aj takéto uznanie: „Stewart nebol len skvelý jazdec, bola to jedna z najväčších postáv svetového motorizmu.“ Žiadne tituly, ocenenia, či víťazstvá však zo Stewarta neurobili väčšiu personu športového motorizmu, než jeho vlastná sila osobnosti.

Raz ho prišli domov navštíviť miestni novinári, ktorí čakali, že v celom dome bude mať hrdo vystavené všetky svoje trofeje. Keď však objavili len jednu jedinú staršiu trofej, zostali sklamaní. Preto sa ho opýtali, prečo si vystavil práve túto. Stewart im odpovedal, že práve táto je preňho tá najvzácnejšia, lebo práve ona z neho spravila veľkého pretekára. A rozpovedal im príbeh zo svojich začiatkov. Zúčastnil sa pretekov a po nevydarenom štarte chcel v ich polovice odstúpiť, lebo sa pohyboval v poli porazených. Ale v tom momente sa začali diať zvláštne veci. Pretekári pred ním z rôznych príčin urobili nejakú chybu, či odstúpili a on došiel do cieľa ako víťaz. A práve toto poznanie, že v pretekoch treba vytrvať za každých okolností až do konca z neho urobilo jedného z najväčších pretekárov všetkých čias. Geniálnu kariéru škótskeho pretekára vykresľuje aj jeho vlastná knižná autobiografia Winning is not enough (Víťazstvo nie je všetko), či filmové spracovanie dokumentárneho filmu Weekend of a champion (Víkend šampióna).