Main Content

Predstavujeme ambasádorov MS 2014 vo futbale!

nedeľa, 23. marec 2014 11:18 | Autor: Silvia Petrašková

Medzi organizačnú zložku záverečného turnaja MS vo futbale spadajú aj tzv. ambasádori, resp. futbaloví veľvyslanci, ktorých úlohou je už teraz šíriť do sveta hlavné posolstvo tohto veľkého futbalového sviatku. Oživiť túžbu mladých ľudí po svojich snoch, povzbudiť v nich opätovnú lásky k športu a futbalu ako takému, pôsobiť ako hnacia sila sociálneho rozvoja a podporovať zásadu športového ale aj ľudského pravidla fair play.

Marta

Marta

esticu hlavných „patrónov“ nadchádzajúcich MS vo futbale nemôžeme začať nikým iným, než práve jediným ženským zastúpení tejto futbalovej plejády hviezd. Pochádza z krajiny, kde futbal považujú priam za náboženstvo, no ako žena sa v ňom presadzovala len veľmi ťažko.

Slávna Brazílčanka Marta, vlastným menom Marta Viera da Silva je profesionálna futbalistka, hráčka brazílskeho klubu FC Santos a brazílskej ženskej reprezentácie. Marta je stelesnením ženského futbalu. Tento brazílsky „Pelé v sukni“ ako ju zvyknú nazývať, tak ako väčšina dnešných futbalových hviezd Brazílie, to ani ona na začiatku svojej slávnej kariéry nemala ľahké o to viac, že bola žena.  V detstve sa jej vysmievali a namiesto lopty jej radili hrať sa s bábikami. Rovesníkmi bola nepochopená, iní  ju považovali za doslova futbalovú atrakciu. Marta však svojou vytrvalosťou a neskutočným odhodlaním dokázala, že má skutočne talent a futbal posunula v svojom podaní na úplne inú úroveň. Po prestupe do Spojených štátov amerických jej futbalová kariéra vzrástla do horibilných výšin. Dnes je z nej päťnásobná najlepšia hráčka sveta, držiteľka niekoľkých futbalových primátov a množstva strelených gólov.


Foto: © TASR