Main Content

El Clásico: Barcelona proti Realu o zachovanie nádeje na titul

sobota, 22. marec 2014 16:27 | Autor: Jakub Mihálik

El Clásico: Barcelona proti Realu o zachovanie nádeje na titul
El Clásico: Barcelona proti Realu o zachovanie nádeje na titul | zdroj: © TASR

V nedeľu večer nás čaká ďalšie vydanie najznámejšej klubovej ságy vo svete futbalu. Real Madrid proti Barcelone, to je záruka futbalovej zábavy. Pozrite si všetko podstatné, čo potrebujete pred zápasom vedieť.

V nedeľu sa na štadióne Santiaga Bernabeua odohrá veľmi dôležitý zápas medzi Realom Madrid a FC Barcelona. Samozrejme, každý zápas dvoch nezmieriteľných rivalov je dôležitý a výhra v ňom sa radí hneď za víťazstvo v lige, no práve v nedeľu môže znamenať pre jeden tím víťazstvo aj víťazstvo v lige. 

Desať kôl pred koncom vedie tabuľku La Ligy Real Madrid s trojbodovým náskokom pred Atléticom Madrid a štvorbodovým pred FC Barcelona. Prípadná prehra Barcelony na ihrisku súpera by znamenala sedembodovú stratu 9 kôl pred koncom za Realom, ktorý v tejto sezóne prehral len dvakrát.Realu by tak v prípade víťazstva ostal v boji o titul už len jeden súper, Atlético s trojbodovou stratou.

V prospech Barcelony hovorí prvý vzájomný zápas tejto sezóny, keď na domácom ihrisku porazila svojho soka po výsledku 2:1. Real Madrid od tejto prehry súperom nepodľahol v 31 zápasoch v rade a na svojho nedeľňajšieho súpera uhral v tabuľke 10 bodov. V prípade El Clásica sa však akékoľvek doterajšie zápasy nulujú a začína sa z rovnakej štartovacej čiary. 

Pozornosť v zápase budú opäť pútať najmä hráčske dvojičky, či dokonca trojičky. Tá madridská, Ronaldo, Benzema, Bale, zaznamenala v tomto kalendárnom roku už 50 presných zásahov vo všetkých súťažiach, najlepšia barcelonská, Alexis, Messi a Pedro sa presadila 49-krát. V nedeľnom zápase však z tejto trojice nastúpi iba Lionel Messi, produktívnych Alexisa a Pedra nahradia Neymar a Iniesta, ktorý opäť na pozícii krídelníka zažiaril proti Manchestru City. 


Samozrejme, najsledovanejšou dvojicou bude Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Barcelonská hviezda sa po zranení opäť dostala do výbornej formy, keď v tomto kalendárnom roku zaznamenala už 17 presných zásahov, Portugalčan o jeden menej. Lionelovi Messimu sa historicky v Madride darí, keď na domovskom štadióne Madridu zaznamenal v 13 zápasoch 9 gólov a 7 asistencií. Doma je však Cristiano Ronaldo, ktorý bude chcieť opäť oslavné gesto, upokojujúce divákov so slovami: „Eu estou aquí.“

V zápase sa domáci Real bude môcť opäť spoľahnúť na Karima Benzemu, ktorý si doliečoval v minulých dňoch šrámy zo zápasu proti Malage. Ancelotti však naďalej nemôže počítať s Jesém, Arbeloom a Khedirom, pre ktorých už sezóna skončila. Tata Martino, naopak, môže rátať s kompletnou základnou zostavou, s výnimkou Carlesa Puyola, ktorý nedávno oznámil odchod z Barcelony.

Bilancia ostatných vzájomných zápasov nefavorizuje ani jeden z celkov. V dvoch predošlých zápasoch v lige sa tešili domáce tímy po víťazstve 2:1. Pohárové vystúpenie v minulej sezóne prinieslo postup Realu po remíze 1:1 doma a víťazstve 1:3 v Barcelone. Večer však vybehnú na ihrisko mierne pozmenené zostavy oproti  tým z predchádzajúcich sezón, keď najmä dvojica Neymar – Bale môže byť jazýčkom na váhe, ale aj nová pozícia Di Maríu v strede poľa, či Mascherano na pozícii stopéra, sú samostatnými podkapitolami tohto dôležitého zápasu.

Netreba dodávať, že zápas bude mať obrovský náboj. Ani jeden z tímov v prvom rade nemôže prehrať, a tak sa možno dočkáme opatrnejšieho vstupu do zápasu. V našej tipovacej lige je na prvopolčasovú remízu vypísaný kurz 2,11. Odvážlivci môžu staviť aj na celkovú remízu, ktorá ma hodnotu 4,26.


Predpokladané zostavy: 

Real Madrid: Diego Lopez – Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modrič, Xabi Alonso, Angel Di María – Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo

FC Barcelona: Victor Valdés – Dani Alves, Javier Mascherano, Piqué, Jordi Alba – Xavi, Sergio Busquets, Cesc Fabregas – Neymar, Lionel Messi, Andrés Iniesta