Main Content

Dnes začínajú zimné paraolympijské hry Soči 2014

piatok, 7. marec 2014 12:32 | Autor: Silvia Petrašková

Dnes začínajú zimné paraolympijské hry Soči 2014
Dnes začínajú zimné paraolympijské hry Soči 2014 | zdroj: © TASR

Hlavná časť tohtoročných ZOH v Soči sa síce nedávno skončila, no už v najbližších dňoch sa ruská olympiáda rozbehne nanovo. Na programe sú totiž XI. Zimné paraolympijské hry, ktoré sa uskutočnia od 7 do 16. marca.

Paraolympijské hry sú športovou udalosťou, ktorá je určená pre športovcov s trvalým telesným, mentálnym a senzorickým zdravotným postihnutím. História prvých zimných paraolympijských hier z roku 1992 má svoj pôvod vo Švédsku v meste Örnsköldsvik. Tieto hry boli zároveň posledné, ktoré sa konali v tom istom roku ako tie letné. Na tohtoročných ZPOH bude spolu štartovať do 700 športovcov, ktorí zabojujú o 72 kusov medailí. Okrem už klasických zimných športov, ktoré sú do paraolympiády zahrnuté, ako zjazdové, bežecké lyžovanie, biatlon, curling a hokej, sa po prvý krát v programe tohtoročných hier predstaví aj tzv. para-snowboard.

Rusi sú aj v prípade tohtoročných paraolympijských hier pripravení nadviazať na úspešnosť nedávnych ZOH. Pre paraolympionikov, ich fanúšikov a množstvo divákov, ktorí do Soči nanovo zamierania, chystajú skutočne špičkové vybavenie nielen športovísk, ale aj služieb. Ich hlavnou prioritou bolo vytvorenie najmä bezbariérového prostredia, ktoré by zaisťovalo pokojný priebeh hier k čomu spadá tak doprava, cesty, športoviská, ale aj verejné priestory. Organizátori tohtoročných ZOH chcú vo svojej veľkoleposti a pompéznosti nadviazať aj v prípade zimnej paraolympiády, ktorá bude inšpiráciou pre všetky nasledujúce hostiteľské krajiny.

Chuť dosiahnuť športovú úspešnosť na nadchádzajúcich paraolympijských hrách je pripravených aj našich 21 slovenských športovcov, ktorí sa už v ich hlavnom dejisku netrpezlivo pripravujú na svoje prvé športové disciplíny. Do Soči vycestovala slovenská výprava s ambíciou obhájiť skvelé 4. miesto v hodnotení krajín z posledných paraolympijských hier z Vancouveru 2010. Práve tam sa Slovensko zaradilo medzi popredné športové veľmoci, keď získalo šesť zlatých, dve strieborné a tri bronzové medaily.

Tohtoročné hlavné ruské mestá olympiády Soči a Krásna Poľana sú teda pripravené aj na svoj druhý oficiálny štart. Tomu nezabránia ani aktuálne nie príliš optimálne „zimné“ teploty, ktoré v Rusku panujú. Tie cez deň ukazujú neuveriteľných 17 a v údolí  Soči dokonca 21 stupňov. Organizátori už dolaďujú posledné detaily dnešného otváracieho ceremoniálu, prebieha posledná kontrola všetkých športovísk, simulujú sa prípadné poplachy, ožívajú tlačové strediská. Najväčšiemu sviatku všetkých zimných paraolympijských športovcov nič nestojí v ceste zabojovať o ich najväčšie športové ocenenie kariéry – medailu z vrcholných paraolympijských hier. Verme teda, že aj nadchádzajúce hry nás podľa vzoru svojho oficiálneho motta „hot, cool, yours“ rozpália svojou neopakovateľnou atmosférou a zároveň zamrazia prijemnými športovými výkonmi. No hlavne, že si z nich každý športový fanúšik odnesie pre seba to svoje.