Main Content

Adam Žampa: Všetko je vždy tak ako má byť a toho sa držím

pondelok, 3. marec 2014 14:08 | Autor: Silvia Petrašková

Adam Žampa: Všetko je vždy tak ako má byť a toho sa držím
Adam Žampa: Všetko je vždy tak ako má byť a toho sa držím | zdroj: © TASR

Olympijská medaila to síce nebola, no aj napriek tomu sa Slováci po zlate Nasti Kuzminovej mohli tešiť z ďalšieho skvelého olympijského úspechu. Postaral sa oň náš mladý lyžiar Adam Žampa, ktorý sa v disciplíne alpského lyžovania zaskvel dvoma skvelými výkonmi a prepísal tak slovenskú históriu tohto olympijského športu.

Piate miesto v superkombinácii a šieste v špeciálnom slalome je úspech, ktorým si Adam už teraz zabezpečil sľubné vyhliadky do budúcna.Redakcia šport7 nezaváhala ani tentoraz a Adama po jeho nedávnom príchode zo Soči vyspovedala v exkluzívnom poolympijskom rozhovore.

Adam v prvom rade prijmite od nás našu srdečnú gratuláciu k skvelému reprezentovaniu Slovenska na ZOH. Skôr ako prejdeme k Vášmu samotnému olympijskému závodu, prezraďte nám ako ste si užívali celkovú atmosféru na OH?

Ďakujem, bolo to určite veľmi pekné, zážitok na celý život a určite by som to doprial každému. Ten zážitok je proste neopísateľný, je to všetko veľmi veľkolepé a pekné.

S akými ambíciami ste šli do Soči. Snívali ste vôbec o takomto skvelom olympijskom úspechu?

Určite som chcel dať moje dve vyrovnané tréningové jazdy a priblížiť sa výsledkom z MS a v schladmingu z minulého roka. Veril som, že prvá desiatka by pri šťastí vyjsť mohla, ale  6. a 5. mieste s najrýchlejšími jazdami v slalome prekvapili aj mňa.

Dosiahli ste skvelé piate miesto v superkombinácii a šieste v špeciálnom slalome. Verili ste si v štarte, že práve tieto jazdy Vám môžu priniesť úspech? Ako ste sa cítili na trati?

Veril som, že môžem využiť číslo a na trati som sa cítil super. Mal som to všetko pod kontrolou a potom som v cieli už len čakal.

Ktorá z lyžiarskych disciplín Vám osobnostne sedí najviac?

Najviac mi sedí slalom, ale najradšej mám obrovský slalom.

Medailové priečky ste minuli v podstate len o vlások. S odstupom času, nemrzí Vás fakt, že Vám tá povestná športová šťastena medailovo nepriala?

Všetko je vždy tak ako má byť a toho sa držím. Určite som potom začal rozmýšľať už o medaile, ale 5. miesto je super čiže si ho veľmi vážim.

Na tohtoročnú olympijskú zjazdovú trať v stredisku Roza Chutor sa posťažovali viacerí lyžiari. Tvrdili, že bola vraj extrémne náročná a nebezpečná. Aký je Váš názor?

Áno trať bola extrémne náročná, technická, ľadová a mala veľké skoky. Ale kde inde má byť ťažší zjazd keď nie na olympiáde. Mne sa zjazd veľmi páčil a bolo správne, že bol taký náročný.

Tohtoročné olympijské dobrodružstvo ste prežívali aj spolu s Vašim bratom Andreasom, podporovali ste sa navzájom? Ako ste spokojný s jeho predvedenými výkonmi?

S Andreasom spolu chodíme aj po „svetákoch“, čiže sa vždy veľmi podporujeme a dopĺňame. Andreas skončil 32. v jeho najlepšej disciplíne „obráku“, určite mal na to aby bol v top 25. Na tréningu ma často poráža. Škoda, že urobil v prvom kole chybu, ktorá ho stála top 30, verím, že jeho čas ešte príde.

Ako Vás po príchode domov privítali Vaši fanúšikovia či rodina, oslávili ste už Váš olympijsky úspech dostatočne?

Privítali ma veľmi veľkolepo. Pred našou firmou v Starom Smokovci ma čakalo vyše 60 ľudí a každý mi gratuloval, dostal som tortu, šampanské a oslavovali sme, ale zase nie moc, pretože na ďalší deň som už trénoval a stále je sezóna čiže sa chcem ešte koncentrovať na ňu.

ZOH v Soči sa síce len nedávno skončili, no aj napriek tomu, bude vo Vašich budúcich cieľoch a plánoch opätovná olympijská nominácia a možno ďalší, či o to väčší olympijský úspech?

Na to ešte nemyslím, štyri roky sú veľmi dlhá doba. Skôr sa chcem sústrediť na Svetové poháre, ktoré ma ešte čakajú a na budúcoročné MS vo Vail v USA.