Main Content

Špeciál redakcie šport7: Nehoda Michaela Schumachera

utorok, 25. február 2014 11:07 | Autor: Silvia Petrašková

Špeciál redakcie šport7: Nehoda Michaela Schumachera
Špeciál redakcie šport7: Nehoda Michaela Schumachera | zdroj: © TASR

„Michael Schumacher mal nehodu na lyžiach!“ Takto znela správa, ktorá ako blesk z jasného neba obletela 29.decembra minulého roku celý športový svet. Jej vážnosť však ešte zdvojnásobila informácia, že sa kôli nej dostal bývalý pretekár F1 do kómy z ktorej sa žiaľ do dnešného dňa stále neprebral.

Príbeh ako z hororového filmu. Aj takto by sa dal nazvať nevinný rodinný výlet bývalého pretekára a sedemnásobného majstra sveta F1 Michaela Schumachera, ktorý mal len pár dní pred koncom minulého roka jednu zo svojich vôbec najvážnejších a najťažších nehôd kariéry. Nie však v kokpite formuly, ale na svahu. Len niekoľko dní po Vianociach sa vybral s rodinou na výlet do francúzskeho lyžiarskeho strediska Méribel. Počas lyžovačky však skĺzol mimo vyznačenú trať a v rýchlosti asi 60km/h nešťastne narazil do skaly. Horská záchranná služba pri ňom bola okamžite a transportovala do nemocnice v Grenoblu. Od tohto momentu sa začal boj o jeho holý život. Zmätok, panika, slzy, zdesené, nechápavé pohľady fanúšikov a neúprosné média, ktoré ako svorka hladných psov stoja pred nemocničnou budovou a prosíkajú o každú aj tú najmenšiu informáciu. Množstvo otázok, no žiadne odpovede. Prečo sa niečo také vôbec stalo? Život a nielen ten športový si jednoducho nevyberá.

Následky tejto nešťastnej udalosti boli a sú zdrvujúce – kóma, tretí najťažší stupeň poruchy vedomia. Stav z ktoré sa človek môže, ale aj nemusí dostať. Čas je však neúprosný a tak lekári ako aj hlavná vyšetrovacia jednotka nehody vyhlásili stav najvyššej pohotovosti. Špičkoví tím lekárov od spomínaného incidentu vo dne v noci dohľadá nad jeho zdravotným stavom a robí všetko preto, aby sa predišlo najhoršiemu. Ich prvotné výsledky boli však zdeseným pre každého. Ak sa Michael Schumacher raz preberie z umelého spánku, šance, že sa domov vráti bez poškodeného mozgu je priam mizivá! Napätá atmosféra však nepanuje len nemocnici v Granoblu, ale aj na mieste samotnej nehody. Tam tím vyšetrovateľov hodiny a hodiny skúma príčiny Schumacherovho pádu. Najnovšie informácie prišli s tvrdením, že nemecká legenda F1 po prvom náraze do skaly mimo vyznačenej zjazdovky letela presne 10,4 m a po páde podala ešte na ďalší kameň, čo znamená, že vážnosť poradení sa doslova zdvojnásobila. Šťastím v nešťastní ostáva najmä fakt, že ak by pretekár nemal na sebe prilbu, už nežije.

Schumacher do dnešného dňa neúnavne bojuje na nemocničnom lôžku, jeho manželka zvádza boj nielen sama zo sebou, no žiaľ aj s neúprosnými médiami, ktoré nedajú pokoj a vyvíjanú tlak nielen na ňu ale na nemocničný personál. Corinna Schumacherová, manželka Michaela Schumachera, však tak ako aj ostatní do poslednej chvíle verí a nestráca nádej, že jej manžel svoj najväčší pretek, pretek o vlastný život nakoniec vyhrá a dorazí do cieľa ako víťaz.

Najprv to bolo slabé žmurknutie, či pohyb prstom, neskôr sa k tomu pridalo tvrdenie o tom, že pretekár dostal nečakaný zápal pľúc. Žiadne z týchto informácii ale ošetrujúci lekári u pretekára nepotvrdili, takže sa z najväčšou pravdepodobnosťou zakladali na nepravde a boli len čistými špekuláciami. A tým podľa slov Schumacherovej manželky netreba pripisovať žiaden význam a veriť treba len výpovediam lekárov. Tí od samotného incidentu podrobili Schumacherovo telo dvom operáciám, pre zabezpečenie okysličenia opuchnutého mozgu mu navŕtali leptu a začali z jeho prebúdzaním. Otázky netrpezlivých a nešťastných fanúšikov však neutíchajú a zakaždým chcú vedieť viac.

V akom stave je momentálne Michael Schumacher, preberie sa vôbec niekedy z kómy a ak sa tak stane, môže to zasiahnuť jeho zdravotný stav ešte viac? Spomínané otázky nezostali ľahostajné ani nám a preto sa redakcia šport7 rozhodla opýtať sa na ne špeciálneho odborníka na túto tému, prednostu Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice na bratislavských Kramároch Prof. MUDr. Juraja Šteňa,CSc.

Pán profesor informácie o aktuálnom stave Michaela Schumachera, ktoré sa dostávajú cez média k verejnosti sú neustále skresľujúce a dosť špekulatívne, no aj napriek tomu je známe, že pilota F1 už stihli lekári dva krát operovať a postupne začínajú s jeho prebúdzaním. Prezraďte nám, akým spôsobom sa vlastné takéto prebúdzanie z umelého spánku uskutočňuje a ako naň reaguje telo pacienta?

Pacientovi sa prestanú podávať anestetiká a čaká sa na postupné obnovovanie jeho reakcií, ktoré sa môžu prejaviť pohybom končatín, reakciou na kanylu v priedušnici, neskôr otváraním očí. Pacient postupne začína reagovať na vonkajšie podnety, najskôr na bolestivé, neskôr aj na slovné.

Budú to už pomaly dva mesiace čo sa Michael Schumacher od nehody ocitol v kóme, čo sa deje vtedy s telom človeka, ktorý sa dostane do takéhoto stavu?

Na telo pacienta negatívne vplýva i nehybnosť, následkom čoho môže byť zápal pľúc, žilná trombóza a iné. Na mozog má najzhubnejší vplyv zvýšený tlak vo vnútri lebky, nedostatočný prísun kyslíka, ale napríklad aj vysoká telesná teplota.

Prezraďte nám, aký je Váš osobný názor na jeho zdravotný stav, môže sa ešte pretekár z kómy prebrať?

Bez poznania údajov o rozsahu jeho zranenia, typu vykonaných operácií, výsledkov vyšetrení počítačovou tomografiou, magnetickou rezonanciou a množstva iných údajov je akýkoľvek názor výsledkom špekulácii a nie odbornej analýzy.

Tie najhoršie prognózny hovoria o tom, že ak by sa aj raz prebral, šanca, že ostane bez poškodenia mozgu je veľmi malá. Stotožňujete sa s týmto tvrdením?

Áno.


Scenár, ktorý doslova naháňa strach, no pred realitou si netreba zakrývať oči. Schumacher potrebuje  blízkosť svojich fanúšikov momentálne viac, ako kedykoľvek predtým. Potrebuje aj ich dávku bojovnosti a vytrvalosti, aby to spolu dotiahli do víťazného konca. „Schumi“ celý svet stojí pri tebe, tak bojuj!