Main Content

Analýza osemfinále ZOH 2014: Česko - Slovensko (18.2.)

pondelok, 17. február 2014 15:51 | Autor: Jakub Mihálik

Analýza osemfinále ZOH 2014: Česko - Slovensko (18.2.)
Analýza osemfinále ZOH 2014: Česko - Slovensko (18.2.) | zdroj: © TASR

V osemfinále hokejového turnaja narazia slovenskí hokejisti na výber českej reprezentácie. Čo od súpera očakávať a ako sa pripraviť, si prečítajte v našej analýze.

V osemfinálovom stretnutí na seba narazia dve reprezentácie, ktorých nominácie sprevádzali pravdepodobne najväčšie kontroverzie. Podobný osud sprevádza obe reprezentácie aj na turnaji, keď ani jednému z bývalých federálnych štátov, sa na olympiáde nedarí úplne podľa predstáv. 

Českí hokejisti sa postupne otriasli z vynechania Hudlera, Hejdu, či Čáslavu z olympijskej nominácie a preklenuli aj vypadnutie Sobotku tesne pred turnajom, či zdravotné problémy Patrika Eliáša počas neho. V rámci skupinových bojov sa koučovi Hadamczikovi vykryštalizovala zostava, v ktorej by mali Česi nastúpiť aj proti nášmu výberu. 

Na mená najnebezpečnejšia je prvá formácia, tvorená kapitánom Plekancom, hráčom, ktorý je rovnako dobrý v útoku i obrane, legendárnym Jaromírom Jágrom a Romanom Červenkom, niekdajším najlepším strelcom KHL, ktorému sa však v reprezentácii dlhodobo nedarí podľa predstáv, no napriek tomu si drží pozíciu strelca prvej formácii. Najvyťaženejším hráčom mužstva je obranca Marek Židlický z New Jersey Devils, ktorý trávi na ľade v priemere 26 minút a 28 sekúnd. Jeho defenzívnym partnerom je vyslovene obranne naladený Ladislav Šmíd, ktorý tak kompenzuje Židlického útočné výlety. Druhá formácia Čechov je vyslovene technická, keďže David Krejčí a Aleš Hemský patria medzi najšikovnejších hráčov turnaja. Na krídle ich dopĺňa power forward Milan Michálek. Tretia formácia je defenzívnejšie zameraná, s výborne stavaným centrom Martinom Hanzalom a obojsmerným Martinom Eratom, výbušnosť a streleckú aktivitu zabezpečuje útočník Jakub Voráček. Defenzívu tretej formácie spevňujú aj defenzívne zameraní Michal Barinka a Zbyněk Michálek. Štvrtá formácia v zostave Nedved – Frolík – Palát je skĺbením skúsenosti 42-ročného Nedvďeda a mladíkov Frolíka s Palátom.

Česi v zápasoch točia 7 obrancov, a spomínaný Židlický prakticky neschádza z ľadu, čo umožňuje počítať so štyrmi obrannými dvojicami, keďže Židlický často supluje ôsmeho beka.

Vyrovnané štyri formácie rovnomerne rozdeľujú nebezpečenstvo, ktoré súperovi hrozí. V bráne sa po úvodnom omyle predstavuje Ondřej Pavelec, jednotka Winnipegu Jets, ktorý drží 93,48%nú úspešnosť. Česi sa však pomerne trápia na opačnom konci ihriska, keď sa dokázali presadiť len šesťkrát, z toho 4 góly dali Lotyšom, no ich osemfinálový súper je na tom ešte horšie s 2 presnými zásahmi.

Práve nízka úspešnosť v koncovke je šancou pre slovenský výber na to, ako uspieť. Tesné dostupovanie k hráčom, pokrývanie dorážok pred bránkoviskom a aktívne bránenie technicky vyspelých hráčov vo vlastnom obrannom pásme je receptom na zručných českých hokejistov. Doterajšie slabé úspešnosti našich centrov v porovnaní s českými, ktorí v tomto ukazovateli dominujú (štyria centri v prvej 15ke turnaja), núti našich hráčov k pokrývaniu striel od modrej čiary, ku ktorým sa Česi po vyhratých vhadzovaniach budú dostávať pomerne často. 

Českí obrancovia, s výnimkou Marka Židlického, neoplývajú extrémnou rýchlosťou, čo by na širokom klzisku mohli využiť rýchlici typu Tomáš Tatar, Marián Hossa, či Milan Bartovič. Receptom je priamočiarosť, ktorú ukázali švajčiarski hokejisti, vyrážajúci do rýchlych kontier s dvoma-troma prihrávkami a následnou strelou. Pustenie sa do súťaže zručnosti na oboch koncoch ihriska by mohla mať pre slovenský výber neblahý koniec. Český tím doteraz premenil 1 z 12 početných výhod, čo ich radí na predposledné miesto, no je len otázkou času, kedy sa hviezdy presiloviek ako Jágr, či Židlický presadia, preto je potrebné nezopakovať 4 vylúčenia z tretej tretiny proti Rusom. Naopak, Česi sú tretím najmenej vylučovaným tímom na turnaji, keď doteraz inkasovali len 8 trestných minút, preto cesta vedie cez rovnovážny stav. 

V opatrnom zápase dvoch tímov, ktoré poznajú aj najmenší nedostatok svojho oponenta, môže rozhodnúť aj jedna chyba. Slovenský výber potrebuje prelomiť streleckú impotentnosť, keď sa očakáva najmä prebudenie Mariána Hossu, ktorý až do začiatku turnaja v Soči držal olympijsku bilanciu 15 zápasov – 25 bodov. Pridať sa však musia aj ďalší, najmä brejkoví hráči musia aj to málo príležitostí, ktoré sa im naskytne, konečne využiť. Možno kľúčovým bude súboj dvoch bývalých spoluhráčov, Zdena Cháru a Jaromíra Jágra, ktorí zaujímavú dvojičku vytvorili už vo Vancouvri, s úspešnejším koncom pre českého veterána.

Česká reprezentácia je najčastejším súperom Slovenska na medzinárodnej úrovni. Po dlhých rokoch, v ktorých Česi dominovali vzájomným zápasom, sa bilancia postupne zbližuje, najčerstvejším zápasom najvyššej úrovne je semifinále MS 2012, ktoré absolvovalo 11 slovenských hráčov súčasného tímu a 8 českých. Slováci v ňom vyhrali vďaka sústredenej obrane a  premieňaniu rýchlych protiútokov. 

Kvôli dôležitosti zápasu, streleckému trápeniu sa oboch tímov, taktickým bojom, ktoré budú prebiehať i herným štýlom, volíme stávku na počet gólov. Neočakávame, že ich padne viac ako 5.