Main Content

Tréner Spišiakov Černický: „Chceme byť aspoň ôsmi!“

pondelok, 20. január 2014 13:47 | Autor: Viktor Štefaňák

Tréner Spišiakov Černický: „Chceme byť aspoň ôsmi!“
Tréner Spišiakov Černický: „Chceme byť aspoň ôsmi!“ | zdroj: © TASR

Spišská Nová Ves je v basketbale známa firma, klasický slovenský basketbalový tím, ktorý to ale nikdy nedotiahol ďalej, ako na tretie miesto v extralige. Podarilo sa im to dva krát a vždy bol pritom jeden muž, Milan Černický.

Tréner, ktorý pôsobí na slovenských palubovkách dlhé roky a koučoval viacero ambicióznych projektov. Jeho najväčšie úspechy sú titul s Pezinkom a vedenie národného tímu. Tento rok má ale situáciu troška inú. Spišiaci sú suverénne poslední a trápia sa. Naposledy prehrali na Pasienkoch s Interom o priepastných 37 bodov. Spišiaci majú mladí tím, v Bratislave mali len dvoch hráčov starších ako 25 rokov. Nestíhali v obrane ani útoku. Trošku viac o sezóne nám povedal práve ich tréner Černický.

Pán tréner, znovu jasná prehra, no našli ste na Vašej hre aj pozitíva?

Tretiu štvrtinu by som vyzdvihol, tá sa nám podarila dokonca vyhrať. No už som vedel, že je po zápase, tak som dal príležitosť všetkým hráčom. Pozitíva? Mali sme tam pár pekných akcií, keďže kvalita bola jasne na strane domácich, som rád, že aj my sme občas pobavili domácich divákov a ukázali bojovnosť.

Iba dvaja hráči mali viac ako 25 rokov, je to nová koncepcia Spišiakov do najbližších 3-5 sezón vychovať nových hráčov?

Určite áno. Ešte máme pár juniorov, ktorí čakajú na šancu. Keďže sezóna je aká je, chceme dať čo najviac priestoru mladým hráčom.

Ste uznávaný odborník, teraz ste možno v inej úlohe záchrancu. Plánujete tu pokračovať a skúsiť vybudovať nový tím?

To je ešte veľmi ďaleko. Táto sezóna je taká normalizačná. Sú tam domáci šikovní hráči, ktorí určite dostanú šancu. Chvalabohu je to tu zachránené a ja verím, že v Spišskej sa bude hrať opäť basketbale o tie vyššie priečky.

Síce ste poslední v tabuľke, no myslíte ešte na playoff?

Áno, určite chceme ísť do playoff, je to náš cieľ. Hráme doma s Levicami a ešte ostatnými súpermi doma, čo veríme, že by sme mohli zvládnuť. Takže dúfame, že minimálne o tú ôsmu pozíciu zabojujeme.

Máte v kádri Stanislava Baldovského, ktorý je stále považovaný za talent našej súťaže. Pracujte s ním individuálne a navyše?

Povedal by som, že pracujeme s ním tak ako s ostatnými hráčmi. Je to síce talent, no aj on už nie je mladý hráč. V tejto sezóne dostáva veľa šancí a mal by sa ukázať a byť našim lídrom. Ja verím, že to ešte príde, niektoré zápasy má dobré, potom prídu slabšie, ale mohol by byť ešte lepší a ťahať tím ďalej.