Main Content

ANALÝZA: Salavat Julajev Ufa - HC Slovan Bratislava (9.1.)

štvrtok, 9. január 2014 00:40 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Salavat Julajev Ufa - HC Slovan Bratislava (9.1.)
ANALÝZA: Salavat Julajev Ufa - HC Slovan Bratislava (9.1.) | zdroj: © TASR

Hráči Slovana Bratislava sa po troch neúspešných vystúpeniach na klziskách súperov pokúsia zabojovať o svoju prvú výhru na končiacom tripe v Ufe, kde si skrížia hokejky s miestnym Salavat Julajev.

Zápas začína o 14:00 hod!

Hokejisti Salavatu Julajev Ufa sa túto sezónu radia k jedným z najlepších tímov v Kontinentálnej hokejovej lige. V tabuľke Východnej konferencie im patrí štvrtá priečka so ziskom 76 bodov, ktoré pozbierali v 42 stretnutiach.
Popýšiť sa taktiež môžu veľmi slušnou formou. Až do utorka držali štvorzápasovú sériu bez prehry. Až v utorok ich o body pripravil pražský Lev, ktorý zdolal zverencov ruského kouča Vladimira Jurzinova juniora na ich ľade 5:1.

V bránkovisku Salavatu sa pravidelne striedajú gólmani Andrej VasilevskijAlexejom Volkovom. Prvý menovaný sa môže popýšiť lepšími štatistikami. Vasilevskij nastúpil v aktuálnej sezóne do 19 duelov, vychytal 10 víťazstiev, udržal si 92,3% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,31 gólov na zápas. Jeho kolega Volkov odchytal o dva zápasy menej, deväťkrát sa radoval z víťazstva, v priemere inkasuje 2,42 gólov na zápas a jeho percentuálna úspešnosť zákrokov sa zatiaľ zastavila na čísle 91,8%.

V obrane dominuje bek Kirill Kolcov, ktorý je s 31 bodmi za 9 gólov a 22 asistencií druhým najproduktívnejším bekom KHL za Chrisom Leem z Metallurgu Magnitogorsk. V tímovej produktivite mu jeho štatistika stačí na druhú priečku. V produktivite sa darí aj zadákom Andrejovi Zubarevovi s 13 bodmi a hokejistovi so skúsenosťami z NHL, Antonovi Babčukovi, ktorý má na svojom konte desať kanadských bodov. Defenzívne povinnosti si svedomito plní spoľahlivý Lotyš Arturs Kulda, ktorý nevyniká v produktivite, no s ice-timeom 20:48 je najvyťaženejším hráčom klubu.

Najproduktívnejším hráčom tímu je center Dmitrij Makarov, ktorý do Ufy zavítal pred novým ročníkom z Torpeda Nižnij Novgorod. Vedenie ruského celku si od neho sľubovalo predovšetkým pravidelný prísun bodov a on tieto požiadavky spĺňa na jednotku. V 42 dueloch pozbieral 35 bodov. Najlepším strelcom klubu je Fín Teemu Hartikainen, ktorý do KHL prišiel zo zámoria, kde hájil farby Edmontonu Oilers a jeho farmy z Oklahomy City Barons. V ofenzíve sa darí aj ďalším hráčom, počnúc Denisovom Chlystovom, Alexejom Kajgorodovom či Igorom Mirnovom. Dres ruského klubu oblieka aj Slovák Tomáš Záborský, ktorý sa to Ufy sťahoval v priebehu tejto sezóny ako posila z Avangardu Omsk. V drese Salavatu odohral 20 stretnutí s bilanciou 5+4.

Zostava Salavatu Julajev Ufa:
Brankári: Andrej Vasilevskij, Alexej Volkov, Vladimir Sochatskij
Obrancovia: Anton Babčuk, Ivan Višnevskij, Jefim Gurkin, Andrej Zubarev, Ildar Isangulov, Kirill Kolcov, Andrej Konev, Arturs Kulda, Vitalij Proškin, Brent Sopel, Nikita Ščitov
Útočníci: Andrej Ankudinov, Alexej Gluchov, Arťom Gordejev, Jegor Dubrovskij, Tomáš Záborský, Sergej Zinovjev, Alexej Kajgorodov, Dmitrij Makarov, Alexander Mereskin, Igor Mirnov, Alexander Pankov, Antti Pihlström, Anton Slepyšev, Alexander Stepanov, Nikita Filatov, Teemu Hartikainen, Denis Chlystov

Hráči Slovana sú už dlhšie v dejisku dnešného stretnutia a na ľade Ufa-Areny, ktorá sa môže pýšiť kapacitou 7 950 divákov, si už aj zatrénovali.
„Belasí“ budú chcieť v štvrtkovom stretnutí s určitosťou potvrdiť, že ich tohtosezónne víťazstvo v domácej Slovnaft Arene proti Ufe v pomere 2:1 po samostatných nájazdoch nebola náhoda.
Vo vlaňajšom ročníku si so svojím dnešným súperom zmerali sily dvakrát. V Ufe prehrali 3:2 po shootoutoch, doma túto prehru svojim protihráčom vrátili a vyhrali 1:0 po nájazdoch.

Mužstvo z metropoly Slovenska by malo do zápasu nastúpiť opäť s českým gólmanom MiroslavomKopřivom v bráne, pre ktorého by to bol už tretí štart do zápasu z pozície jednotky v rade. Potvrdzujú to slová trénera Rostislava Čadu: „Zostava je už daná. Oproti poslednému zápasu v nej budú len minimálne zmeny,“ ktoré povedal pre oficiálny web Slovana.

Slovanisti sa budú musieť aj v dnešnom súboji zaobísť bez svojho elitného zadáka Michala Sersena, ktorý sa napriek zraneniu v dolnej časti tela dostal do nominácie reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka na Zimné olympijské hry do Soči. Svojho spoluhráča tak podľa všetkého nahradí sedmička Brejčák, Mihálik, Mojžíš, Sigalet, Trončinský, Škoula, Štajnoch. Ostáva nejasné, ktorý z týchto bekov bude v zápase plniť úlohu siedmeho obrancu.

V útoku budeme taktiež márne hľadať Romana Kukumberga, ktorého naďalej sužuje zranenie v hornej časti tela. Mužstvo sa tak bude spoliehať predovšetkým na bodový prídel najproduktívnejších hráčov tímu – Michela Miklíka (11+18), Michala Vondrku (12+14) či Milana Bartoviča (11+12). Za 23 bodovým kapitánom Slovana je v produktivite hlboká priepasť. Na štvrtom mieste (ak opomeniem Tomáša Netíka, ktorý v tíme už nepôsobí) je sedemgólový strelec Juraj Mikúš so štrnástimi bodmi. Výborný duel odohral na ľade Nižnekamsku Miroslav Šatan, ktorý vsietil svoj tretí a štvrtý gól v sezóne.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o štrnástej hodine. Zápas budete môcť sledovať na obrazovkách televízie Sport2.
Po tomto súboji sa hráči Slovana presunú domov, kde ich čaká séria štyroch domácich duelov. Začnú ju v pondelok, 13. januára 2014 o devätnástej hodine. Sily si zmerajú s hráčmi Sibiru Novosibirsk.

Náš tip

Domáci celok je jednoznačným favoritom dnešného stretnutia. Myslíme si, že hráči Ufy budú chcieť Slovanu vrátiť prehru 2:1 po shootoutoch z tejto sezóny a body ostanú doma. V našej tipovacej lige tak odporúčame tipovať jednotku s kurzom 1,42. Láka nás však aj tip na počet gólov v zápase. Tip 5,5 + (6 a viac gólov) s kurzom 1,99 je veľmi lákavý.