Main Content

Peter Sagan je najlepší, ale sú nimi aj finalisti NHL?

sobota, 21. december 2013 10:38 | Autor: Filip Chudý

Peter Sagan je najlepší, ale sú nimi aj finalisti NHL?
Peter Sagan je najlepší, ale sú nimi aj finalisti NHL? | zdroj: © TASR

Po včerajšku poznáme nového víťaza ankety Športovec roka, ktorým je cyklista Peter Sagan. Rok 2013 nám celkovo veľa športovej slávy nepriniesol, preto neprekvapuje, že Sagan vyhral s veľkým náskokom. No je ďalšie poradie správne?

Komentár Filipa Chudého

Všetko má svoje chyby a ankety, v ktorých sa odovzdávajú hlasy, zvlášť. Ide v nich totiž vždy iba o subjektívny názor, ktorý sa môže k objektívnemu iba približovať, no môže sa od neho aj výrazne líšiť. A to hlavne vtedy, keď porovnávate neporovnateľné. V Športovci roka ide síce o športovcov, lenže ťažko sa medzi sebou jednotlivé športy porovnávajú a dokonca ťažko sa porovnáva aj pozícia športovcov v rovnakom športe.

Medzi športovými odvetviami je totiž výrazný nepomer v konkurencii. Kým v jednom športe môžete byť najlepší na svete, tak to ešte neznamená, že ste automaticky lepší oproti niekomu, kto je vo svojom trebárs stý najlepší. Lenže ešte nikto nevymyslel exaktný vzorec, na základe ktorého by sa dala vypočítať skutočná objektivita.

No treba povedať, že teraz bol víťaz ankety Športovec roka správny, lebo nech sa na vec pozerám z akéhokoľvek uhla, tak iného možného víťaza nevidím, čo je zároveň smutné. Konkurencia v roku 2013 bola totiž na našej športovej scéne veľmi slabá. Preto vôbec neprekvapuje, že Sagan vyhral s veľkým náskokom.

Moje slová potvrdzuje aj druhé miesto Mariána Hossu, ktorý mal v ankete veľkú stratu na Sagana, no tiež veľký náskok na tých za sebou. Pritom o tom rozhodlo iba to, že jeho klub vyhral titul v NHL. Dovolím si tvrdiť, že kedy pohár nad hlavu zodvihol Chára, tak je druhý on. A keby ich tímy skončili o kolo skôr, tak po nich nikto ani neštekne. Pritom obaja by mohli hrať úplne rovnako, no nerozhodovalo by ich umenie, ale umiestenie ich tímu. To je (ne)výhoda kolektívnych športov.

Ale je na diskusiu, či spolu ešte s Handzušom, boli naozaj lepší ako väčšina ostatných našich športovcov, veď už iba Velez-Zuzulová sa dostala medzi nich, ostatní sú za nimi. Ja si myslím, že v žiadnom prípade a finalisti NHL mali byť nižšie v poradí. Aj keď som hovoril o zlom roku nášho športu, to ešte neznamená, že niektoré individuality sa neukázali v pozitívnom svetle. Veď napríklad hneď ďalší v poradí Ivan Jakeš dosiahol životný výsledok na najťažších pretekoch sveta, pritom súťažil v amatérskych podmienkach proti celej svetovej špičke. To bolo akože menej ako finále NHL?

V tomto rozhoduje skôr popularita ako reálne dosiahnuté výsledky. Ale to už som napísal na začiatku, všetky ankety sú chybné. Dôležité je to, že aspoň víťaz je správny, pretože iba tých si história pamätá. Ale ja dúfam, že takto o rok bude spochybňovaný aj víťaz, pretože bude tak veľká konkurencia skvelých výsledkov našich športovcov, že proste iba jeden si vyhrať nezaslúži.

V diskusii sa vyjadrite, kto boli pre vás najlepší športovci roka?