Main Content

Beh-SP: Nór Sundby zdolal vo finiši stíhačky na 15 km dvoch Rusov

nedeľa, 1. december 2013 14:05 | Autor: TASR

Kuusamo 1. decembra (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Martin Johnsrud Sundby triumfoval v nedeľňajšej stíhačke na 15 km voľne v rámci otváracieho podujatia Svetového pohára vo fínskom Kuusame. Sundby v dramatickej koncovke dosiahol čas 36:50,6 min a odsunul za seba o jedinú desatinu ruského reprezentanta Maxima Vylegžanina, tretí skončil ďalší Rus Alexander Legkov (+0,6).

Z dvojice slovenských reprezentantov sa viac darilo skúsenejšiemu Martinovi Bajčičákovi, ktorý sa v porovnaní so štartom posunul o štrnásť pozícií dopredu na konečné 81. miesto (+3:57,3). Jeho krajan Peter Mlynár dobehol do cieľa o vyše dve minúty neskôr a obsadil 91. priečku (+5:57,7).

Z prvého miesta mal do stíhačky vybehnúť dovtedajší líder seriálu Nór Eldar Rönning, ale na štart sa nepostavil a prenechal miesto Rusovi Dmitrijovi Japarovovi. V úvodných kilometroch sa vpredu vytvorila silná ekipa vyše dvadsiatky bežcov, po tretine trate viedol Nór Sundby tesne pred Čechom Lukášom Bauerom. Päť kilometrov pred cieľom mala čelná skupina už iba trinásť členov s lídrom Sundbym. Na predposlednom stúpaní odskočili od súperov Sundby spolu s Rusmi Legkovom a Vylegžaninom a medzi touto trojicou sa rozhodlo v dramatickom závere - Sundby nastúpil v šprinte ako prvý a náskok si udržal, keď tesne odrazil mohutný finiš Vylegžanina.

"Bol to mimoriadne náročný záver. Snažil som sa do poslednej zákruty ísť na prvom mieste, pretože som si bol vedomý šprintérskych kvalít oboch Rusov a napokon som ich pred seba nepustil. Som rád, že som to v tejto veľkej zime zvládol," povedal v cieli Sundby, ktorý si pripísal celkové víťazstvo v trojetapových pretekoch Ruka Triple.