Main Content

Lyžovanie-SP: Gutová tiahne, vyhrala všetky tri súťaže svojich troch disciplín

sobota, 30. november 2013 21:05 | Autor: TASR

Beaver Creek 30. novembra (TASR) - Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová rozpútala veľké ťaženie na Svetový pohár. Dvadsaťdvaročná pretekárka vyhrala v sobotu úvodný super-G prestížneho sezónneho seriálu a v americkom Beaver Creek slávila svoje šieste víťazstvo kariéry.

Gutová triumfovala s obrovským náskokom pred rakúskymi spolufavoritkami, Elisabeth Görglová zaostala na druhom mieste 9 desatín a tretia Anna Fenningerová ešte o dve stotinky viac, štvrtá Nicole Hospová stratila 1,11 s. Gutová je prirodzene aj suverénne na čele SP, veď vyhrala všetky tri súťaže, v ktorých štartovala. Najprv úvodný obrovský slalom, v piatok zjazd a v sobotu super-G, medzitým sa išiel iba slalom, v ktorom štartuje len do superkombinácie.

Nedobrý vstup do sezóny má Slovinka Tina Mazeová, ktorá vlani predvádzala čosi podobné ako teraz Gutová a napokon vyhrala Svetový pohár v neuveriteľnom a ťažko prekonateľnom bodovom rekorde. Majsterka sveta zo super-G skončila v sobotu hlboko v druhej desiatke štartujúcich, pričom podobne dopadla deň predtým aj v zjazde i v októbrovom obrovskom slalome. Presadila sa len v úvodnom slalome, v ktorom skončila tretia. Práve disciplína hustých bránok je rozdielová medzi Mazeovou a Gutovou, lebo Slovinka v nej v minulej zime "urobila" viac ako štvrtinu bodov, presne 655 z 2414, pričom ďalších 200 bodov zobrala za superkombináciu, teda kombináciu slalomu s rýchlostnou disciplínou.

Gutovej cieľom však nie je naháňať rekord Mazeovej, okrem zimnej olympiády chce najmä preraziť aj v celkovom poradí SP. V oboch kĺzavých súťažiach dominovala štýlom, ktorý je symbiózou dravosti v zákrutách s efektívnou elegantnou technikou. Ani jej ťaženie nie je žiadnou náhodou, veď podobným spôsobom sa prirútila na elitné svahy pred piatimi rokmi a ako 17-ročná vyhrala super-G SP. Nasledovalo tretie miesto v obrovskom slalome, ale jej rozlet zastavil pád a dlhotrvajúce zranenie. Presadila sa opäť až o dva roky a celkovo má na konte okrem šiestich víťazstiev 12 pódiových umiestnení. Zostala však vzdialená sezónnym glóbusom, lebo v žiadnej z disciplín výrazne nedominovala a jej výkonnosť bola nestabilná. Z MS ju zdobia tri strieborné medaily, o to viac túži po olympijskom zlate v Soči.

Celkové poradie SP (po 4 súťažiach):

1. Gutová 300, 2. Fenningerová 155, 3.. Höflová-Rieschová 145, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 140, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 125, 6. Görglová 105.

Poradie v super-G: 1. Gutová 100, 2. Görglová 80, 3. Fenningerová 60, 4. Hospová 50, 5. Stuhečová 45, 6. N. Fanchiniová 40.