Main Content

Lyžovanie-SP: Žampa získal v slalome v Levi 18 bodov za 14. miesto

nedeľa, 17. november 2013 14:05 | Autor: TASR

Levi 17. novembra (TASR) - Slovenský lyžiar Adam Žampa piatykrát v kariére bodoval v alpskom Svetovom pohári. V úvodnom slalome sezóny vo fínskom Levi obsadil 14. miesto so stratou 2,23 s na víťazného Rakúšana Marcela Hirschera a do hodnotenia prestížneho seriálu si pripísal 18 bodov. Pre Žampu je to najlepší výsledok v slalome v rámci SP, jeho doterajším maximom bola 16. priečka z francúzskeho Val d'Isere z decembra minulého roka.

Životný úspech dosiahol vlani v obrovskom slalome v rakúskom Söldene, kde skončil senzačne deviaty. O postupe Žampu do 2. kola v Levi rozhodla jediná stotina. V severskom stredisku ležiacom za polárnym kruhom dosiahol v 1. kole 30. najrýchlejší čas rovnako ako Francúz Francois Place a Japonec Naoki Juas. V druhom kole predviedol Žampa dynamickú jazdu, v spodnej časti trate, ktorá bola pre mnohých pretekárov pohrebiskom, dokázal ešte zrýchliť a posunul sa do prvej pätnástky. Z prvého miesta ho zosadil až špecialista na obrovský slalom Američan Ted Ligety.

Hirscher si vytvoril výbornú východiskovú pozíciu už po prvom kole, keď sa usadil na čele s náskokom 21 stotín pred Nemcom Felixom Neureutherom. V druhom kole opäť predviedol jazdu na hranici rizika a triumfoval o 62 stotín pred krajanom Mariom Mattom. Pre Hirschera je 12. pódiové umiestenie v slalome za sebou. Rakúšan sa vďaka zisku 100 bodov dostal na čelo celkového poradia SP. Tretí bol prekvapujúco Nór Henrik Kristoffersen (+0,93), ktorý prvýkrát v kariére vystúpil v SP na "bedňu".