Main Content

Lyžovanie-SP: Na štarte ambiciózni Žampovci a Kantorová namiesto Zuzulovej

piatok, 25. október 2013 15:05 | Autor: TASR

Sölden 25. októbra (TASR) - Tradičné predkrmové „menu“ zjazdárskej sezóny Svetového pohára prebieha obvykle za účasti slovenského lyžovania. Tentoraz už definitívne s dôrazom na mužskú súťaž s bratmi Adamom a Andreasom Žampovcami a to nielen pre ambície staršieho Adama. Veronika-Velez Zuzulová je zranená a tak ju v obrovskom slalome v rakúskom Söldene zastúpi menej skúsená Barbara Kantorová.

Sonnery Cottet Bertrand je špecialista, u ktorého si kedysi dával dokopy svoje rozbité koleno brazílsky futbalový mág Ronaldo. Teraz k nemu chodí slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. Renomovaný lekár začal v pondelok so slovenskou lyžiarkou druhú fázu rehabilitácie, keď jej v Lyone dával zranené koleno do 90-stupňového ohybu. „Zatiaľ sa cítim dobre, všetko prebieha podľa plánu. Nohu mi zatiaľ ohýbajú len na deväťdesiat stupňov, pomaly ju začnem ohýbať v plnom rozsahu až na budúci týždeň, keď mi dajú dole ortézu. Tento týždeň sa mi venujú fyzioterapeuti tak, aby som to rozhýbala, ale aby sa mi príliš nenamáhal krížny väz. Dúfam, že o pár dní už nebudem potrebovať barly, začnem posilňovať a trénovať. Dva týždne absolvujem v rehabilitačnom centre,“ zdôraznila Zuzulová.

Zranená zjazdárka nechce svoj návrat uponáhľať, ale ak jej to vývoj rehabilitácie dovolí, rada by išla čo najskôr do plného kondičného tréningu pod dohľadom Romaina Veleza, teda svojho manžela a člena jej športového tímu. "Romain jej teraz robí aj šoféra. Bol som pár dní v Annecy, Veronika sa má dobre, koleno je pevné a na udržaní svalstva usilovne pracuje,“ informoval TASR Timotej Zuzula šéf tímu, tréner a otec poprednej slalomárky.

Velez-Zuzulová skončila v slalome Svetového pohára v uplynulej sezóne na treťom mieste s dvoma pretekovými víťazstvami na konte. V tomto trende by rada pokračovala a ako každá elitná pretekárka aj ona bude mať pred očami najmä olympijský vrchol zimy v ruskom Soči. Po letnej príprave hýrila energiou i očakávaním, ale pred tromi týždňami padla na ľadovci v Hintertuxe a natrhla si krížny väz v kolene, našťastie nedošlo k jeho oddeleniu. Najúspešnejšia slovenská lyžiarka samostatnej éry by tak mala stihnúť už predvianočný slalom SP vo francúzskom Courchevel (17. decembra). Ak bude 13. novembra vyšetrenie magnetickou rezonanciou ok, ihneď začne s plným kondičným tréningom a po týždni by chcela ísť zľahka aj na sneh. O ďalší týždeň, teda na konci mesiaca pripadá do úvahy už komplexná kombinácia lyže-bránky.

Ak sa nič neskomplikuje, na začiatku olympijskej sezóny zmešká v prestížnom zjazdárskom seriáli iba novembrové preteky medzi hustými bránkami vo fínskom Levi. Reč je samozrejme o slalome. Söldenský obrovský slalom je iná kapitola a v sobotu ju bude „riešiť“ jej mladšia krajanka. „Barbara ide zbierať ďalšie skúsenosti a to isté sa dá povedať o Žampovcoch, najmä o Andreasovi. To ale neznamená, že dobrý výsledok čakáme len od Adama. Je začiatok sezóny, uvidíme, nekladieme si určite žiadne ciele, iba dúfame, že sa všetkým trom bude dariť,“ konštatoval pre TASR Martin Kupčo, sekretár Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Po Kantorovej príde na druhý deň na rad mužský "obrák". Adam Žampa sa vracia na kopec, na ktorom vlani slávil svoj najlepší výsledok kariéry, skončil senzačne deviaty: „Vtedy som však mal aj šťastie. Viacero súperov vypadlo, v druhom kole začalo po mojej jazde snežiť, takže ďalší lyžiari mali podmienky sťažené. Ale trať mi profilovo sedí. Potreboval by som, aby bol podklad zľadovatelý, je tu však dosť teplo... Spokojný budem ak zajazdím tak, ako na tréningoch. To by malo stačiť na postup do druhého kola. Keby som zopakoval vlaňajšok, bolo by to super!“.

Z mesačne vychádzajúcej listiny FIS-bodov sa Adam počas vlaňajšej sezóny prehupol už do elitného koeficientálneho renkingu Svetového pohára. Patrí mu 32. priečka a keďže niektorí pretekári sú zranení a niektorí ľadovcovú ouvertúru vynechávajú, je takmer isté, že štartovú pozíciu bude mať ešte výhodnejšiu. Otázna je u jeho brata Andreasa, ktorý je podľa správ z tímu Žampovcov v dobrej forme. Sám hovorí: „Na štart sa nepostavím s tým, že musím stoj čo stoj zdolať brata. Ja by som najradšej zdolal všetkých... Budem mať vysoké číslo, okolo šesťdesiatky, ale ak mi bude priať aj šťastie, mohol by som sa dostať do druhého. Vlastne mojim cieľom je absolvovať dve súťažné jazdy.“