Main Content

Zo Zámoria na Záhorie? Opačný smer hokejovej hviezdy

štvrtok, 24. október 2013 10:23 | Autor: Jakub Mihálik

Zo Zámoria na Záhorie? Opačný smer hokejovej hviezdy
Zo Zámoria na Záhorie? Opačný smer hokejovej hviezdy | zdroj: © TASR

Kariéra nádejného hokejistu má väčšinou smer z Európy do kanadsko-americkej NHL. Niekedy však hokejový život naberie zvláštny smer, snažiac sa zviesť hokejistu zo správnej cesty. Stane sa to aj našej hokejovej hviezde?

Komentár Jakuba Mihálika

Nie je to tradičná cesta v živote hokejistu smerujúca z prestížnej NHL do Skalice. Napriek tomu sa zdá, že ďalší slovenský hokejista ju podstúpi skôr ako sa v Zámorí stihol naučiť používať automatickú prevodovku miesto tej manuálnej. Nie, nie je to Žigo Pálffy, ktorý sa zo Zámoria na Záhorie vydal až keď si v NHL spravil meno. Ide o začínajúcu hviezdu, či hviezdičku slovenského hokeja, Marka Daňa.

Pred niekoľkými dňami totiž generálny manažér bratislavského Slovana, Maroš Krajči, vyhlásil, že ak by bolo po jeho, Daňo by bol na farme v Skalici už dávno. Áno, Daňo, ten, do ktorého už niekoľko rokov vkladá slovenská verejnosť nádeje ako do nového Šatana, Demitru, či ďalšieho z hviezdnej slovenskej generácie. Ten Daňo, ktorý tento rok po veľmi dlhom období priniesol radosť všetkým tým, ktorý krivku vývoja slovenského hokeja sledujú podľa draftových pozícii našich mladíkov. Ten Daňo, ktorý na tohtoročnom šampionáte dospelých príjemne prekvapil svojou hrou a aktivitou.

Mimochodom, šampionát. Práve na ňom sa dostal do porovnania s najväčším talentom českého hokeja, Tomášom Hertlom a hoci je odchovovanec pražskej Slavie o rok starší, Daňo podal medzi seniormi lepšie výkony. Prešlo päť mesiacov. Tomáš Hertl je momentálne najväčšou senzáciou zámorskej NHL. Náš talent je krok od farmy v Skalici a vypadnutiu zo zostavy Slovana v KHL.

Kde je problém? Nevedno. V Slovane dostáva dostatok hracieho času i dôvery. Je pravda, že sa v úvode sezóny nedarilo nikomu z bratislavského tímu. No tím sa postupne dvihol, Daňo nie. Chabá bilancia bodov, ešte horšia v plus-mínus hodnotení a bonus v podobe častého vylučovania však nenasvedčujú tomu, že na konci sezóny by Daňo bol pripravený na vstup do NHL, tak, ako si predstavoval, keď dal prednosť KHL pred AHL, či juniorskou súťažou.

Nedá sa povedať, že by sa Daňo nesnažil. Práve naopak, chce pravdepodobne až príliš, a pri tom zabúda, že úspech v hokeji prichádza postupne. Nezávisí na draftovej pozícii, 1. kole, relatívnej sláve u našich fanúšikov ani ničom inom. Záleží len na tvrdej práci a pokore. Hlavne tej pokore. Príkladom mu môže byť práve o rok starší Hertl, ktorý sa rovnako ako Daňo, rozhodol po drafte ostať v domovskom klube aspoň rok. Lenže zatiaľ, čo Hertl v českej súťaži v daný rok žiaril, Daňovi sa príliš nedarí. Neznamená to koniec sveta. Daňo  môže využiť porovnávanie s jeho susedským rivalom a sledovať svoj vývoj. Čo najrýchlejšie zmeniť to, čo nie je dobré pre jeho rast. Poradcov a pomocníkov na to má dosť. Treba sa rýchlo otriasť a nastúpiť na správny spoj, ktorý ho dopraví do Zámoria po linke Skalica – Columbus.