Main Content

VOLEJBAL: Slováci sú nespokojní so žrebom ME 2011

štvrtok, 21. október 2010 19:30 | Autor: TASR

V Prahe vo štvrtok vyžrebovali zloženie základných skupín majstrovstiev Európy 2011 vo volejbale mužov, ktorých organizátormi budú spoločne Česko a Rakúsko.

Jednoznačne najsilnejšou a najvyrovnanejšou bude D-skupina so sídlom v Prahe, v ktorej sú obhajcovia titulu Poliaci, bronzoví z minuloročného kontinentálneho šampionátu v Turecku Bulhari, Nemci a Slováci. Prvé tri menované krajiny sú v najaktuálnejšom svetovom rebríčku Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) v elitnej desiatke, Slováci zase obsadili prvé miesto v jednej z najťažších kvalifikačných skupín.

"Myslím si, že sme sa dostali do najťažšej skupiny. Dôležité však je veriť, že dokážeme hrať vyrovnane s každým súperom. Mrzí ma, že pri nasadzovaní do košov sa do toho trocha zamiešala politika. Všetci kritizovali žreb MS v Taliansku s domácou výhodou, ale tu sa stalo to isté. Podľa mňa sa oplatilo ísť do žrebu z 2. miesta a nie z prvého, čo bol náš prípad. Nehľadáme však žiadne alibi a verím, že minimálne to jedno víťazstvo, zaručujúce postup zo skupiny, urobíme," zareagoval na výsledok žrebu hlavný kouč slovenskej mužskej reprezentácie Emanuele Zanini.

"Dostali sme sa do skupiny, v ktorej nie je ani jeden slabý tím. O kvalite Bulharov netreba nikoho presviedčať, Nemci majú mimoriadne kvalitné družstvo s tendenciou zlepšovať sa a Slováci rovnako vedia zahrať vynikajúci zápas," cituje poľská agentúra PAP generálneho sekretára Poľského volejbalového zväzu Boguslawa Adamského.

V rovnakom tóne hovoril aj jeden z kľúčových hráčov "červeno-bielych" Sebastian Šwiderski. "Je to jednoznačne najťažšia skupina. Prvenstvo v nej však uľahčuje cestu v ďalšej fáze. Ak v nej zvíťazíme, pôjdeme priamo do štvrťfinále a už sa v ňom nestretneme s Bulharskom alebo Nemeckom. V D-skupine sa stretnú tímy, ktoré sa veľmi dobre poznajú. Nepodceňujme Slovákov, ktorých reprezentanti hrávajú v kvalitných európskych ligách, niekoľko z nich aj v našej, poľskej" uviedol pre ten istý zdroj Šwiderski.

"Ako je už v posledných rokoch zvykom, nemali sme šťastie pri žrebe," povzdychla viceprezidentka Nemeckej volejbalovej federácie Ines Knauerhaseová a dodala: "Je to nielen najvyrovnanejšia, ale aj najťažšia skupina. Každý zápas v nej bude kľúčový."

Rovnaký názor mal aj reprezentant Nemecka Patrick Steuerwald. "Veľmi by sme chceli obhájiť šieste miesto z vlaňajších majstrovstiev Európy, ale takýto žreb nám to výrazne sťažil. Je to náročnejšia skupina, ako sme mali na nedávnych majstrovstvách sveta. Bude to skutočne vyčerpávajúci turnaj," nechal sa počuť Steuerwald. Nemci doteraz nikdy nezískali na ME medailu. V rokoch 1967, 1971 a 1993 obsadili štvrté miesta.

SITA
© WEBNOVINY