Main Content

Obhajoba prvenstva je náročná, nie však pre Sagana

sobota, 12. október 2013 11:34 | Autor: Silvia Petrašková

Obhajoba prvenstva je náročná, nie však pre Sagana
Obhajoba prvenstva je náročná, nie však pre Sagana | zdroj: © TASR

Tohtoročná cyklistická sezóna bola v podaní Petra Sagana opäť úspešná a dvadsaťtriročný cyklista v nej zaznamenal hneď niekoľko cenných víťazstiev. Ešte pred tým ako si dopraje zaslúžený oddych, ho však čaká posledná tohto sezóna povinnosť, preteky okolo Japonska.

V športe platí jedno zásadne pravidlo. Dostať sa na vrchol je síce ťažké, no ešte ťažšie je udržať sa na ňom. V prípade slovenského cyklistu Petra Sagana sa však toto nepísané pravidlo spojilo s úspechom. To čo započal v minulej s tým pokračoval aj v tejto sezóne. A začal hneď  po známych „jarných klasikách“, ktoré boli menšou predprípravou na vrchol roka, slávnu Tour de France. Od tej všetci Petrovi fanúšikovia ale aj on sám očakávali jediné a to obhajobu zeleného dresu. Tá sa nakoniec podarila a rodák zo Žiliny si opäť po roku na Elyzejských poliach mohol obliecť zelený dres za víťazstvo v bodovacej súťaži. Obájiť už získané býva vždy o niečo ťažšie, Sagan však tvrdil opak. Tour si zjazdil v porovnaní s minulým rokom oveľa ľahšie a to aj vďaka lepšej tímovej kontrole. Začiatok stého ročníka Tour de France, ktorému predchádzalo nepríjemné zranenie chrbta a stehenného svalu  síce malo v podaní slovenského jazdca menšie trhliny, no aj vďaka zaváhaniu svojich najväčších súperov Cavendisha a Greipela, sa čoskoro opäť dostal na čelo. O zisku zeleného dresu rozhodol prakticky už v siedmej etape, keď s pomocou tímu roztrhal pelotón a potom už iba kontroloval veľký náskok. Aj vďaka svojej neoblomnosti a snahe zvíťaziť sa tak parížska tour mohla opäť rozžiariť v zelené žilinské farby.

Po jej úspešnom absolvovaní si to Peter z Paríža namieril rovno do anglickej metropoly, kde sa predstavil na podujatí Prudential Ride London Classic. To bolo len menšou predprípravou na sedemetapované preteky USA Pro Challenge v Colorade. Ani v zámorí však nenechal svojej povesti „tourminátora“ nič dlžný. Zelený dres z bodovacej súťaže o najaktívnejšieho pretekára, získal aj v uliciach Denveru. Úspešnou sa mu stala aj Kanada a jeho premiérove preteky okolo Alberty, či GP Montreal, ktoré boli v rámci World Tour, posledným ostrým testom pred 86. majstrovstvami sveta vo Florencii.

Dlho očakávané podujatie sa však stalo tak pre organizátorov ako aj pre samotných cyklistov doslova pohromou. Nepríjemný dážď, ktorý sprehádzal takmer celé podujatie komplikoval život na trati všetkým. No aj napriek nečakanému prírodnému súperovi sa Petrovi na majstrovstvách sveta opäť podarilo potvrdiť pozíciu svetovej špičky a dosiahol na nich najlepšie slovenské umiestnenie v mužskej elitnej kategórii.

Dlhá a náročná sezóna sa v jeho prípade podpísala na posledných odjazdených  pretekoch okolo Lombardie, ktoré Peter  nakoniec nedokončil a odstúpil. V celkovej bilancii vyše dvadsiatich tohtoročných etapových víťazstiev musí byť však nielen on sám ale aj jeho tím nanajvýš spokojný. Nie nadarmo sa preto snaží udržať si ho vo svojej stajni aj pre nadchádzajúcu sezónu. Pomôcť by mu k tomu mal nielen novopečený tímový kolega Talian Ivan Basso, ale najmä zaujímavý príliv ruských financií do tímovej pokladnice. Tím Cannondale  je totiž už dlhšiu dobu v hľadáčiku ruskej miliardovej spoločnosti Brixia Sport.