Main Content

United sú v kríze, Moyes musí nájsť vlastný recept

utorok, 1. október 2013 13:41 | Autor: Silvia Petrašková

United sú v kríze, Moyes musí nájsť vlastný recept
United sú v kríze, Moyes musí nájsť vlastný recept | zdroj: © TASR

Po šiestich kolách najvyššej anglickej futbalovej súťaže patrí obhajcovi titulu z Old Trafford až dvanásta priečka ligovej tabuľky. Pre Manchester United je to vôbec najhorší vstup do súťaže za posledných dvadsaťštyri rokov.

Majstrovský Manchester United sa momentálne nachádza v skutočne nezávidenia hodnej situácii. To, že štart do nového ročníka bude pre zverencov Davida Moyesa až taký náročný nečakal vari nikto. Diabli zaznamenali z doterajších šiestich ligových zápasov len dve víťazstvá. Šancu na vylepšenie tohto nepriaznivého stavu však nevyužili ani cez víkend v sobotu, kedy na vlastnom štadióne prehrali s West Bromwichom Albion  výsledkom 1:2. „Beggies“ zaznamenali na Old Trafford svoju vôbec  prvú výhru od roku 1978. 

Zakopnutie proti Manchestru City v mestskom derby, prehra proti Liverpoolu, či deľba bodov s londýnskou FC Chelsea, boli zápasmi, ktoré síce fanúšikov Manchestru United mrzeli, no to, že úradujúci anglický šampión len tak lacno daruje všetky tri body tímu z niekdajšej spodnej časti ligovej tabuľky, bolo prekvapením asi pre každého.

Nespokojnosť fanúšikov je opodstatnená. Hráči United sa na ihrisku hľadajú, stred poľa vedený Michaelom Carrickom nefunguje, najnovšia akvizícia a posila od ktorej sa veľa očakávalo, Belgičan Manuel Fellaini, sa ešte stále naplno nepresadil a taký Rio Ferdinand máva v obrane až moc často deň otvorených dverí. Red Devils síce oplývajú kádrom svetových hráčov, no ich hra nemá správnu myšlienku a systémom hry na nakopávané lopty a žalostnými prihrávkami na Van Persieho, či Rooneyho s túžbou o aký taký gólový zázrak, budú ťažko úspešní.

Progres sa musí zrodiť v hlave trénera Davida Moyesa, ktorý je však z celej situácie akoby viac zmetený ako jeho zverenci. Bodaj by nie, veď tlak na jeho osobu sa každým dňom zvyšuje a porovnania s fenomenálnym Sirom Alexom Fergusonom neutíchajú. Moyesovi vyčítajú nielen zvláštnosť striedaní počas zápasu, ale najmä skladanie hráčskej jedenástky. No nasadiť toho správneho hráča, do správneho zápasu v klube akým je Manchester United nie je nič jednoduché. A kým si Škót neurobí poriadok kritika ho neminie. Ferguson je minulosťou, teraz je priestor na to, aby začal do klubu vpisovať svoj vlastný rukopis. K tomu je potrebný nielen čas, no najmä podpora zo strany vlastných fanúšikov.

Červení Diabli budú masť možnosť napraviť si chuť už v stredajšom zápase Ligy majstrov, kedy sa  predstavia na horúcej ukrajinskej pôde. V A-skupine ich po vydarenom zápase proti Bayernu Leverkusen, čaká ďalší zdatný súper Šachtar Doneck.