Main Content

Analýzy 7. kola španielskej Primera División: Výber zaujímavých zápasov

sobota, 16. október 2010 09:59 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 7. kola španielskej Primera División: Výber zaujímavých zápasov
Analýzy 7. kola španielskej Primera División: Výber zaujímavých zápasov | zdroj: SITA

Španielská Primera División rovnako ako ostatné európske futbalové ligy pokračuje po reprezentačnej prestávke tento víkend ďalším, už 7. kolom. Aktuálnym lídrom tabuľky je Valencia, ktorá v sobotu večer odohrá derby na Nou Campe proti Barcelone. Pripravili sme pre vás analýzy k piatim najzaujímavejším zápasom tohto kola.


Sobota


Atletico Madrid v. Getafe, 18.00

Rozpis zápasov nebol zatiaľ pre Atletico Madrid príliš priaznivý, ale stávkari si môžu s  ohľadom na situáciu trošku vydýchnuť pri jeho sobotnňajšom zápase proti Getafe.

Atletico najskôr prehralo s Barcelonou, ktorá si potrebovala napraviť renomé po šokujúcej prehre s Herculesom, potom o štyri dni neskôr cestovalo k lídrovi súťaže do Valencie a aby toto nebolo málo, minulý týždeň sa postavili sa do cesty aj rozbiehajúcemu sa vlaku v podobe Sevilly v jej prvom zápase pod vedením nového trénera Gregoria Manzana.

Netreba pripomínať, že utrpeli porážku od osviežených Andalúzanov a z troch dôležitých zápasov si odniesli len jeden bod, zo zápasu vo Valencii, aj keď musíme povedať, že tento získali po veľmi
kvalitnom výkone.

Nemali by sme preto meniť náš všeobecný názor na Atletico a síce, že je to tím, ktorý bude na konci sezóny bojovať o popredné miesta v tabuľke.

Ak vynecháme tieto zápasy, tak víťazi Európskej ligy získali bez väčších problémov vo zvyšných súbojoch bez väčších problémov maximum bodov. Domnievame sa preto, že  kurz 1,8 na ich víťazstvo v lokálnom derby je možno až príliš vysoký.

Doterajšie výsledky Getafe, 3 víťazstvá a jedna remíza zo šiestich zápasov, určite nepatria medzi tie, ktorými by sme mali pohŕdať, ale je potrebné poznamenať, že dve z týchto víťazstiev boli na domácom ihrisku proti nováčikom súťaže a jedno na ihrisku Santanderu, ktorému sa v minulej sezóne na domácom ihrisku príliš nedarilo.

Tento zápas bude pre Getafe určite jedným z najťažších od doby, keď v lete klub opustili dvaja kľúčoví hráči, krídelník Pedro Leon a  útočník Roberto Soldado a môžeme očákávať že tento rozdiel v kvalite sa náležite ukáže.

Barcelona v Valencia, 20.00

Tretiu sezónu po sebe prichádza Valencia na Nou Camp v slušnej forme a s otázkou: Akí sme vlastne dobrí ? V predchádzajúcich dvoch prípadoch sa vrátili domov uzemnení a porazení.
V decembri 2008 prehrali 0-4, bez nároku na ospravedlnenie, v marci tohto roku skončil zápas 0-3, ale vtedy predviedli oveľa lepší výkon. Kľúčovým v tomto zápase bol výkon Lionela Messiho. Valencia sa bránila takmer hodinu, potom ale Messi dosiahol hattrick, keď využil chyby obrancu Angela Dealberta.

Teraz Valencia prichádza s oveľa kvalitnejšími kádrom predovšetkým v obrane, takže Dealbert bude musieť aj napriek obavám z kondície Miguela a a Hedwigesa Madura bojovať aspoň o miesto na lavičke. Na druhej strane nemôže už Valencia počítať s Davidom Villom, ktorý sa postaví prvýkrát proti nej ako hráč Barcelony.

Nebolo by správne domnievať sa, že Barcelona po akvízicii  najlepšieho hráča súpera s prevahou zvíťazí. Samozrejme, že “El Guaje” bude pre svojich bývalých spoluhráčov novou hrozbou, ale Valencia je predovšetkým v obrane oveľa lepšie pripravená bojovať s touto výzvou ako v predchádzajúcich vzájomných zápasoch.

Čo sa tipovania týka, každého, kto by chcel zarobiť na kurze 9,0 na výhru hostí, chceme upozorniť, že Valencia nezískala v minulej sezóne ani jeden bod na ihriskách súperov z prvých siedmych priečok v tabuľke.

Malaga v Real Madrid, 22.00

Práve vtedy, keď Jose Mourinho potreboval výrazný výsledok, aby zmiernil rastúce napätie medzi ním a madridskými médiami, odniesla si to pred dvoma týždňami La Coruňa, ktorá odišla z Madriu s ddebaklom 6-1.

Bola to perfektná odpoveď na kritiku jeho rozhodnutia trénovať za zatvorenými dverami a zakázať lokálnym médiam komunikovať s hráčmi.

Vyzerá to tak, že portugalský tréner uchopil trénerské oťaže pevne do svojich rúk a že môžeme očkakávať v priebehu sezóny stále menej a menej problémov, podobným tým nedávnym.

Bezgólové remízy v Mallorce a Levante boli zdrojom určitých rozpakov, ale Mourinha môže upokojiť fakt, že Barcelona tiež stratila body, čo vyvolalo oveľa menšiu hystériu.

Je ťažké predstaviť si, že by Malaga mohla v sobotu na domácom ihrisku zastaviť rozbehnutý Madrid.
Boquerones úspešne využívali na súperových ihriskách taktiku protiútokov, ale na domácom ihrisku sa trápia a nedostatok disciplíny v obranných radoch im zabraňuje vyhrať nad kvalitnými hosťujúcimi celkami.

Možností zárobku v tomto zápase je niekoľko, my očakávame výhru Madridu, možno aj bez inkasovaného gólu.


Nedeľa


Athletic Bilbao v Real Zaragoza, 19.00

Ak by ste sa spýtali Joaquina Caparrosa a Jose Aurelia Gaya, ako by zhodnotili ich doterajšie účinkovanie v tejto sezóne, obaja manažéri by pravdepodobne pripustili, že sú trošku sklamaní s výsledkov, ale len jeden z nich by mohol mať ťažkosti aj s výkonom tímu.

Athletic Bilbao, klub považovaný za kandidáta na umiestnenie v najlepšej šestke nemá veľké problémy s tímami, ktoré sú mimo tohto rebríčka, ale nedokáže dosiahnuť dobré výsledky proti tímom, ktoré mu dýchajú na chrbát, čo by ich mohlo v budúcej sezóne stáť miesto v pohárovej Európe.

V troch zápasoch proti Herculesu, Gijonu a Mallorce získali komfortných 7 bodov, keď sa im, okrem iného, podarilo v treťom kole na ihrisku Gijonu vyrovnať na 2-2, aj keď už prehrávali 0-2, ale v troch ťažkých zápasoch proti Atletico Madrid, Barcelone a Valencii vyšli naprázdno.

Z týchto skutočností sa nám rysuje celkom jasný obraz o výsledku, ktorý môžeme očakávať a myslíme si, že tip na výhru Bilbaa s kurzom 1,9 je určite opodstatnený.

Podobne, ako Athletic, aj Zaragoza má skúsenosti s doťahovaním dvojgólovej straty proti Gijonu, hoci v ich prípade na domácom ihrisku, ale to toto bola ich jediná svetlá chvíľa v tejto sezóne. Neuspokojivé výkony dospejú pravdepodbne skôr či neskôr k odvolaniu trénera Gaya.

Okrem tejto iskierky nádeje pred dvoma týždňami nedokázal aragonský klub trafiť sieť v štyroch z piatich predchádzajúcich zápasoch, výnimkou boli tri góly v zápase proti Malage, keď si aspoň trochu zachránili česť po piatich góloch vo vlastnej sieti za prvých 45 minút.

Nevidíme žiadne náznaky, že by sa mohlo v blízkej dobe niečo  zmeniť oproti minulej sezóne, keď Athletic vyhral 11 z 19 domácich zápasov a Zaragoza prehrala 11 z 19 zápasov vonku.

Sporting Gijon v Sevilla, 21.00

Existujú dva rôzne názory na vysvetlenie ohromujúcej transformácie  Sevilly z primerného klubu na premianta ligy, po jednom týždni pod vedením Gregoria Manzana.

Na jednej strane je tu úctivý pohľad tých, ktorí veria v okamžitý dopad pôsobenia jedného z najrešpektovanejších a najinteligentnejších španielskych trénerov.

Na druhej strane je tu nesúhlas tých, ktorí poukazujú na  skupinu hráčov, ktorej pôsobenie v mužstve  trénera Alvareza  sledovalo jediný cieľ a to dostať ho od mužstva preč.

V skutočnosti majú svoj podiel pravdy obidve strany, ale neodškriepiteľný fakt je ten, že Sevilla je späť a je pripravená byť dôležitým účastníkom boja o miestenky v Lige Majstrov.

Vzhľadom na obrovský kontrast v sile  a odhodlaní medzi víťazstvom nad Atleticom Madrid minulý víkend a výkonmi, ktoré mužstvo predvádzalo za pôsobenia predchádzajúceho trénera, je až neuveriteľné, že Andalúzania sú na piatom mieste v tabuľke, len 5 bodov vzdialení od prvej priečky.

Tento víkend Manzano berie svojich hráčov do Asturie a bude zaujímavé sledovať ako sa bude vyvíjať tento zápas, keďže Sevilla v posledných zápasoch vonku hrala štýlom všetko-alebo-nič.

Museli by sme sa vrátiť až do mája 2009, keď naposledy Sevilla remízovala na súperovom ihrisku, odvtedy ťahá seriu 24 zápasov bez remízy a hoci sa dá očakávať, že budú chcieť aj v Gijone vyhrať, kurz 2,2 nie je dosť vysoký, aby sa nám oplatilo na to tipovať. Zverenci Manuela Preciada nehrajú doma vôbec zle.