Main Content

Premier League ovládli legionári. Anglická reprezentácia plače

piatok, 13. september 2013 12:32 | Autor: Silvia Petrašková

Premier League ovládli legionári. Anglická reprezentácia plače
Premier League ovládli legionári. Anglická reprezentácia plače | zdroj: © TASR

Najbohatšia, najkvalitnejšia a najprestížnejšia futbalová súťaž Európy anglická Premier League, volá po radikálnej obmene. Liga sa totiž čoraz viac stáva domovom pre zahraničných, než pre tamojších domácich futbalistov a počet anglických hráčov v nej sa tak každým rokom znižuje.

Čísla hovoria jasnou rečou. Vezmime si napríklad nedávny zápas medzi Manchestrom City a Newcastom United. Z dvadsiatich dvoch hráčov základnej zostavy boli iba traja Angličania. Svoje pohoršenie nad aktuálnou situáciu prejavili aj súčasný tréner anglickej futbalovej reprezentácie Roy Hodgson a jej bývalý reprezentant, či súčasný hráč Manchestru United, Rio Ferdinand.  A neboli jediní. Hlasy k zmene sú stále silnejšie, lenže nateraz zostáva skôr pri  suchých slovách, než pri reálnych činoch. Sú však tieto činy reálne možné zmeniť v dobe, keď futbalu vládnu peniaze?

Majitelia klubov v tom  majú jasno, chcú výsledky a ak je to možné čo najrýchlejšie. Cesta k ich získaniu je nasledovná. Kúpa miliónovej zahraničnej hviezdy s ktorou sú spojené góly, s gólmi zákonite víťazstva,  body, trofeje a v neposlednom rade aj naplnenie klubovej kasy. V tomto futbalovom vzorci miesto pre mladú, talentovanú hviezdičku z akadémie nájdete len veľmi ťažko. Pri takomto štýle hospodárenia je potom úplne normálne, že po anglických trávnikoch pobehuje viac ako 70% hráčov pochádzajúcich z cudziny, ktorí blokujú progres mladých anglických futbalistov. Podľa oficiálnych štatistík Premier League bolo v minulej sezóne na súpiske tímov najvyššej súťaže viac ako 240 anglických futbalistov, no reálne ich hralo len 40 a to je problém. Veľkú hlavu smútku nad týmito číslami však určite nemajú majitelia Manchestru City či Chelsea Londýn, ktorí sú spomedzi všetkých tímov Premier League najväčšími zanietencami zahraničného nakupovania (pritom vo svojich vlastných akadémiách vychovávajú hneď niekoľko talentovaných mladíkov z Anglicka).

Hráčom z akadémie sa však príležitosť na aké také zviditeľnenie sa v domácej súťaži naskytne len sporadicky, na súpisku hráčov  sú nasadzovaní skôr na pohárové než na ligové zápasy. Anglické futbalové akadémie sú síce celosvetovo známe, no časy kedy z nich vychádzali také hviezdy ako Beckham, Scholes, bratia Nevillovci, či  najnovšia stomilionová  akvizícia Realu Madrid, niekdajší odchovanec Southamptonu FC, Garethe Bale, sú už dávno preč.

Tento novodobo zaužívaný trend však škodí nielen samotným klubom, hráčom ale koniec koncom i anglickému národnému mužstvu. Manažéri klubov sú však pod veľkým tlakom a to nielen samotných majiteľov, ale aj médií a fanúšikov, ktorí chcú výsledky hneď, nemôžu teda riskovať tým, že dajú šancu mladým hráčom.  Prvé kroky k zmene by boli náročné, keďže by museli byť v súlade s platnou legislatívou Európskej únie, no ich realizácia by určite bola možná.

Príkladom by im mohol byť turecký futbal, kde pre tímy existujú tzv. limity - každý klub smie mať na súpiske maximálne desať zahraničných hráčov a v nominácii na zápas len šesť z osemnástich. Spojiť by sa ale museli všetci a to tak futbaloví funkcionári či parlament. Kým budú zo založenými rukami len tak nečinne stáť a tejto percentuálnej diere sa len tak prizerať z najkvalitnejšej európskej futbalovej ligy sa razom stane „liga výberu sveta“ a anglická Premier Leauge bude len jej suchou značkou. Nájsť však v tomto zabehnutom kolotoči jedného odvážlivca, ktorý by novodobý futbalový trend zastavil je nateraz nemožné. Zmenu síce vítajú všetci, no urobiť k nej prvý krok je už druhá vec. Je otázne či sa kompetentné osoby s aktuálnou situáciou už natoľko nestotožnili, že im tento zaužívaný trend plne vyhovuje.