Main Content

Basketbal: V kvalifikácii na ME Slováci vyrástli z plienok outsidera

streda, 14. august 2013 15:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 14. augusta (TASR) - Po dvoch domácich víťazstvách si basketbalisti Slovenska ponechali vzácnu šancu na prvenstvo v D-skupine prvej fázy kvalifikácie na ME 2015. Ak po Bielorusku sa hovorilo, že jedna lastovička leto nerobí, ďalšia výhra nad Maďarskom, zhodou okolností opäť o 12 bodov, už nie je náhoda. V obidvoch prípadoch prenikavý kolektívny výkon, nesmierna bojovnosť, agresívnosť a úspešnosť streľby musia z niečoho prameniť. Slováci sa z prameňa hojnosti schuti napili, vyrástli a už nie sú trpaslíkom a na 'vyhnanstvo' odsúdení outsideri, za akých sa považovali.

Zápas s Maďarskom (79:67) odhalil, aké vratké vopred niekoho v basketbale posudzovať a odsudzovať. Slováci na maďarskej pôde prehrali o 32 bodov, doma však bremeno hanby odhodili ako statoční rytieri ťažké brnenie po vyčerpávajúcom boji. V bleskovej skrátenej príprave pred kvalifikáciou kráčali od jednej prehry za druhou a päťkrát za sebou márne hľadali v sebe vlastnosti i schopnosti na húževnatejší odpor. Nenápadne však vo svojich myšlienkach vrstvili presvedčenie, že jedine oduševnený výkon môže priniesť vytúžený efekt. Na vzletné slová momentálne už nastal čas, pretože po nich rastie sebadôvera, napriek tomu, že vyhrávajú len doma. Dvakrát boli úspešní na banskobystrických Štiavničkách a pocit víťazstva vonku v šiestich zápasoch, prípravných i jednom kvalifikačnom v Maďarsku, nepoznali.

Konečné účtovanie nastane v tomto štádiu vývoja slovenskej reprezentácie až po uzavretí kvalifikácie zápasom v Bielorusku. Pôjde o veľa, o víťazstvo v skupine a o možnosť pobiť sa o jedno miesto na ME 2015. "Tvrdá práca prináša ovocie, zdolali sme už dvoch oveľa lepších a kvalitnejších súperov," presvedčivo tvrdí tréner Miroslav Grznár. "Ideme od zápasu k zápasu, nohami sme na zemi, no po výkone proti Maďarsku nám nezostáva iné, ako ísť do Bieloruska vyhrať. To by sme boli naozaj slabí v páse, keby sme si takýto cieľ pred seba nedávali. Bielorusku sme doma naložili takmer 100 bodov a veríme si. My môžeme, Bielorusi musia, to môže byť na príťaž súpera. Hrať sa bude v Paláci športu, pred hlučnou kulisou, no ak si my teraz vyčistíme hlavy, tvrdou 40-minútovou prácou sa ich pokúsime nahlodať. Bielorusi majú systém postavený na dlhých hráčoch, ak ich rozbeháme a zakyslíme, vynára sa šanca na úspech."

Slováci prerážajú defenzívnym tmelom, radosť pozerať, ako urputne pod obranným košom, no aj útočným zapĺňajú priestor. "Na bojovnosti a neskutočnej fyzickej príprave si zakladáme," zopakoval recept Miroslav Grznár. "A takto vyzerá odozva, basketbal je šport atletický a keď sa pridá koncentrácia, ovocie práce nás neminie."

Zopakovať do tretice plnohodnotný výkon nebude v Bielorusku ľahké a niet toho, kto by si to neuvedomoval. "Je málo času, po dvoch tréningoch letíme. Všetko bude o momentálnej dispozícii," odhaduje kouč.

Pivot Peter Dorazil zo siedmich streleckých pokusov proti Maďarom sedem premenil a jeho 'vešiakom' do koša tlieskala celá hala. "Premieňali sme isté koše, ja taktisto, dobrá obrana nás podržala. Prvýkrát sa zaplnila hala, bola to paráda, ja toto prajné prostredie ako domáci hráč dôverne poznám.

Krídelník Marek Kozlík bol ďalší z pracantov na palubovke. "Nie sme šokovaní, takto sme chceli hrať aj v Maďarsku, no nervozita nás zlomila. Presne takto máme hrať, agresívne brániť a mastiť to do koša. Maďarom sme šnúrou na 16:0 odplatili úvod, boli prekvapení, zaskočili sme ich. Bielorusi budú doma silní, nádej však zomiera posledná, lopta je guľatá.

Opäť najlepší strelec Slovákov Michal Baťka si pochvaľuje dobrú partiu, silný kolektív. "Sme v hre až do posledného zápasu, čo sme nečakali, ale domáce zápasy nám dali krídla. Vonku sa ťažko vyhráva, treba hrať rozumne, v bieloruskom Minsku to bude pre nás zápas roka."

dd /k dispozícii zvuk a videozáznam/