Main Content

TOP10: Desať najpamätnejších prestupov podľa Pravidla Bosman

pondelok, 27. september 2010 12:48 | Autor: Sport7 sk

TOP10: Desať najpamätnejších prestupov podľa Pravidla Bosman
TOP10: Desať najpamätnejších prestupov podľa Pravidla Bosman

Uplynulo už 15 rokov od kľúčového rozhodnutia Európskeho súdneho dvora v prípade Bosman. Toto rozhodnutie umožnilo voľný pohyb hráčov po skončení zmluvy, bez prestupových poplatkov, v rámci Európskej únie. Jedným z posledných takýchto prestupov bol prestup Joea Cola z Chelsea do Liverpoolu. Pri tejto príležitosti sme sa obzreli dozadu na desať najpamätnejších prestupov, ktoré toto rozhodnutie umožnilo...

Prosím berte na vedomie, že nižšie uvedené prestupy sú zoradené podľa rozruchu, aký vyvolali, nie podľa toho, aké boli v skutočnosti úspešné...

10) Joe Cole - z Chelsea do Liverpoolu 2010

Začíname najnovším prestupom. Joe Cole prvýkrát prestúpil mimo Londýn, po piatich rokoch v dorasteneckom klube West Ham United a siedmych v Chelsea, kde vybojoval  tri ligové tituly. Hráč, v minulosti označovaný ako  “zázračné dieťa”, bojoval v posledných sezónach so zraneniami, ale aj vo svojich dvadsiatich ôsmich rokoch, ak zostane zdravý, má stále čo ponúknuť.

9) Javier Saviola - z Barcelony do Realu Madrid 2007

Ďalšie zázračné dieťa, Javier Saviola, nikdy nedosiahol svoj potenciál, ktorý ukázal už ako tínedžer v River Plate, kde  získal prezývku “nový Diego Maradona”. Po ukážkovom štarte v Barcelone v roku 2001 začala jeho hviezda (forma) pohasínať a Saviola dúfal, že sa karta obráti prestupom k odvekému rivalovi,  Realu Madrid, v roku 2007. Tu ale väčšinou len zohrieval lavičku, kým jeho trápenie v ďalšom roku ukončil až prestup do Benficy Lisabon.

8) Egar Davids - z Ajaxu Amsterdam do AC Miláno 1996


Jeden z najväčších defenzívnych záložníkov všetkých čias. Do Milána prestúpil z Ajaxu tesne pred začiatkom sezóny 1996 - 97. Jeho účinkovanie na San Sire bolo ale totálnym sklamaním a už o rok neskôr ho klub predal do Juventusu len za 5,3 milióna libier. Prestup do Turína mu očividne pomohol a Davids sa opäť zaradil medzi nalepších záložníkov planéty.

7) David Beckham – z Realu Madrid to LA Galaxy 2007


Po desaťročnej kariére v Manchestri United, plnej získaných titulov, nasledovali ďalšie štyri úspešné sezóny v Reale Madrid, zavŕšené ziskom ligového titulu v roku 2007. Potom Beckham, veľká mediálna hviezda, prestúpil do amerického klubu Los Angeles Galaxy.

Napriek tomu, že prestupové poplatky sa museli rovnať nule, prestup bol v skutočnosti zlatou baňou, s odhadom,  že Beckham by mohol počas svojho 5-ročného kontraktu zarobiť klubu  až 250 miliónov dolárov. V skutočnosti Beckham nebol v Los Angeles príliš úspešný, získal len prvenstvo v západnej konferencii a dokonca vynechal časť zápasov v dvoch sezónach MLS, keď si odskočil na hosťovaníe do Milána.

6) Mathieu Flamini  - z Arsenalu do AC Miláno 2008


Flamini odohral výbornú sezónu 2007-08 v Arsenale, kde tvoril perfektnú stredopoliarsku dvojicu s Cescom Fabregasom. Jej vrcholom bolo vyradenie tímu AC Miláno v osemfinále Ligy majstrov.
Arsenalu sa ale nepodarilo uzavrieť s Francúzom nový kontrakt, preto v lete 2008 prestúpil práve do AC Milána. Prestup bol považovaný za udalosť sezóny, ale neukázal sa ako príliš úspešný.
Flamini sa trápil a musel neustále bojovať o miesto v základnej zostave. S príchodom nového trénera Massimiliana Allegriho mu ale svitá nová nádej.

5) Steve McManaman - z Liverpoolu do Realu Madrid 1999


Po deviatich rokoch vo svojom domovskom klube, FC Liverpool sa sa rozhodol dlhovlasý ofenzívny záložník na základe Bosmanovho pravidla vyskúšať šťastie v Španielsku. Do Madridu prestúpil práve na začiatku veľkmi úspešného obdobia a získal s klubom mnoho trofejí vrátane dvoch ligových titulov a dvoch titulov v Lige Majstrov.  Ako roky plynuli, Steve postupne klesal v klubovej hierarchii, hlavne po príchode Zinedina Zidana v roku 2001, ale celkovo sa dá jeho pôsobenie v Madride označiť za úspešné.

4) Michael Ballack - z Bayernu Mníchov do Chelsea 2006

Ballack upozornil na seba v sezóne 2001/02 ako v Bayeri Leverkusen, tak aj v národnom tíme Nemecka. V tomto období bol jedným z najlepších záložníkov na svete. Jeho kariéra po prestupe z Bayernu do Chelsea nepokračovala príliš sľubne, nevyrovnané výkony ho sprevádzali počas takmer dvoch sezón, Neskôr sa mu ale forma vrátila a jeho pôsobenie v klube vyvrcholilo ziskom titulu v Premier League v sezóne 2009/10. Chelsea opustil Ballack (34)  toto leto, keď prestúpil do Bayeru Leverkusen.

3) Henrik Larsson - z Celticu do Barcelony 2004


Ako boha uznávala  zeleno-biela polovica Glasgowa tohto legendárneho Švéda, ale nikto mu nezávidel jeho prestup do Barcelony v roku 2004, po siedmych úspešných rokoch v Škótsku, kde strieľal góly ako na bežiacom páse, v roku 2001 získal s 52 gólmi európsku Zlatú kopačku a takisto prispel aj k zisku štyroch ligových titulov.
 
V Barcelone si v prvej sezóne, aj kvôli zraneniu, nevybojoval stále miesto v základnej zostave, ale v ďalších rokoch presvedčil o svojich kvalitách a je považovaný za hráča, ktorý výrazne prispel k víťazstvu vo  finálovom zápase Ligy Majstrov v roku 2006, proti Arsenalu Londýn, keď prihral na dva góly svojho tímu.

2) Sol Campbell - z Tottenhamu do Arsenalu 2001


Prestup Campbella z Tottenhamu do konkurenčného Wengerovho Arsenalu bol jedným z najkontroverznejších prestupov v histórii Premier League. Sľuby anglického reprezentanta, že nikdy neprestúpi a obvinenia zo spôsobenia  20-miliónovej straty na účtoch Tottenhamu zdvihli v tom čase obrovskú vlnu emócii.

Campbellov pobyt v Arsenale bol ale veľkým úspechom, keď získal dva ligové tituly a trikrát sa radoval zo zisku ligového pohára. Po trojročnom pôsobení v Portsmouthe sa na krátky čas vrátil do zostavy Arsenalu v sezóne 2009-10.

1) Esteban Cambiasso – z Realu Madrid do Interu Miláno 2004


Určite najúspešnejší bosmanovský prestup všetkých čias. Potom, ako bol Cambiasso v Reale označený ako neperspektívny hráč, bol mu umožnený prestup do Interu Miláno. Toto rozhodnutie sa ukázalo ako obrovský omyl, keď sa Cambiasso stal na dlhé roky pilierom zálohy Interu a pomohol svojmu tímu získať štyri ligové tituly za sebou a po štyridsiatich piatich rokoch aj pohár v Lige Majstrov.
 
Real Madrid stále nevie nájsť adekvátnu náhradu za Clauda Makeleleho po jeho odchode do Chelsea v roku 2003. Paradoxne práve Cambiasso by mohol byť ten pravý...
 

Odporúčané články