Main Content

Basketbal: Čarovné precitnutie, muži v kvalif. na ME zdolali Bielorusov

štvrtok, 8. august 2013 10:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 8. augusta (TASR) - Nad mužskou basketbalovou reprezentáciou sa až do stredajšieho podvečera lámala palica. Toľko pesimizmu nad tímom, ktorý narýchlo lepil dohromady nový tréner Miroslav Grznár, spôsobovalo, že už vopred sa mäklo v kolenách a kurzy v tipovacích kanceláriách odsudzovali Slovákov do roly neškodného outsidera. Streda podvečer bola tak trochu historická, pretože na banskobystrických Štiavničkách, ktoré v celom pripravnom bloku pred prvou fázou kvalifikácie na ME 2015 prichýlili reprezentačný výber, vstali 'udupaní' Slováci z prachu a otriasli sa z predchádzajúcich prehier. Proti Bielorusom podali obdivuhodný výkon a zvíťazili 97:85.

Takmer zázračný prerod Slováci potrebovali, každý jeden hráči i tréner Miroslav Grznár. "Keby sme s Bielorusmi vysoko prehrali, bolo by to k.o. pre nás všetkých, na systém, na moju filozofiu. Vysoká prehra v Maďarsku ma prinútila rozmýšľať, či náš rodiaci sa systém hry je vôbec pre hráčov pochopiteľný a zrozumiteľný."

Odrazili sa od dna. Na výjazde v Nemecku sa nedávno len hľadali, v Estónsku v ďalších prípravných zápasoch neustále chýbala zohratosť, zahanbujúci kvalifikačný debakel v Maďarsku (43:75) vyvolal v nedeľu poplach. Proti Bielorusom vzhľadom na všetko prežité ešte tlela nádej, no už len slabúčko dymila. Tréner Miroslav Grznár: "My sme súpera uštvali. Len si uvedomme, že v Maďarsku sme strelili 43 bodov za celý zápas, teraz 45 za polčas. Mužstvo však vždy rozbieha kvatitná defenzíva. Siahli sme na zmeny, Grznára, Bílika, mladého Körnera sme pomenili na pozíciách 1, 2, 3,, Jašš, Kozlík, Žiak sú vážni obranári, mužstvo naštartovali, ak zišli z palubovky, náhradník mal za úlohu udržať ich vysokú latku. Zlé bránenie vyvolalo predtým zlú ofenzívu, teraz naopak, dobré sa naštartovalo dobrým. Taký mladý tím musí hrať dynamický basketbal, na veľa útokov, pretože percentuálna úspešnosť streľby je menšia a treba ju zdvihnúť početnosťou pokusov. Aj za nepriaznivého stavu, keď sme prehrávali o päť, sme súpera zlomili dobrou obranou."

Chuť sa zdvihla, no reprezentácia by mala zostať nohami na zemi. "Som presvedčený, že Maďari sú zdolateľní, počkám si, ako sa situácia v skupine vyvinie a či ešte zostaneme v hre o postup," povedal Miroslav Grznár. "Všetko zlé je na niečo dobré. Bielorusi nás po tom, čo vysoko vyhrali nad nami v príprave, podcenili a keď sa naštartovali, bolo neskoro. My máme nastrieľané, nabehané, aj navzpierané s tonami činiek a bolo nemožné, aby sa to už neodzrkadlilo. Hráči ukázali srdce, klobúk dole. Naše ekonomické podmienky sú iné ako Belorusov, aj iných, s ktorými sme sa stretli v príprave, pripadali nám ako sci-fi. My si drobnými úspešnými výsledkami dúfam, zažiadame o lepšie."

Ak by si bieloruský výkon Slováci nadlhšie naočkovali do basketbalových tiel, radosť pozerať. A ak ešte načrú viac do fyzičky, rýchlosti, taktiky, optimizmus vzrastá dvojnásobne. Najlepší strelec Slovákov s 27 bodmi Michal Baťka: "Podržala nás úspešnosť strelby, držali sme krok s vývinom, vyhli sa psychickému útlmu, udržali nasadenie až do konca. Maďari nás po debakli kopli do citlivého miesta a aj nakopli, pokúsili sme sa sa udržať nádej na postup a všetko dokonale vyšlo. Kôš súpera sme dosť zaťažili, mne osobne zápas vyšiel, aj také drobnosti ako svetlá, diváci boli skvelí. Nádej žije, všeličo ešte môže rozhodnúť o postupe, aj skóre."

Richard Körner bol druhou hviezdou zápasu a aj on presne popísal vzácne príčiny prerodu. "Základná päťka sa vymenila, s prioritou poriadne brániť a bleskove prechádzať do protiútokov. Zmena bola jasná, spočívala v tvrdom bránení, Maďari boli pre nás veľkým poučením. Každý šliapal na 110 percent, Mišo Baťka vynikajúco strieľal. Chuť narástla, prebudili sme všetko, čo v nás driemalo."

O tom, či Slováci precitli na dlhšie, sa ukáže budúci utorok opäť v banskobystrickej hale na Štiavničkách (18.00) v zápase proti Maďarsku, ďalšom v D-skupine prvej fázy kvalifikácie na ME 2015.