Main Content

Basketbal-ME-kval.: Slováci odštartujú predkvalifikáciu ME2015 proti Maďarsku

piatok, 2. august 2013 18:05 | Autor: TASR

Bratislava 2. augusta (TASR) - Slovenskí basketbaloví reprezentanti odštartujú v nedeľu boj o účasť na majstrovstvách Európy 2015, ktoré sa budú konať na Ukrajine. Zverenci trénera Miroslava Grznára sa v predkvalifikačnej D-skupine, ktorá sa hrá systémom doma-vonku, stretnú s Maďarskom a Bieloruskom.

V predkvalifikácii figurujú tri trojčlenné a jedna štvorčlenná skupina. Ich víťazi postúpia do semifinále, kde sa opäť systémom doma-vonku pobijú o finále. Z neho potom vzíde jeden priamo postupujúci tím na kontinentálny šampionát. Ostatné krajiny sa predstavia o rok v riadnej kvalifikácii na ME.

Tréner Miroslav Grznár nemôže v tíme počítať so skúsenými bratmi Rančíkovcami, Gavelom, Sedmákom, Pandulom, či Lošonským, káder tak postavil najme na mladých hráčoch. "S týmto mladým mužstvom nemáme čo stratiť, môžeme iba prekvapiť. Maďari včera prehrali s Bieloruskom o štyri body a podľa priebehu zápasu, pri dobrej konštelácii hviezd a disciplíne, aká bola doteraz, by sa s oboma dal hrať vyrovnaný zápas. O víťazstve nehovoríme. V tomto sme realisti, ale chceme hrať vyrovnaný duel," uviedol pre TASR Grznár, ktorý vidí najväčšiu slabinu svojho výberu v nedostatku skúseností: "Máme úzky káder. Je tu veľa chalanov, ktorí majú málo skúseností a už vôbec nie medzinárodné. Práve to je naša najväčšia nevýhoda."

Slováci sa v príprave predstavili na turnajoch v Nemecku a Tallinne, kde si zmerali sily aj s najbližším súperom Bieloruskom. Všetkých päť prípravných duelov však prehrali. Hlavnému trénerovi sa ako piliere tímu vyprofilovali Michal Baťka, Peter Dorazil, Rišo Grznár, Rišo Körner, Martin Bilík, Milan Žiak a Marek Jašš. "To je taká sedmička, ktorá by nás mala potiahnuť. Samozrejme, ostatní nebudú sedieť na lavičke a aj oni budú hrať, ale sú to naozaj mladí hráči," uviedol.

Za základ úspechu považuje kvalitnú defenzívu. "Musíme byť naozaj dôslední v defenzíve, ktorá nám 'utekala' celú prípravu. Budeme hrať úplne inak ako doteraz. Nie na 24 sekúnd, ale chceme hrať rýchlo. Ak chalani dodržia tento systém a bude sa im dariť, tak máme šancu," pokračoval.

Slováci absolvovali v piatok posledný tréning v Banskej Bystrici a v sobotu dopoludnia mali na pláne cestu do Maďarska. Predkvalifikáciu odštartujú v nedeľu 4. augusta v Šoproni proti domácemu výberu, o tri dni neskôr si v Banskej Bystrici zmerajú sily s Bieloruskom a v tom istom dejisku sa 13. augusta stretnú opäť s Maďarskom. Posledný duel je na programe 16. augusta v bieloruskom Minsku. Bielorusi odštartovali zápolenia v D-skupine už vo štvrtok výhrou nad Maďarskom 79:75.

Nominácia na zápas s Maďarskom:

rozohrávači: Richard Grznár, Oliver Tot, Milan Žiak, Richard Körner

krídla: Martin Bílik, Marek Jašš, Andrej Kuffa, Marek Kozlík, Maroš Rendla

pivoti: Peter Dorazil, Michal Baťka, Jakub Petráš, Maurizio Galata

program SR:

4. augusta o 18.00 h, Šopron: Maďarsko - SR

7. augusta o 18.00 h, Banská Bystrica: SR - Bielorusko

13. augusta o 18.00 h, Banská Bystrica: SR - Maďarsko

16. augusta o 19.30 h, Minsk: Bielorusko - SR