Main Content

KOMENTÁR: Peťovia, ďakujeme a Sagan na zadnom...

pondelok, 22. júl 2013 09:51 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Peťovia, ďakujeme a Sagan na zadnom...
KOMENTÁR: Peťovia, ďakujeme a Sagan na zadnom... | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Jeden zo športových vrcholov roka sa skončil. Jubilejná stá Tour de France aj tento rok priťahovala počas troch týždňov veľkú pozornosť, pričom zo Slovenska teraz historicky najväčšiu. Už počas prvých dní na Korzike, bolo jasne vidieť, že Slováci sa pridali medzi cyklistické národy, ktoré prichádzajú do Francúzska za zábavou. Preteky okolo Francúzska už dávno nie sú iba francúzskou záležitosťou, svet si ich obľúbil už dávno, čo sa podarilo aj Slovensku.
 
Zo začiatkom prázdnin si miesto kdesi pri trati stále viac nachádzajú aj Slováci, a to len preto, aby na pár sekúnd mohli vidieť, ako okolo nich prechádzajú cyklisti. Logické to síce nie je, lenže Tour de France je šialenstvo.
 
Tieto preteky rodia hrdinov, a hoci ich pošpinilo už množstvo hlavne dopingových prípadov, tak tieto preteky nezomrú, pretože stále prídu nové idoly. Nás môže iba tešiť, že jedným z najväčších je Peter Sagan, ktorý obhájil zelené tričko. Druhú najvýznamnejšiu trofej pretekov získal aj pri svojom druhom štarte, pričom sa dá povedať, že bezkonkurenčne. Veď už po prvom týždni mal náskok, na ktorý jeho súperi nemali nárok zareagovať. Sagan síce nebol ani zďaleka špurtérskou jednotkou, ale poctivo zbieral body a preto si víťazstvo zaslúžil.
 
Tento rok síce vyhral iba jednu etapu, ale nemal slabý deň, čo bolo rozhodujúce, lebo jeho súperi ho mali snáď každú chvíľu. Aj na Saganovi bola viditeľná únava, ale to mu nebránilo v zabávaní. Preto keď v druhej polovici pretekov končil iba v poli porazených, tak to jeho fanúšikom nevadilo. Pričom slovné spojenie „a Sagan na zadnom“ už zľudovelo.
 
Peter Velits nemá za sebou dobrú sezónu, čo sa ukázalo aj na Tour de France. Ale nebyť hlúpeho rozhodnutia jeho tímu na začiatku pretekov, keď musel ísť „tlačiť“ Cavendisha do cieľa, tak by skončil v elitnej dvadsiatke, čo je rešpektovaný výsledok. Ale aj v tomto cyklistovi máme veľkú nádej, že nám bude robiť ešte veľa radosti. Veď kto skončí na Vuelte druhý, tak musí niečo v sebe mať. A kto vie, možno už o rok bude medzi tými najlepšími.
 
Cyklistický sviatok sa teda skončil, za krásne júlové divadlo našim chlapcom ďakujeme, ale už teraz myslíme na budúcnosť, v ktorej veríme, že budú ešte lepší, pretože na to majú!
 
V diskusií sa vyjadrite, ako vás tento rok bavila Tour de France?