Main Content

Na košický maratón už vyše 5000 bežcov

štvrtok, 16. september 2010 13:01 | Autor: TASR

Organizátori 87. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach vo štvrtok oznámili prekročenie hranice päťtisíc bežcov vo všetkých súťažiach podujatia a vyzerá to tak, že v nedeľu 3. októbra by ich malo byť na štarte viac ako minuloročných 5074.

"V utorok 14. septembra sme prekročili počet 5000 prihlásených účastníkov. Na maratónsku trať vybehne 854 vytrvalcov z toho 82 žien a na polmaratón 1134, z nich bude 212 žien," prezradil aktuálne čísla tajomník organizujúceho Maratónskeho klubu Košice Ján Dvonč.

Tím košických maratónskych nadšencov okolo riaditeľa MMM Branislava Koniara informoval vo štvrtok aj o ďalších adeptoch na celkové prvenstvo. Na štart pretekov sa postaví 25-ročný Keňan Gilbert Kiptoo Chepkwony, ktorý na jar triumfoval na maratóne v talianskej Padove a časom 2:10:45 h si o vyše osem minút vylepšil minuloročný osobný rekord. K už avizovanej trojice etiópskych mladíkov pribudol do štartovej listiny ich skúsený krajan Seyoum Debele Lema, ktorý na marcovom maratóne v Barcelone zabehol čas 2:11:25 h a tiež 24-ročný Berhama Girma Degefa s osobným rekordom 2:12:51 h.

Medzi ženami, ktoré v tomto roku oslávia tridsiate výročie prvého štartu na MMM, sa k favoritkám zaradila 26-ročná Hadish Letay Negashová z Etiópie s osobným rekordom 2:31:13 h, v tomto roku druhá na maratóne v Madride. Rovnako z Etiópie je aj ďalšia špičková vytrvalkyňa, 28-ročná Alemu Almaz Balchová. V marci dobehla na prestížnom maratóne v Ríme siedma, zlepšila si osobný rekord na 2:33:20 h a zdolala aj neskoršiu európsku šampiónku z Barcelony 2010 Živilé Balčiunaiteovú z Litvy.

Na štvrtkovej tlačovke MMM v Košiciach bol tentoraz hosťom aj akademický sochár Arpád Račko, ktorého dielo - socha maratónca s názvom Posol víťazstva- stojí na Námestí maratónu mieru už päť desaťročí. "Nie som veľký rečník, ja sa skôr vyjadrujem svojimi sochami. Ale určite nebolo ľahké vytvoriť sochu bežca - maratónca. Som však rád, že už 50 rokov sa vyníma v Košiciach." Arpád Račko prezradil, že pri vzniku známej sochy bol jeho modelom športový gymnasta Eugen Pástor.

SITA
© WEBNOVINY