Main Content

KOMENTÁR: Sagan umlčal „fanúšikov“ a vyhral zelený dres

sobota, 6. júl 2013 08:48 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Sagan umlčal „fanúšikov“ a vyhral zelený dres
KOMENTÁR: Sagan umlčal „fanúšikov“ a vyhral zelený dres | zdroj: foto TASR

Tak a predsa sa to podarilo, Peter Sagan vyhral prvú etapu na stej Tour de France. Vďačí za to predovšetkým svojmu tímu Cannondale, ktorý je vlastne víťazom 7.etapy, navyše je už takmer rozhodnuté o Saganovom víťazstve v boji o zelený dres.

Komentár Filipa Chudého
 
Po troch druhých miestach a jednom treťom mieste sa Peter Sagan dočkal etapového víťazstva, ktoré si zaslúžil. Ak ho pád v prvej etape podľa vlastných slov trochu pribrzdil, tak na konci prvého týždňa súťaženia už nič také badať nebolo. Siedma etapa bola šou jedného tímu, ktorý bol stavaný na presne takéto situácie. Taliansky tím Cannondale Pro Cycling ukázal svoju silu, pretože kto sledoval piatkovú etapu, tak ten musel mať pocit, že dostal do oka zelený zákal.
 
Čo generálny manažér tímu Roberto Amadio spolu so spolupracovníkmi pred etapou vymyslel, to osem borcov v zelenom na trati do bodky naplnilo. Na najťažšom bode etapy zaútočili, na čo konkurenčné tímy nenašli odpoveď. Všetci najlepší klasickí špurtéri sa tak dostali mimo hru. Petra Sagana nebolo v tejto etape dokonca vidieť, teda až na dve dôležité výnimky, keď sa aj mal ukázať. Najprv vyhral rýchlostnú prémiu a potom prešiel ako prvý cieľovou čiarou. Nič viac a ani nič menej od neho v tíme nechceli.
 
To u nás doma bola situácia podstatne iná. Na Slovensku vznikala pomaly panika z toho, že Sagan zbiera „iba“ pódiové umiestnenia. Takzvaní tiež fanúšikovia a odborníci (TV borci) si našli vinníka v jeho tíme, ktorého označovali za snáď najhorší na svete, pritom akoby zabúdali, že kto to vlastne vytiahol Sagana na cyklistické nebo. Nikto nie je dokonalý, ani jeho tím a ani Peter Sagan, ale spolu im to ladí „na zeleno.“ Taktiež si treba uvedomiť, že tretiu etapu si „prehral“ Sagan sám, ale kritika sa ho u nás nedotkla ani náhodou. Naopak, na jeho tím sa kydala všetka špina, pritom sám Sagan svoj tím chválil.
 
Preto keď Peter Sagan prechádzal cieľom ako prvý, tak ukazoval gestom na tím, preto keď dostal po víťaznej etape mikrofón pod nos, tak hneď posielal odkazy domov, ktoré neboli srdečné, ale skôr s príchuťou srdu, ktorý adresoval pre „fanúšikov.“ Sagan ako správny líder bránil svoj tím, ktorý mu už pomohol prakticky vyhrať to, po čo spoločne na francúzske cesty išli.
 
Zelený dres nebude patriť Saganovi iba v prípade, ak by Tour de France nedokončil, pretože jeho hlavní súperi sú síce lepší v špurte, ale na komplexnosť nášho cyklistu nemajú. Lenže to nebude iba Saganov úspech, ale celého jeho tímu. Veď bez neho by nemal ani zelený dres, ani veľký náskok v boji oň, ani víťazstvo v etape, ani pódiové umiestenia, ba dokonca ani bicykel, ktorý mu vyrába hlavný sponzor tímu.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o sile tímu Cannondale Pro Cycling.