Main Content

Austrálsky maratónec zo severného na južný pól

utorok, 14. september 2010 11:30 | Autor: TASR

Austrálsky ultramaratónec Pat Farmer predstavil v utorok plán svojho najnovšieho dobrodružstva, v marci budúceho roka podnikne beh zo severného na južný pól.

Jeho odvážny pokus bude mať aj charitatívny rozmer, na ceste dlhej 21-tisíc kilometrov chce vyzbierať 100 miliónov amerických dolárov pre programy Červeného kríža.

"Verím, že som sa narodil s veľkým darom. Spočíva v tom, že môžem zabehnúť dlhé vzdialenosti rýchlejšie ako ktokoľvek iný na planéte. Preto by bolo chybou, keby som tento dar nevyužil," povedal 48-ročný držiteľ rekordu v rýchlosti behu okolo Austrálie. K pomoci Červenému krížu ho inšpiroval pobyt v juhovýchodnej Ázii. "Videl som deti posiate zraneniami od injekčných ihiel, z ktorých sa na smetiskách snažia nazbierať kov, aby si mohli kúpiť fľašu vody. Ten pohľad mi trhal srdce. Zabezpečením dodávky vody a hygienických zariadení, teda vecí, ktoré sú v Austrálii úplne bežné, môžeme ľuďom trvalo zmeniť život k lepšiemu," pokračoval Farmer.

Beh z najsevernejšieho k najjužnejšiemu bodu Zeme by mu mal trvať 11 mesiacov. Pripravených má na ňu 40 párov topánok a 300 párov ponožiek. Začne v marci na severnom póle, pokračovať bude cez Kanadu, USA, Mexiko a desať juhoamerických štátov, z Argentíny sa letecky presunie do Antarktídy na záverečný úsek s cieľom na južnom póle. Denne si trúfa na 80 až 100 km.

"Toto bude najväčšia výzva môjho života. Aby som bol úprimný, neviem, či to zvládnem," dodal Farmer


SITA
© WEBNOVINY