Main Content

Basketbal: Slovenky zdolali v príprave na ME ruské béčko

pondelok, 10. jún 2013 16:05 | Autor: TASR

Basketbal: Slovenky zdolali v príprave na ME ruské béčko
Basketbal: Slovenky zdolali v príprave na ME ruské béčko | zdroj: TASR

Bratislava 10. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky zvíťazili v pondelňajšom prípravnom zápase pred majstrovstvami Európy nad B-tímom Ruska tesne 67:65. Duel sa odohral v provizórnych podmienkach v bratislavskej Športovej hale na Domkárskej ulici.

Zverenky trénera Ivana Vojtka absolvujú generálku pred odletom na kontinentálny šampionát v utorok o 12.30 h proti rovnakým súperkám.

 

Slovensko - Rusko "B" 67:65 (43:43)

štvrtiny: 29:22, 14:21, 15:11, 9:11

zostava SR: Sujová, Kmeťová, Tetemondová, Kupčíková, Jurčenková (Krč-Turbová, Vyňuchalová, Baburová, Brezániová, Kubatová, Lukačovičová, Fabiánová)

 

V úvode duelu sa lepšie presadzovali hosťujúce hráčky, ktoré si vytvorili mierny náskok. Slovenky ich však nepustili do úniku a manko rýchlo stiahli. V 6. minúte sa dostali do vedenia o päť bodov 13:8, no vzápätí Tarasovová znížila na 10:13. Dva premenené trestné rozohrávačky Baburovej však znamenali opäť päťbodové vedenie. Domáce basketbalistky vyhrali úvodnú štvrtinu 29:22. Rusky sa však rýchlo doťahovali a v 11. minúte upravila Stoljarová na 27:29. Trojka Tetemondovej síce znamenala vedenie 37:34, no ruské hráčky pokračovali v zlepšenom výkone a približne päť minút pred polčasom už viedli 38:37. Prvá dvadsaťminútovka sa nakoniec skončila nerozhodne 43:43.

Rusky v úvode druhého dejstva dvakrát zbytočne stratili loptu, čo domáce hráčky využili a zásluhou Lukačovičovej a Jurčenkovej išli opäť do vedenia (47:44). Zverenky trénera Ivana Vojtka si aj v ďalších minútach udržiavali tesný trojbodový náskok, no po dvoch zbabraných útokoch vyrovnala Paskalenková na 52:52. Ďalej sa však Rusky nedostali a po tretej štvrtine svietilo na ukazovateli skóre 58:54 pre domáce. V závere sa oba tímy doťahovali o každučký bod, no nakoniec sa z víťazstva predsa tešili Slovenky 67:65.

 

hlasy po zápase:

Ivan Vojtko, tréner SR: "Bol to vyrovnaný zápas. Ruské 'b-éčko' nie je vlastne žiadne 'b-ečko', sú tam veľmi dobré hráčky. Na moje prekvapenie mali výraznú fyzickú prevahu, boli vyššie na viacerých pozíciách. My sme s tým bojovali celý prvý polčas. V druhom sme už oveľa lepšie bránili, čo by mala byť naša hlavná zbraň, takže s tým som spokojný. No musíme sa vyvarovať nevynútených chýb."

Lucia Kupčíková, krídelníčka SR: "Chceli sme odohrať lepší zápas, no bol to úplne rozdielny súper, proti akým sme doteraz hrali. Sme šťastné, že sme to nakoniec dokázali, aj keď je to ruské 'béčko' a aj keď len o dva body."

Katarína Tetemondová, krídelníčka SR: "Od začiatku sme nehrali to, čo sme chceli. V útoku nám robili väčšie problémy, no potom sme sa už sústredili viac na obranu a už to išlo. Záver bol dramatický, no nedopustili sme, aby to vyhrali."